Σχολικοί Νοσηλευτές: Ελλείψεις από τον Έβρο έως την Κρήτη – Γονείς σε απόγνωση

Σχολικοί Νοσηλευτές: Ελλείψεις από τον Έβρο έως την Κρήτη – Γονείς σε απόγνωση
Δημοτικό σχολείο. Eurokinissi

Το NEWS24/7 έλαβε σωρεία καταγγελίων γονέων των οποίων τα παιδιά δεν έχουν στο σχολείο τους σχολικό νοσηλευτή αν και τον χρειάζονται επειγόντως.

Μετά τα δύο ρεπορτάζ για τις μεγάλες ελλείψεις σχολικών νοσηλευτών ανά την επικράτεια, το e-mail του NEWS24/7 κατακλύστηκε από καταγγελίες γονιών οι οποίοι βιώνουν μία πολύ δύσκολη πραγματικότητα με το σχολικό περιβάλλον των παιδιών τους.

Μαθητές και μαθήτριες, συχνά πολύ μικρής ηλικίας, που έχουν απόλυτη ανάγκη την παρουσία σχολικού νοσηλευτή δίπλα τους (έχοντας, μάλιστα, εξασφαλίσει και τη σχετική ιατρική γνωμάτευση) δεν έχουν αυτήν την απαραίτητη βοήθεια γιατί οι θέσεις παραμένουν κενές ακόμα και μετά το δεύτερο γύρο των προσλήψεων που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι καταγγελίες έφτασαν από όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, από την Αλεξανδρούπολη, την Κέρκυρα, την Αίγινα, την Κρήτη (νομός Λασιθίου), τη Νάξο, τη Θεσσαλονίκη και φυσικά από την Αθήνα (Ζωγράφου).

Προφανώς, οι περιπτώσεις που συγκεντρώσαμε είναι ενδεικτικές και δεν μπορεί να καταδείξουν το σύνολο του προβλήματος το οποίο είναι εξαιρετικά μεγάλο. Εξαιρετικά μεγάλο για να αγνοηθεί θα συμπληρώναμε.

Τα περισσότερα από τα παραδείγματα που έχουμε στη διάθεσή μας αφορούν διαβητικά παιδιά. Στου Ζωγράφου, ας πούμε, φοιτά σε νηπιαγωγείο της πόλης στο οποίο έχει εμφυτευθεί ειδική αντλία για τη ρύθμιση του διαβήτη του. Η παρουσία του σχολικού νοσηλευτή είναι απαραίτητη αλλά παρά τις συνεχείς προσπάθειες της διευθύντριας του νηπιαγωγείου δεν έχει καταστεί δυνατόν να καλυφθεί η θέση.

Αλλη περίπτωση, στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, αποκαλύπτει άλλη μία διάσταση του προβλήματος. Εκεί σχολικός νοσηλευτής για το διαβητικό παιδί υπάρχει αλλά σχολά στις 13:15. Η μητέρα του παιδιού έχει αναγκαστεί προσωρινά να αφήσει τη δουλειά της έτσι ώστε να μπορεί να παίρνει το παιδί της από το σχολείο γιατί χωρίς σχολικό νοσηλευτή δεν μπορεί να παραμείνει στο ολοήμερο.

Στη Νάξο η 6χρονη μικρή διαγνώστηκε με διαβήτη μόλις πριν από οκτώ μήνες. Ο διαβήτης του παιδιού παραμένει αρύθμιστος και η ανάγκη παρουσίας σχολικού νοσηλευτή είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Το γεγονός όμως ότι η θέση δεν έχει καλύφθεί έχει εξαναγκάσει τη μητέρα να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη δασκάλα του παιδιού. Οι διδάσκοντες κάνουν από την πλευρά τους ότι μπορούν.

Σε άλλη περίπτωση η μητέρα παιδιού με διαβήτη άκουσε και το εξής: Ο,τι μάλλον θα είναι καλύτερο, μέχρι να παρουσιαστεί σχολικός νοσηλευτής, να κρατήσει το παιδί της στο σπίτι και να μην το στέλνει στο σχολείο! Επειδή, λοιπόν, το κράτος δεν μπορεί να πράξει το καθήκον του, το παιδί αυτό θα πρέπει να στερηθεί την εκπαίδευση.

Στη Σητεία, τέλος, η μητέρα άφησε τη δουλειά της για να βρίσκεται κοντά στο παιδί όσο αυτό βρίσκεται στο (δημοτικό) σχολείο. Μας κατήγγειλε μάλιστα ότι η κατανομή των νοσηλευτών γίνεται εντελώς τυχαία και χωρίς ιδιαίτερη αξιολόγηση των περιπτώσεων.

Σε μία πολύ πρόχειρη καταγραφή, στην οποία έχουν προχωρήσει οι ίδιοι οι γονείς, οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις φτάνουν τουλάχιστον τα 48 παιδιά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Κυρίως αφορούν παιδιά που φοιτούν στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό.

Εκτός, επίσης, από το διαβήτη, υπάρχουν παιδιά και με άλλες ασθένειες, όπως η επιληψία, που στερούνται σχολικό νοσηλευτή ενώ τον έχουν απόλυτη ανάγκη.

Οπως γράψαμε και την Παρασκευή, η υπομονή πολλών γονέων έχει αρχίσει, πολύ λογικά, να εξαντλείται. Γι’ αυτό και ετοιμάζονται εξώδικα τα οποία θα έχουν ως τελικό αποδέκτη το Υπουργείο Παιδείας το οποίο καλείται να δώσει άμεσα λύση με μόνιμα χαρακτηριστικά. Η λύση, που σε κάποια σχολεία, έχει εφαρμοστεί (να παρουσιάζεται, δηλαδή, σχολικός νοσηλευτής για δύο ημέρες την εβδομάδα) δεν μπορεί να θεωρηθεί λειτουργική. Ο διαβήτης και η επιληψία δεν επιλέγουν μέρες…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα