Σύνοδος Πρυτάνεων: Οικονομικά μέτρα για την ενίσχυση των ΑΕΙ, εξήγγειλε ο Κώστας Γαβρόγλου

Σύνοδος Πρυτάνεων: Οικονομικά μέτρα για την ενίσχυση των ΑΕΙ, εξήγγειλε ο Κώστας Γαβρόγλου

Η υποχρηματοδότηση των Ανώτατων Ιδρυμάτων, αλλά και η ανησυχία για τον τρόπο συγχώνευσης των ΤΕΙ Πειραιά και Αθήνας για το νέο Πανεπιστήμιο δυτικής Αττικής, στο τραπέζι της 85ης Συνόδου των Πρυτάνεων στα Καλάβρυτα. Εξελέγη το νέο προεδρείο. Ποιοι έδωσαν το παρών

Της Μίκας Κοντορούση

Με «αγκάθια» και «έντονες ανησυχίες» από την πλευρά των πανεπιστημιακών, ολοκληρώθηκε η 85η Σύνοδος των Πρυτάνεων στα Καλάβρυτα, παρουσία υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και του αναπληρωτή γενικού γραμματέα Γιώργου Αγγελόπουλου.

Στο τραπέζι τέθηκαν ζητήματα όπως η υποχρηματοδότηση των Ανώτατων Ιδρυμάτων, με τον υπουργό να δεσμεύεται για πρόσθετη οικονομική ενίσχυση. Την ίδια στιγμή, συζητήθηκαν θέματα που προκύπτουν από την έναρξη εφαρμογής του νέου νόμου και δόθηκαν οι απαραίτητες απαντήσεις και διευκρινίσεις, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και τους θεσμικούς παράγοντες που συμμετείχαν.

Ενστάσεις εκφράστηκαν και από την πλευρά των Πρυτάνεων, σχετικά με την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με τη Σύνοδο να εκφράζει συγκεκριμένα την ανησυχία της για τη διαδικασία που ακολουθείται στη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, «χωρίς τη συμμετοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε ότι  τα Τμήματα των ΑΕΙ θα ενισχυθούν, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του ΥΠΠΕΘ, με «έργα εκσυγχρονισμού των αμιγώς ακαδημαϊκών υποδομών» τους. Τα έργα αυτά θα αφορούν παρεμβάσεις αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών, του σχετικού λειτουργικού του εκπαιδευτικού εξοπλισμού και κάθε άλλη δαπάνη η κάλυψη της οποίας προβλέπεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ο προϋπολογισμός έργου του κάθε Τμήματος θα ανέρχεται σε 20.000 €.  Μεταξύ των κριτηρίων για την ένταξη των πράξεων είναι η επιλεξιμότητα και η ωριμότητα των προτεινόμενων έργων, καθώς και η δυνατότητα άμεσης υλοποίησης αυτών.

Επιπλέον, και τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών των Τμημάτων ΑΕΙ θα ενισχυθούν εκτάκτως με επιπλέον χρηματοδότηση από το ΠΔΕ του ΥΠΠΕΘ. Ο προϋπολογισμός της χρηματοδότησης ανά ΠΜΣ  διαμορφώνεται ως εξής:

•             ΠΜΣ με μηδενικά τέλη φοίτησης χρηματοδοτούνται με το ποσό των 10.000€

•             ΠΜΣ με τέλη φοίτησης μέχρι 1.000€ χρηματοδοτούνται με το ποσό των 5.000€

•             ΠΜΣ με τέλη φοίτησης από 1.001€ μέχρι 3.000€ χρηματοδοτούνται με το ποσό των 2.500€

Τέλος, εξελέγη το νέο προεδρείο της συνόδου των πρυτάνεων, που αποτελείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Φόρος τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας του 1943

Πριν τη Σύνοδο, ο αρμόδιος υπουργός, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του υπουργείου Γιώργο Αγγελόπουλο, επισκέφθηκε τον Τόπο της Θυσίας στο λόφο του Καπή, προκειμένου να καταθέσει στεφάνι και να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, τον Δεκέμβριο του 1943.

«Η παρουσία εδώ, λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία, είναι ένα μήνυμα ενάντια στον ρατσισμό, ενάντια σε αυτό το δηλητήριο που χωρίζει τους ανθρώπους. Να ευχηθούμε φαινόμενα τέτοια να μην ξαναζήσει, ούτε η πατρίδα μας, ούτε και ο κόσμος ολόκληρος» δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων

Πραγματοποιήθηκε στα Καλάβρυτα η 85η Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων ΔΕ των Ελληνικών Πανεπιστημίων από 5-8 Σεπτεμβρίου 2017.

Την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Καθ. Κώστας Γαβρόγλου και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Καθ. Γεώργιος Αγγελόπουλος.  Στη Σύνοδο συζητήθηκαν θέματα που προκύπτουν από την έναρξη εφαρμογής του νέου νόμου, και δόθηκαν οι απαραίτητες απαντήσεις και διευκρινίσεις, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και τους προσκεκλημένους θεσμικά αρμοδίους, σε πολύ καλό κλίμα συνεργασίας.

Στη Σύνοδο τέθηκαν με έμφαση ζητήματα χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων. Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε οικονομικά μέτρα για την ενίσχυση των Ιδρυμάτων, για τα οποία θα σας ενημερώσουμε στο άμεσο μέλλον.

Η Σύνοδος εκφράζει την ανησυχία της για τη διαδικασία που ακολουθείται στην ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, χωρίς τη συμμετοχή της Πανεπιστημιακής κοινότητας.

Εξελέγη το νέο Προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων που αποτελείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Οι θεσμικά αρμόδιοι που παρευρέθησαν στη Σύνοδο:

Γ. Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Υπουργείου Οικονομικών, Φ. Κουτεντάκης

Γιώργος Ιωαννίδης, Ειδικός Γραμματέας Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΚΤ, Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

Ευάγγελος Μάλλιος, ΝομικόςΣύμβουλος Υπουργείου Παιδείας

Πρόεδρος της ΑΔΙΠ Καθ. Ν. Παϊσίδου

Πρόεδρος του  ΔΟΑΤΑΠ, Καθ. κ. Παπαδοπούλου Ελένη

Πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Καθ. Ε. Ευσταθόπουλος

Πρόεδρος του ΣΕΑΒ Καθ. Θ. Ιωαννίδου

Πρόεδρος ΙΝΕΔΙΒΙΜ, κ. Θ. Μπλίκας

Μαρία Νιφόρου, Διευθύντρια Συντονισμού και Ελέγχου Εφαρμογής Δημοσιολογιστικών Διατάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Ειρήνη Κλουκινιώτου, Προϊσταμένη Τμήματος Α΄ της Διεύθυνσης Συντονισμού και Ελέγχου Εφαρμογής Δημοσιολογιστικών Διατάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Χρήστος Τζώρτζης, Προϊστάμενος Προϋπολογισμού Γενικού Λογιστήριου Κράτους

Δημήτριος Φακίτσας, Προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Θεσμικής Υποστήριξης, Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

Δημήτριος Τάσιος, Προϊστάμενος Μονάδας Β2.4 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα