Τι θα ισχύσει με τα πτυχία αποφοίτων ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά

Τι θα ισχύσει με τα πτυχία αποφοίτων ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά
EUROKINISSI

Επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του News 24/7. Νέα ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας βάζει τέλος στα σενάρια μετατροπής των πτυχίων παλιότερων αποφοίτων των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά σε πανεπιστημιακά και σαφώς αναβαθμισμένα. Διαβάστε απόσπασμα της συνέντευξης Γαβρόγλου

Της Μίκας Κοντορούση

Σε απόλυτη σύγκλιση το ρεπορτάζ του News24/7 με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα, σχετικά με το «μπόνους» σε αποφοίτους ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, αλλά και την υποτιθέμενη πρόθεση της ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου να αναγνωρίσει αναδρομικά και με σχετική μεταβατική διάταξη χιλιάδες αποφοίτους προηγούμενων ετών, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στην απόκτηση πτυχίου του υπό σύσταση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Το υπουργείο, όπως άλλωστε δημοσίευσε και το News24/7 την περασμένη Πέμπτη (21/12), ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής πτυχίων των αποφοίτων των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και διευκρίνισε επιπρόσθετα ότι «το σχέδιο νόμου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι σαφές και δεν επιδέχεται παρερμηνείες. Η δημιουργία θεμάτων εκεί που δεν υπάρχουν με δήθεν πληροφορίες, δεν πρόκειται να διαταράξει τη σύμπνοια και το θετικό κλίμα που υπάρχει ανάμεσα σε καθηγητές, φοιτητές και τις διοικήσεις των δύο ΤΕΙ».

Την ίδια στιγμή, η ανακοίνωση αναπαράγει αυτούσιες τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στο News24/7, ώστε να μπει οριστικό τέλος στα σενάρια της υπουργικής πρόθεσης για αναδρομικότητα του μέτρου μετατροπής των πτυχίων των αποφοίτων των υπό συγχώνευση Τεχνολογικών Ιδρυμάτων Αθήνας και Πειραιά.

«Όσοι εισαχθούν από το 2018-2019 στο νέο ΑΕΙ, θα αποκτήσουν σαφώς πανεπιστημιακό πτυχίο. Όσοι φοιτητές σπουδάζουν ήδη, θα έχουν τη δυνατότητα είτε να λάβουν πτυχίο ΤΕΙ, είτε λαμβάνοντας επιπλέον μαθήματα, να αποκτήσουν πτυχίο ΑΕΙ. Αυτό είναι κάτι που θα αποφασίζει κάθε τμήμα ξεχωριστά. Ωστόσο, για όσους αποφοίτησαν πριν χρόνια από τα δύο Τεχνολογικά Ιδρύματα, δεν μπορούμε να πλέον να ρυθμίσουμε με σχετική διάταξη τα πτυχία τους. Είναι κάτι που το σκεφτήκαμε, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα πλέον. Θα παραμείνουν λοιπόν, ως έχουν. Και ουσιαστικά, η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα σε απόφοιτο για παράδειγμα, του τμήματος Ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ Αθήνας από εκείνον του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, θα είναι το κύρος του πτυχίου. Γιατί κατά τα άλλα, τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι τα ίδια (επιπέδου 6) και σαφώς, η αντίστοιχη ζήτηση στην αγορά εργασίας», είχε άλλωστε δηλώσει στο News24/7 ο αρμόδιος υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαρροές που κορυφώθηκαν την Παρασκευή με πρωτοσέλιδους τίτλους εφημερίδων και σάιτ υπαγόρευαν σε γενικές γραμμές ότι, το νομοσχέδιο με το οποίο ιδρύεται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και θα βρίσκεται σε διαβούλευση έως και τις 4 Ιανουαρίου 2018, δεν διαθέτει πρόβλεψη για τους αποφοίτους των δύο ΤΕΙ παλιότερων ετών. Για λόγους μάλιστα μικροπολιτικής σκοπιμότητας, οι επιτελείς του υπουργείου φέρεται να πήραν την πρωτοβουλία να επεκτείνουν συνεπώς το πανεπιστημιακό πτυχίο - «μπόνους» και σε αυτή την κατηγορία, για λόγους ισονομίας με τους αιώνιους φοιτητές των δύο Ιδρυμάτων.

Για παράδειγμα, εάν δύο φοιτητές εισήχθησαν στο ΤΕΙ Αθηνών, ο ένας το 2009 και πήρε πτυχίο στα τέσσερα χρόνια (το 2013), ενώ  ο άλλος συνεχίζει ως «αιώνιος», με το καινούργιο Σχέδιο Νόμου ο δεύτερος βγαίνει κερδισμένος καθώς θα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει πανεπιστημιακό πτυχίο, με επιπλέον μαθήματα που θα ορίζει το τμήμα στο οποίο φοιτά ακόμη.

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο Πανεπιστήμιο

Τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής από τον Σεπτέμβρη του 2018, ορίζει το σχέδιο νόμου που τέθηκε την περασμένη Δευτέρα σε δημόσια διαβούλευση, σφραγίζοντας έτσι τη δέσμευση του αρμόδιου υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

Το σχέδιο νόμου θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 4 Ιανουαρίου, ώστε να έχει ψηφιστεί έως τις 25 Ιανουαρίου, προκειμένου τα νέα τμήματα που θα προκύψουν, να ενταχθούν στο Μηχανογραφικό δελτίο που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι της φετινής σχολικής χρονιάς το καλοκαίρι του 2018.

Με 26 τμήματα από 42 και 5 σχολές, το νέο Ίδρυμα θα λειτουργήσει, με τα τμήματα Φυσικοθεραπείας και Εργοθεραπείας να διατηρούν την αυτονομία τους, ενώ για τα πέντε τμήματα για τα οποία υπήρξε αρχικά εμπλοκή, τελικά προκρίθηκε η ένταξή τους ως κατευθύνσεις στο τμήμα Βιοιατρικών Επιστημών. Αυτά είναι το τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας, Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας , Ιατρικών Εργαστηρίων, Οδοντικής Τεχνολογίας και Οπτικής – Οπτομετρίας),

Την ίδια στιγμή, αξίζει να αναφέρουμε ότι το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα απαρτίζεται από τις παρακάτω σχολές:

- Σχολή Μηχανικών

- Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών

- Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού

- Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και

- Σχολή Επιστημών Τροφίμων

Μέχρι το τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς, τα δύο ΤΕΙ θα λειτουργούν κανονικά, ενώ τα μαθήματα του νέου πανεπιστημιακού Ιδρύματος θα ξεκινήσουν από την επόμενη χρονιά.

Σημειώνεται μάλιστα, ότι οι φοιτητές που έχουν εισαχθεί στα δύο Ιδρύματα θα πρέπει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2018 να έχουν επιλέξει αν επιθυμούν να αποφοιτήσουν με πτυχίο ΤΕΙ ή Πανεπιστημίου. Μέχρι  τότε δηλαδή, θα πρέπει να έχουν υποβάλλει σχετική υπεύθυνη δήλωση στη γραμματεία του τμήματος, η οποία και δεν ανακαλείται.

Την ίδια στιγμή, στο σχέδιο νόμου επανέρχεται το θέμα των διετών προγραμμάτων σπουδών. Το πρόγραμμα σε πρώτο στάδιο τουλάχιστον, θα αφορά τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ, οι οποίοι θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις με τον βαθμό του απολυτηρίου τους σε Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης εντός Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ.

«Η εμβληματική αυτή πρωτοβουλία αποτελεί πρωτόγνωρο και σημαντικό εγχείρημα. Σηματοδοτεί την δημιουργία ισχυροποιημένων πόλων ανώτατης εκπαίδευσης με την ενεργό συμμετοχή των ίδιων των ΑΕΙ, με διαδικασίες διαβούλευσης και τη μέγιστη δυνατή συναίνεση της ακαδημαϊκής κοινότητας. Η ίδρυση του Πανεπιστημίου βασίζεται καταρχήν στην ακαδημαϊκή ποιότητα που έχουν πετύχει τα δύο Ιδρύματα, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πρωτοποριακή για την Ελλάδα. Στη διαδικασία ίδρυσης του νέου Πανεπιστημίου υιοθετήθηκε η προώθηση συνεργειών και η αποφυγή επικαλύψεων γνωστικών πεδίων», σχολίασαν χαρακτηριστικά, πηγές του υπουργείου Παιδείας για το καινοτόμο εγχείρημα του νέου Ιδρύματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Βρέθηκε λύση για την ένταξη των καθηγητών ΤΕΙ

Νέο Πανεπιστήμιο τον Σεπτέμβριο υπό απειλές για παραιτήσεις

Διάψευση Γαβρόγλου στο News24/7 για τα περί 'μπόνους' σε αποφοίτους ΤΕΙ

SHARE:

24Media Network