Τσίπρας: Πρώτο κουδούνι με δασκάλους και στα πιο απομακρυσμένα σχολεία

Τσίπρας: Πρώτο κουδούνι με δασκάλους και στα πιο απομακρυσμένα σχολεία

Με έμφαση στην ομαλή έναρξη του νέου σχολικού έτους, τις προσλήψεις αναπληρωτών, τα Ολοήμερα σχολεία και την αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για την Παιδεία, το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα

Της Μίκας Κοντορούση

«Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και στο πιο ορεινό χωριό και στο πιο απομακρυσμένο νησί, το κουδούνι χτύπησε στην ώρα του για όλα τα παιδιά», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την πρώτη ημέρα στα σχολεία μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Fb, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία σε σχολεία της Σχοινούσας, της Ανάφης και της Αμοργού που οι κάτοικοι στα νησιά υποδέχτηκαν με θέρμη τους εκπαιδευτικούς, κατεβαίνοντας μέχρι το λιμάνι για το καλωσόρισμα.

Σημαντική έμφαση στο μήνυμα του πρωθυπουργού δόθηκε στην αύξηση των δαπανών για την Παιδεία από τον φετινό προϋπολογισμό, ως δείγμα επιστροφής της δημόσιας χρηματοδότησης στην κανονικότητα, ενώ ο ίδιος αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο συντονισμό και έγκαιρο προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου κανένας μαθητής να μην χάσει ούτε μία διδακτική ώρα και να μην λείψει κανένα σχολικό εγχειρίδιο από κανένα σχολείο.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του πρωθυπουργού:

«Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και στο πιο ορεινό χωριό και στο πιο απομακρυσμένο νησί, το κουδούνι χτύπησε στην ώρα του για όλα τα παιδιά. Είμαστε πολύ περήφανοι που για δεύτερη χρονιά, όλα τα σχολειά μας ανοίγουν με τους δασκάλους και τους καθηγητές στις θέσεις τους, χωρίς σοβαρά λειτουργικά προβλήματα.

Μερικές από τις πιο όμορφες στιγμές: η υποδοχή των εκπαιδευτικών από τους κατοίκους των πολύ μικρών νησιών μας, όπως είναι η Σχοινούσα και η Ανάφη. Και στην Αρκεσίνη Αμοργού, όπου πήγε φέτος νηπιαγωγός για δυο παιδάκια και οι κάτοικοι κατέβηκαν στο λιμάνι να καλωσορίσουν τις δασκάλες.

Η έγκαιρη πρόσληψη πλέον των 15.000 αναπληρωτών νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών, η επέκταση του ολοήμερου προγράμματος διδασκαλίας, η επέκταση των σχολικών γευμάτων, η έγκαιρη κάλυψη των αναγκών των σχολείων της ειδικής αγωγής είναι μέτρα που δείχνουν την στήριξη της πολιτείας στον θεσμό που στηρίζει την οικογένεια, την κοινότητα και την εργασία. Η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στον φετινό προϋπολογισμό σηματοδοτεί την επιστροφή της δημόσιας χρηματοδότησης στην κανονικότητα μετά την επταετή προσπάθεια επιβολής της ιδεοληψίας ότι πρέπει να περικοπούν οι δαπάνες του κράτους για Παιδεία. Δαπάνες που τελικά κατέληγαν να μεταφέρονται στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ενισχύοντας το φαινόμενο της παραπαιδείας. Διότι κάποιοι θεώρησαν ότι οι μαθητές και οι ανάγκες τους είναι κάποιοι αριθμοί πάνω σε λογιστικά φύλλα. Κανένας γονιός όμως δεν θα μπορούσε να σκεφτεί έτσι, κάνοντας εκπτώσεις στην εκπαίδευση των παιδιών του.

Όσο η χώρα μας αφήνει πίσω τις δύσκολες μέρες της κρίσης, θα μπορούμε να επιταχύνουμε τα βήματά μας προς αυτή την κατεύθυνση. Για ένα σχολείο που θα παρέχει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση, σε ένα περιβάλλον συνεργασίας και αλληλοβελτίωσης. Ένα σχολειό για όλα τα παιδιά -χωρίς αποκλεισμούς- που προάγει αρχές και αξίες όπως είναι η άμιλλα, ο συναγωνισμός και η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Ένα σχολείο που σε τελική ανάλυση, θα διαμορφώνει πολίτες.

Χωρίς αμφιβολία πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά, όμως το κουδούνι χτυπάει σήμερα με αισιοδοξία για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς. Αυτή την αισιοδοξία θα κρατήσουμε ως το τέλος της χρονιάς και για τις επόμενες που έρχονται.

Καλή σχολική χρονιά σε όλες και όλους!».

Φωτογραφία από το 6ο Γυμνάσιο Νέου Ηρακλείου Αττικής: News 24/7

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τσίπρας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πρώτο κουδούνι με 40 νέα σχολεία για πάνω από 5.000 μαθητές

SHARE: