Βάσεις 2017: Τα μόρια εισαγωγής σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Βάσεις 2017: Τα μόρια εισαγωγής σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Με εκπλήξεις σε 2ο και 5o επιστημονικό Πεδίο, θεαματική άνοδο στις Παιδαγωγικές σχολές και αυξομειώσεις σε 1ο και 3ο Πεδίο οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 455 ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ

της Μίκας Κοντορούση

Αγωνία τέλος σήμερα για τους περίπου 105.000 υποψηφίους που συμμετείχαν στις φετινές Πανελλήνιες. Στις 10 το πρωί δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Παιδείας όλες οι βάσεις εισαγωγής αναλυτικά και τα ονόματα των επιτυχόντων για εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι καταγράφεται θεαματική βουτιά στις βάσεις εισαγωγής σε Αρχιτεκτονικές σχολές, με την πτώση να αγγίζει τα 600 μόρια. Καταλυτικό ρόλο στην αλλαγή της βάσης έπαιξαν τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης τόσο για το σύνολο των πολυτεχνικών σχολών, όσο και για τα τμήματα Πληροφορικής και Οικονομίας, όπου περίπου το 84% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση. Εξαίρεση αποτελεί η Αρχιτεκτονική Ξάνθης που καταγράφει άνοδο κατά 1.161 μόρια (13.126 μόρια). Ωστόσο για παράδειγμα, και οι Αγρονόμοι – Τοπογράφοι στο Αριστοτέλειο, βλέπουν τη βάση εισαγωγής να κατρακυλά στα 691 μόρια και την υψηλούς αίγλης σχολή Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων Μηχανικών να πέφτει κατά 212 μόρια (18.416). Πτώση έχουμε και στους Μηχανολόγους – Μηχανικούς, κατά 303 μόρια, σε σχέση με το 2016. Την ίδια στιγμή, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η βάση για το τμήμα Οικονομικών Επιστημών μειώνεται κατά 1.175 μόρια και η βάση διαμορφώνεται στα 12.812 μόρια. Κατά 1.352 μόρια μειώθηκε και το τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο ΕΚΠΑ, με νέα βάση τα 12.738 μόρια από 14.090 μόρια το 2016, ενώ και στο ΟΠΑ η βάση εισαγωγής στην Οικονομική Επιστήμη πέφτει κατά 754 μόρια.

Στα 257 η πτώση και στο τμήμα Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη βάση να αγγίζει τα 17.508 μόρια.

Μικρές μεταβολές παρουσίασαν οι Νομικές σχολές, όπου στη Θεσσαλονίκη σημείωσαν για τα Ενιαία Λύκεια, άνοδο κατά 15 μόρια, ενώ στην Αθήνα η βαση έπεσε κατά 30 μόρια, με τη νέα βάση να διαμορφώνεται στα 18.199 μόρια.

Αύξηση κατά 80 μόρια, η Ιατρική Αθήνας και τη βάση να αγγίζει τα 19.143 μόρια. Μηδενική αυξομείωση και ακριβώς στα ίδια μόρια με πέρυσι, η Βιολογία Αθήνας με τη βάση να διαμορφώνεται στα 18.335 μόρια.

Αναμενόμενη άνοδος σημειώνεται στα Παιδαγωγικά τμήματα, με τη ζήτηση φέτος να έχει υπερδιπλασιαστεί. Συγκεκριμένα, το τμήμα Ειδικής Αγωγής στο Βόλο σκαρφάλωσε περίπου στα επιπλέον 1.420 μόρια, ενώ της Αθήνας περίπου τα 800 μόρια. Ενδεικτικά, το τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης είδε τα μόριά του να παίρνουν την ανιούσα, κατά 257 μόρια (14.915).

Την ίδια στιγμή, εμφανής είναι η προτίμηση των υποψηφίων σε τουριστικές σχολές με την Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης στην Κρήτη να αυξάνεται κατά 1.227 μόρια (βάση εισαγωγής 13.605 από 12.378 το 2016). Αύξηση καταγράφεται και στην Αγγλική Φιλολογία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τη βάση να διαμορφώνεται στα 19.995 μόρια.

Αντίθετα στο Μαθηματικό Αθήνας, η βάση υποχώρησε κατα 560 μόρια, ενώ στο Φυσικό Αθήνας υπήρξε μείωση 384 μορίων.

Την ίδια στιγμή, πτώση πάνω από 600 μόρια παρουσιάζουν οι σχολές Μηχανικών και Πλοιάρχων στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού.

Εντύπωση προκαλεί η άνοδος κατά 1.387 μόρια στο Αλεξάνδειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (15,8% αύξηση μορίων στη βάση εισαγωγής).

Έπειτα από την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων, θα ξεκινήσει η διαδικασία της υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για εκδήλωση ενδιαφέροντος εγγραφής στις προσφερόμενες ειδικότητες των Δημοσίων Ι.Ε.Κ.για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018.

Σημειώνεται επίσης ότι με ειδικό ποσοστό εισάγονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σεισμόπληκτοι μαθητές των νήσων Λέσβου, Χίου, Οινουσσών και Ψαρών. Μάλιστα, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2895 Β’/21-8-2017) η υπουργική απόφαση καθορισμού ειδικού ποσοστού επιπλέον του αριθμού εισακτέων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μαθητών και αποφοίτων που υπέβαλαν αίτηση-δήλωση στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια των νήσων Λέσβου, Χίου, Οινουσσών και Ψαρών Σύμφωνα με την πρώτη ανάλυση καταγράφεται άνοδος σε όλες τις βάσεις των Ιατρικών Σχολών της τάξεως των 70-80 μορίων ενώ αντίστοιχα «κρατάει» τις βάσεις της και η Νομική. Ενδεικτικά η Ιατρική Αλεξανδρούπολης έχει βάση 18.713 μόρια.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ – 90% ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΓΕΛ

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΒΑΣΕΩΝ 90% ΓΕΛ ΜΕ 2016

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου https :// results.it.minedu.gov.gr  πληκτρολογώντας:

α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους,

β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, να εκτυπωθούν και να αναρτηθούν οι ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων στα  Λύκεια, εντός της ίδιας ημέρας.

Επίσης την ίδια ώρα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εισαγόμενων με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε.) και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ίδια ιστοσελίδα του υπουργείου.

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ:

Από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ανακοινώνεται ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες επιλογής των εισαγομένων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Α. Οι διαδικασίες επιλογής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αφορούν αποφοίτους που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις 2017 ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ:

i) ημερήσιου Γενικού Λυκείου, για τα τμήματα και τις Σχολές των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές των Ακαδημιών της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού.

ii) ημερήσιου ΕΠΑΛ, για τα ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, τις Σχολές Αστυφυλάκων και Πυροσβεστών και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού και για ειδικό επιπλέον ποσοστό 1% για τα Πανεπιστήμια, κάτι που ίσχυσε για πρώτη φορά.

iii) εσπερινού Γενικού Λυκείου, για τα Πανεπιστήμια, τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, τα ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

iv) εσπερινού ΕΠΑΛ, για τα ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, και τις σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

Β. Επίσης, οι διαδικασίες επιλογής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αφορούν αποφοίτους, χωρίς νέα εξέταση το 2017, αλλά με παλαιότερη συμμετοχή το 2016 ή το 2015:

i) ημερήσιου Γενικού Λυκείου και ημερήσιου ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β’, για τα Τμήματα και τις Σχολές των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές των Ακαδημιών της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού.

ii) ημερήσιου ΕΠΑΛ ή ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄, για τα ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, τις Σχολές Αστυφυλάκων και τις σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

Σήμερα δίδονται στη δημοσιότητα η βαθμολογία του πρώτου και του τελευταίου εισαγόμενου στο κάθε Τμήμα ή Σχολή για την κάθε κατηγορία, ενώ στέλνονται ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας καταστάσεις επιτυχόντων κάθε κατηγορίας, προκειμένου να τις προωθήσουν στα Λύκεια αρμοδιότητάς τους και να αναρτηθούν σε αυτά εντός της ημέρας.

O συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή φέτος ανήλθε σε 106.464, εκ των οποίων 93.742 με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 12.722 με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός  υποψηφίων ήταν 105.548.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 74.511 υποψήφιοι, ενώ το 2016 εισήχθησαν 72.973.

Τα αναλυτικά στοιχεία υποψηφίων και επιτυχόντων παρατίθενται στο συνημμένο πίνακα.

Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο. Επισημαίνεται ότι όλοι οι επιτυχόντες στα Τ.Ε.Ι. εισάγονται στο Α΄ εξάμηνο.

Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις Σχολές.

 Γ. Τέλος, ανακοινώνονται τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε.) και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής αυτών των εισαγόμενων θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο, με την προϋπόθεση ότι πέραν των δικαιολογητικών που απαιτούνται θα προσκομίζεται και βεβαίωση των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης ή πιστοποιητικό τουλάχιστον επιπέδου Β2 (Γ’) του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας ότι γνωρίζουν την Ελληνική γλώσσα. Όσοι δεν κατέχουν την ανωτέρω βεβαίωση ή το πιστοποιητικό γνώσης της Ελληνικής γλώσσας ολοκληρώνουν την εγγραφή τους μετά από την προσκόμιση αυτών μέχρι και το επόμενο της εισαγωγής ακαδημαϊκό έτος, σε ημερομηνίες που ανακοινώνονται.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι αυτά που έχουν ανακοινωθεί με τις Οδηγίες για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας των κατηγοριών:

α) αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων λυκείων εκτός Ε.Ε.) και β) αποφοίτων Λυκείων ή αντιστοίχων σχολείων κρατών –μελών της Ε.Ε. και θα κατατεθούν από τους ίδιους τους υποψηφίους ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους στη γραμματεία της σχολής επιτυχίας, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος τους για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους.

Οι Σχολές και τα Τμήματα εισαγωγής μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών εκδίδουν βεβαίωση εισαγωγής προκειμένου οι εισαχθέντες να την προσκομίσουν στις αρμόδιες αρχές για τη χορήγηση άδειας παραμονής για την πραγματοποίηση των σπουδών τους.

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΒΑΣΕΩΝ 2017 ΜΕ 2016:



ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ 2017:


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα