Πανελλήνιες: Οι βασικοί πυλώνες των "νέων" εξετάσεων

Στιγμιότυπο από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις
Στιγμιότυπο από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις EUROKINISSI

Εν αναμονή του νομοσχεδίου που θα φέρει σύντομα στη Βουλή το Υπουργείο Παιδείας, επιχειρούμε να καταγράψουμε τις επικείμενες αλλαγές - Τι θα ισχύσει με τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, το απολυτήριο λυκείου και τα τμήματα ελεύθερης πρόσβασης.

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την νομοθέτηση του νέου συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι βασικοί πυλώνες του νέου συστήματος έχουν καταγραφεί από ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2018, με τις αλλαγές να επηρεάζουν τους μαθητές που βρίσκονται στην Β' Λυκείου και θα κληθούν να προσαρμοστούν στις αλλαγές, όπως φυσικά και οι εκπαιδευτικοί των Γενικών και των Επαγγελματικών Λυκείων.

Οι διαδικασίες που εκκρεμούν είναι η ψήφιση, φυσικά, του νομοσχεδίου από την Βουλή και η ενσωμάτωση του νόμου σε απόφαση και ΦΕΚ από το υπουργείο Παιδείας.

Υπενθυμίζεται πως στο πολυνομοσχέδιο θα συμπεριληφθούν και οι διατάξεις για την συγχώνευση των περιφερειακών ΤΕΙ και την δημιουργία νέων πανεπιστημιακών τμημάτων. Οι εφετινοί υποψήφιοι θα ενταχθούν στα υπό κατάργηση ιδρύματα και στην συνέχεια θα γίνει η διοικητική τους ένταξη στα νέα, πανεπιστημιακά τμήματα.

Τα βασικά στοιχεία του νέου συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση:

Τέσσερις οι Ομάδες Προσανατολισμού - Αντιστοιχούν σε μία μόνο Επιστημονική Ομάδα

Σε σχέση με το τωρινό σύστημα, η Ομάδα των Θετικών Σπουδών διασπάται και δημιουργείται η Ομάδα Θετικών Σπουδών και η Ομάδα Σπουδών Υγείας που οδηγούν στα αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα.

Τέσσερα Πανελλαδικώς Εξεταζόμενα Μαθήματα

Οι μαθητές θα εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας να είναι κοινό. Καταργείται το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας ενώ τα Λατινικά αντικαθίστανται από την Κοινωνιολογία.

Κάθε μάθημα προσανατολισμού θα διδάσκεται επί 6 ώρες εβδομαδιαία, ενώ εκτός από τις Πανελλαδικές θα εξετάζονται και για το απολυτήριο.

Επιπλέον, θα διδάσκεται επί δύο ώρες ένα μάθημα επιλογής, ενώ στις επιλογές θα συμπεριληφθούν ειδικά μαθήματα που απαιτούνται για την εισαγωγή σε συγκεκριμένα Τμήματα (π.χ καλλιτεχνικά τμήματα).

Τέλος, δεν υπάρχουν μαθήματα βαρύτητας, αλλά συνυπολογίζεται ο μέσος όρος των μαθημάτων.

"Μίνι Πανελλαδικές" για το απολυτήριο

Ιδιαίτερη βαρύτητα στο νέο σύστημα αποκτούν οι ενδοσχολικές εξετάσεις και εν γένει ο βαθμός απολυτηρίου. Μάλιστα, το απολυτήριο θα προσμετράται σε βαθμό 10% για την διαμόρφωση του τελικού βαθμού εισαγωγής των υποψηφίων.

Οι υποψήφιοι θα δίνουν εξετάσεις σε περιφερειακό τμήμα, με τα σχολεία να εντάσσονται σε διοικητικές ενότητες με βάση τους δήμους και τις περιφέρειες. Διεπιστημονική επιτροπή αποτελούμενη από καθηγητές των σχολείων της περιφέρειας θα ορίζει τα θέματα των εξεταζόμενων μαθημάτων.

Τα εξεταζόμενα μαθήματα θα είναι και πάλι τα μαθήματα προσανατολισμού καθώς και η Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία.

Ο βαθμός απολυτηρίου συνδιαμορφώνεται κατά 60% από τον βαθμό τελικών εξετάσεων και 40% από τον βαθμό των δύο τετραμήνων, χωρίς το μάθημα της Φυσικής Αγωγής.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα εκτός από τα 4 προαναφερθέντα συμπληρώνεται από 1 μάθημα επιλογής (2 ώρες) και τα Θρησκευτικά (1 ώρα). Δεν συνυπολογίζονται οι βαθμοί της Φυσικής Αγωγής (2 ώρες εβδομαδιαίως)

Τέλος, δεν υπάρχουν μαθήματα βαρύτητας, αλλά συνυπολογίζεται ο μέσος όρος των μαθημάτων.

Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης (χωρίς Πανελλαδικές)

Σε άμεση συνάρτηση με τα παραπάνω και βασικός κόμβος του νέου συστήματος είναι ο διαχωρισμός των πανεπιστημιακών τμημάτων σε σε Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης και Τμήματα Πρόσβασης με Εξετάσεις.

Το σύστημα τίθεται σε εφαρμογή ήδη από την Β΄ Λυκείου. Οι μαθητές με το τέλος της σχολικής χρονιάς θα συμπληρώσουν ένα "πρώτο" μηχανογραφικό με 10 τμήματα της προτίμησής τους. Από τις αιτήσεις των μαθητών θα δημιουργηθούν 2 ομάδες τμημάτων:

Τμήματα στα οποία οι αιτήσεις θα ξεπερνούν τον αριθμό εισακτέων (Τμήματα Πρόσβασης με Εξετάσεις)

Τμήματα στα οποία οι αιτήσεις είναι ίσες ή λιγότερες από τον αριθμό εισακτέων (Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης)

Έτσι οι μαθητές που έχουν αποκλειστικά τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης μπορούν να περάσουν στο τμήματα που επιθυμούν με το απολυτήριο. Από την άλλη, εάν ένας μαθητής έχει έστω και ένα τμήματα Εισαγωγής με Εξετάσεις, τότε θα διαγωνιστεί για την είσοδό του μέσω Πανελλαδικών.

Επίσης, υπάρχει η πρόβλεψη για οριστική δήλωση τον Φεβρουάριο. Έτσι, ένας μαθητής που έχει δηλώσει ένα ΤΕΠ μπορεί να "παραιτηθεί" από το δικαίωμα να δώσει πανελλήνιες για ΤΕΕ και να συνεχίσει μόνο με το απολυτήριο.

Πηγή: 

Alfavita

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πανελλήνιες, Υπουργείο Παιδείας
SHARE:

24Media Network