news 24/7

ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΑΡΙΣΙΩΝ

Εργασίες για την αποκατάσταση του Ναού της Παναγίας των Παρισίων

Ανοιχτή και πάλι για το κοινό η κρύπτη της Νοτρ Νταμ

Η κρύπτη της Νοτρ Νταμ ξανάνοιξε την περασμένη Τετάρτη για το κοινό φιλοξενώντας μια έκθεση για τον Βίκτορ Ουγκό και τον Εζέν Βιολέ-λε-Ντυκ, πρόσωπα άμεσα συνδεδεμένα με την ιστορία του ναού.

Η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες

Παναγία των Παρισίων: Ένας χρόνος από τη φωτιά που "μαύρισε" την ψυχή του γαλλικού πολιτισμού

Ήταν 15 Απριλίου του 2019 όταν ο Καθεδρικός ναός της Παναγίας της Παρισίων είχε υποταχθεί στις φλόγες μίας καταστροφικής φωτιάς. Σήμερα, Η αποκατάσταση του μνημείου μοιάζει ακόμη μακρινό σενάριο.

Τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2019: Ρεκόρ θερμοκρασιών, φλεγόμενη Νοτρ Νταμ και εξεγέρσεις

Τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2019: Ρεκόρ θερμοκρασιών, φλεγόμενη Νοτρ Νταμ και εξεγέρσεις

Λαϊκές εξεγέρσεις σε όλο τον κόσμο, μία Παναγία των Παρισίων που έπειτα από μεγάλη φωτιά καταστράφηκε μερικώς, ρεκόρ από ακραίες θερμοκρασίες και άλλα πολλά. Τα σημαντικότερα γεγονότα που "χάραξαν" το έτος που κλείνει.

Στις φλόγες η Παναγία των Παρισίων

Γαλλία: Αντιδράσεις για την "τοξική" Παναγία των Παρισίων

Μία περιβαλλοντική ομάδα ακτιβιστών καταγγέλλει τις αρχές του Παρισιού για παράλειψη προειδοποίησης σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονούν από την καύση μολύβδου, μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Παναγίας των Παρισίων.

Παναγία των Παρισίων, Προσωρινή δομή

Παναγία των Παρισίων: Προσωρινή δομή με "άρωμα" αναγέννησης

Η προσωρινή δομή ήδη έχει πάρει θετικές κριτικές και σχόλια και αναπαράγει τις φυσικές διαστάσεις του καθεδρικού ναού. Σκοπός της κατασκευής είναι να μεταδώσει μία δήλωση ελπίδας και αναγέννησης.

Εργασίες για την αποκατάσταση του Ναού της Παναγίας των Παρισίων

Γαλλία: Ο καύσωνας απειλεί τον κατεστραμμένο Ναό της Παναγίας των Παρισίων

Σε «πορτοκαλί» συναγερμό κηρύχθηκαν σήμερα οι 80 από τις 96 διοικητικές περιφέρειες της Γαλλίας, μπροστά στο αφόρητο κύμα καύσωνα. Η ζέστη θέτει τον κίνδυνο να επιταχυνθεί η κατάρρευση του θολωτού τρούλου της Νοτρ Νταμ.

Εμφανείς οι πληγές από τη φωτιά στην Παναγία των Παρισίων

Παναγία των Παρισίων: Πρώτη λειτουργία το Σάββατο, μετά την καταστροφική φωτιά

Δύο μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στον εμβληματικό ναό της γαλλικής πρωτεύουσας, το ερχόμενο Σάββατο θα τελεστεί η πρώτη θεία λειτουργία σε γειτονικό παρεκκλήσι.

Η ένταση δεν έλειψε ούτε αυτό το Σάββατο στο Παρίσι

Τα "κίτρινα γιλέκα" απαντούν για τις δωρεές για την Νοτρ Νταμ: Τίποτα για τους φτωχούς;

Τα "Κίτρινα Γιλέκα" ξεχύθηκαν και πάλι στους δρόμους του Παρισιού. Αυτή τη φορά συνέδεσαν τις κινητοποιήσεις τους με το γεγονός της καταστροφής της Παναγίας των Παρισίων.

Διαδήλωση των Κίτρινων Γιλέκων στην περιοχή της Νοτρ Νταμ (AP Photo/Kamil Zihnioglu)

Γαλλία: Απαγορεύτηκαν οι διαδηλώσεις των "Κίτρινων Γιλέκων" κοντά στην Παναγία των Παρισίων

Η απαγόρευση θα ισχύσει για όλη την ημέρα του Σαββάτου, όχι μόνο για το Ιλ ντε λα Σιτέ, το νησάκι του Σηκουάνα όπου βρίσκεται ο ναός, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η αστυνομία.

Ένα άγαλμα της Παναγίας των Παρισίων, 1966

Παναγία Παρισίων: 500.000 ευρώ από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή - Οι δωρεές ξεπερνάνε το 1 δις

Τα εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν σε δύο μόλις μέρες για την ανοικοδόμηση την Παναγίας των Παρισίων έχουν προκαλέσει μεγάλο κύμα αντιδράσεων λόγω της πτώσης των δωρεών προς τους πιο στερημένους.

Η Νοτρ Νταμ μετά την καταστροφική φωτιά

Παναγία των Παρισίων: Στο 1 δισ. οι δωρεές - Κριτική εν μέσω αναταραχής με τα "κίτρινα γιλέκα"

Κροίσοι και επιχειρηματικοί κολοσσοί έσπευσαν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την αποκατάσταση του εμβληματικού μνημείου, προκαλώντας έντονες συζητήσεις για την επιδεικτική τους αδράνεια απέναντι στην εξαθλίωση των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων και την εξαθλίωση που ταλανίζει μέρος της γαλλικής κοινωνίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος

Παυλόπουλος για Παναγία των Παρισίων: Κάθε λαβωματιά και τραύμα σε μνημείο πολιτισμού, λαβωματιά και τραύμα στην ψυχή μας

Την οδύνη του για την καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ανέλπιστο: Βρήκαν στις στάχτες τον κόκορα του καμένου κωδωνοστασίου της Παναγίας των Παρισίων

Ανέλπιστο: Βρήκαν στις στάχτες τον κόκορα του καμένου κωδωνοστασίου της Παναγίας των Παρισίων

Μετά την κατάρρευση του βέλους της εκκλησίας, ο αντιδήμαρχος Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, είπε ότι έχει ξεκινήσει μια "ιδιαίτερη αποστολή" για να σωθούν τα έργα τέχνης που φιλοξενούνται στον ναό. Ο ιστορικός κόκορας, βρέθηκε μέσα στη στάχτη.

Στιγμιότυπο από την καταστροφική φωτιά στη Νοτρ Νταμ

Η Παναγία των Παρισίων και τα άλλα "κοσμήματα" παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς που καταστράφηκαν από φωτιά

Η φωτιά που κατέστρεψε την Παναγία των Παρισίων απέδειξε ότι τα μνημεία που αντέχουν αγέρωχα στο χρόνο μπορούν να χαθούν σε μία στιγμή. Σπουδαία μνημεία της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς ρημάχτηκαν από τις φλόγες στο παρελθόν για να ανοικοδομηθούν με ακόμη μεγαλύτερη λαμπρότητα στη συνέχεια.

Παναγία των Παρισίων: Οι θεωρίες συνωμοσίας εξαπλώνονται ταχύτερα από τις φλόγες

Παναγία των Παρισίων: Οι θεωρίες συνωμοσίας εξαπλώνονται ταχύτερα από τις φλόγες

Όταν μία τόσο μεγάλη καταστροφή σε έναν εμβληματικό ναό λαμβάνει χώρα την Μεγάλη Εβδομάδα, σε μία χώρα σε βαθιά κοινωνική κρίση και στην εποχή των social media, το "κοκτέιλ" γίνεται πιο εκρηκτικό από τη φωτιά που ρήμαξε την Νοτρ Νταμ και οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν χωρίς τελειωμό.

Τόνια Μοροπούλου

Μοροπούλου: Είμαι πρόθυμη να βοηθήσω στην Παναγία των Παρισίων

Τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αποκατασταθεί η ζημιά που προκάλεσε η καταστροφική φωτιά στο εμβληματικό μνημείο εξηγεί η καθηγήτρια του ΕΜΠ που ήταν επικεφαλής της ομάδας αποκατάστασης του Πανάγιου Τάφου.

Κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος από τον Γάλλο Πρόεδρο Ε.Μακρόν

Διάγγελμα Μακρόν: Σε 5 χρόνια η αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων

Ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε διάγγελμα στο γαλλικό λαό μετά την τρομακτική καταστροφή του εμβληματικού ναού, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση η ανοικοδόμηση να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς.

Ο πρόεδρος Μακρόν στο σημείο της φωτιάς

Παναγία των Παρισίων: Διάγγελμα Μακρόν στις 9 το βράδυ

Ο Γάλλος πρόεδρος θα απευθυνθεί προς το γαλλικό λαό, ένα 24ωρο μετά την καταστροφική φωτιά και ενώ είχε αναβάλλει χθες το προγραμματισμένο διάγγελμά του για την κρίση των "κίτρινων γιλέκων".

Παναγία των Παρισίων

Η "Παναγία των Παρισίων" του Βίκτωρος Ουγκό ξαναέγινε best seller μετά τη φωτιά

Ένα από τα πλέον δημοφιλή και πολυδιαβασμένα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας επανέρχεται στο προσκήνιο μετά τη φωτιά που κατέστρεψε το εμβληματικό μνημείο στο Παρίσι.

Η επόμενη μέρα στην Παναγία των Παρισίων

Παναγία των Παρισίων: Ξεπερνούν τα 750 εκατ. οι δωρεές - Θα χρειαστούν δεκαετίες για την αποκατάσταση

Η Παναγία των Παρισίων θα ξαναγεννηθεί από τις στάχτες της. Θα χρειαστούν όμως αμέτρητα χρήματα, αλλά και παρά πολύς χρόνος. Πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης στους Γάλλους από το εξωτερικό. Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία για τη φωτιά που κατέστρεψε το εμβληματικό μνημείο.

Παναγία των Παρισίων: Οι εργασίες αποκατάστασης θα διαρκέσουν χρόνια

Παναγία των Παρισίων: Οι εργασίες αποκατάστασης θα διαρκέσουν χρόνια

Οι εργασίες αποκατάστασης θα κοστίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και θα διαρκέσουν πολλά χρόνια, αν όχι δεκαετίες. Όμως οι ειδικοί επιμένουν ότι οι ζημίες θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες.

Παναγία των Παρισίων: Παγκόσμια θλίψη για την καταστροφή του εμβληματικού μνημείου

Κάτοικος Παρισιού: "Είμαστε σε καθεστώς σοκ. Είναι τεραστίων διαστάσεων η καταστροφή"

Μαρτυρία του Εμμανουήλ Αθανασίου από το Παρίσι για τα αίτια της καταστροφής αλλά και τις φήμες που κυκλοφορούν για ανειδίκευτους εργάτες που ανέλαβαν την αναστήλωση του ναού,

Η Παναγία των Παρισίων την επόμενη μέρα της φωτιάς

Παναγία των Παρισίων: Σε ατύχημα οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα η φωτιά

Πιθανόν να οφείλεται σε ατύχημα η πυρκαγιά στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων που σκόρπισε τη θλίψη. Ο εισαγγελέας του Παρισιού τόνισε ότι 50 άνθρωποι απασχολούνται σε μια "μακρά" και "πολύπλοκη" έρευνα για τα αίτια.

Η Παναγία των Παρισίων καίγεται. Καρέ από drone

Παναγία των Παρισίων: Τα αποκαλυπτικά Drone καρέ της απόλυτης καταστροφής

Η καρδιά του Παρισιού γκρεμίστηκε μαζί με το μνημείο - Πλάνα από θρησκευτική ταινία θυμίζουν οι φωτογραφίες drone του μνημείου της Παναγίας των Παρισίων που φλέγεται - Η προεκλογική εκστρατεία του κόμματος του Μακρόν αναστέλλεται.

Παναγία των Παρισίων

Παναγία των Παρισίων: Δάκρυσε το Twitter για την "Κυρία Μας"

Εχθές το απόγευμα εκδηλώθηκε μεγάλη φωτιά στο κέντρο του Παρισιού και συγκεκριμένα στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων. Δεν θρηνεί μόνο το Παρίσι, ούτε μόνο η Γαλλία. Η "Κυρία μας", μετά από 850 χρόνια ζωής, καταστράφηκε.

Παναγία Παρισίων: Η στιγμή που οι πυροσβέστες μπαίνουν στον φλεγόμενο ναό και επιχειρούν για τη διάσωσή του

Παναγία Παρισίων: Η στιγμή που οι πυροσβέστες μπαίνουν στον φλεγόμενο ναό και επιχειρούν για τη διάσωσή του

Οι ξύλινοι δοκοί οροφής, οι πέτρες που «ντύνουν» τον καθεδρικό ναό και η επιβλητική αρχιτεκτονική του έκαναν το έργο των πυροσβεστών ιδιαίτερα δύσκολο.

Νίκος Αλιάγας: Η συγκλονιστική φωτογραφία του για την Παναγία των Παρισίων

Νίκος Αλιάγας: Η συγκλονιστική φωτογραφία του για την Παναγία των Παρισίων

Τα συναισθήματα για την ιστορική καταστροφή είναι πολύ έντονα: θλίψη, στεναχώρια, θρήνος, απελπισία, πόνος. Ο Νίκος Αλιάγας κατάφερε να τα αποτυπώσει σε μία φωτογραφία που τράβηξε ο ίδιος και δημοσίευσε στο Instagram.

Παναγία των Παρισίων: Συγκλονιστικά πρωτοσέλιδα και σκίτσα που ραγίζουν καρδιές

Παναγία των Παρισίων: Συγκλονιστικά πρωτοσέλιδα και σκίτσα που ραγίζουν καρδιές

Εφημερίδες σε όλο τον κόσμο μετέδωσαν τα δυσάρεστα νέα και "φιλοξένησαν" στα πρωτοσέλιδά τους φωτογραφίες της τυλιγμένης στις φλόγες Παναγίας των Παρισίων. Σκιτσογράφοι και καλλιτέχνες απέδωσαν τη θλίψη της καταστροφής με έναν δικό τους τρόπο.

Το εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων

Notre Dame: Κέρδισε η δημοσιογραφία των πολιτών, όχι των καναλιών

Τα πρωτοσέλιδα ανά τον πλανήτη φιλοξένησαν την καμμένη Παναγία των Παρισίων. Τα social media έγιναν πεδίο δημοσιογραφίας των πολιτών. Τα ελληνικά ιδιωτικά κανάλια, παρέμειναν πιστά στη δική τους "κουλτούρα".

O Γάλλος μεγιστάνας François-Henri Pinault με την σύζυγο του Salma Hayek . (AP Photo/Thibault Camus)

Φρανσουά Ανρί Πινό: Ποιος είναι o βασιλιάς της γαλλικής μόδας που δίνει 100 εκατ. για την επισκευή της Παναγίας των Παρισίων

Η αυτοκρατορία της οικογένειας Πινό εκτίνεται από τα Gucci και την Stade Rennais έως τον οίκο δημοπρασιών Christie's. Τι ανέφερε ο σύζυγος της ηθοποιού Σάλμα Χάγεκ για την προσφορά του για την επισκευή στην Παναγία των Παρισίων

Πυροσβέστες στη Notre Dame

Παναγία των Παρισίων: Τα κειμήλια που σώθηκαν - Το ακάνθινο στεφάνι και τα βιτρό

Η φωτιά, που εκδηλώθηκε νωρίς το βράδυ, εξαπλώθηκε αστραπιαία στην οροφή του γοτθικού κτιρίου που ανεγέρθηκε πριν από οκτώ αιώνες και πλέον, φθάνοντας στο βέλος της, που κατέρρευσε, ακολουθούμενο από ουσιαστικά όλη τη στέγη. Αγωνία για τα περίτεχνα κειμήλια, ανεκτίμητης αξίας.

Στις φλόγες η Παναγία των Παρισίων

Παναγία Παρισίων: Συγκλονιστικές μαρτυρίες Ελλήνων του Παρισιού - "Ο κόσμος έκλαιγε και προσευχόταν"

"Ήταν αυθόρμητη η αντίδραση να κατέβουν και να δουν τι γίνεται στο ναό" δήλωσε μια κάτοικος που βρέθηκε έξω από τον καθεδρικό ναό την ώρα της πυρκαγιάς. "Έχει μείνει μόνο ο σκελετός" ανέφερε Ελληνίδα ανταποκρίτρια.

Φωτιά και καπνός στην Παναγία των Παρισιών

Μ. Ζορμπά: Η Ελλάδα θα συμβάλει στην αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων

"Η αίσθηση ότι μπορεί να συμβεί κάτι ξαφνικό σε κάποιο μνημείο πρέπει οδηγήσει όλο τον κόσμο σε ένα καλύτερο σχεδιασμό για την προστασία των μνημείων" τόνισε η υπουργός Πολιτισμού.

Παναγία Παρισίων: Η επόμενη μέρα από την καταστροφική φωτιά

Παναγία των Παρισίων: Παγκόσμια θλίψη για την καταστροφή του εμβληματικού μνημείου

Υπό έλεγχο τέθηκε μετά από 8,5 ώρες μάχης με τις φλόγες η πυρκαγιά που ξέσπασε τη Δευτέρα στον καθεδρικό ναό του Παρισιού. Η φωτιά έχει εν μέρει κατασβεστεί, αλλά απομένουν μερικές εστίες ακόμη. "Θα ανοικοδομήσουμε τη Νοτρ Νταμ μαζί", υπόσχεται ο Μακρόν. Δείτε live εικόνα.

Παναγία των Παρισίων: Οι πρώτες εικόνες από το εσωτερικό του καθεδρικού μετά τη φωτιά

Παναγία των Παρισίων: Οι πρώτες εικόνες από το εσωτερικό του καθεδρικού μετά τη φωτιά

Αξιωματούχοι της πυροσβεστικής ανέφεραν ότι από την πύρινη λαίλαπα γλίτωσε και η πέτρινη πρόσοψη, καθώς και ορισμένα σημαντικά κειμήλια που φυλάσσονταν στο ναό, όπως το ακάνθινο στεφάνι.

Τα Gargoyles της Παναγίας των Παρισίων

Παναγία των Παρισίων: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την Αγία των Gargoyles

Η Νοτρ Νταμ χτίστηκε τον 12ο αιώνα και έγινε πασίγνωστη από το μυθιστόρημα του Βίκτορος Ουγκώ "Η Παναγία των Παρισίων". 80 βασιλιάδες, 2 αυτοκράτορες, 5 δημοκρατίες και 2 παγκόσμιοι πόλεμοι έχουν περάσει επί των ημερών της.

Τεράστια καταστροφή στην Νοτρ Νταμ

Παναγία των Παρισίων: Συγκλονίζει το πρωτοσέλιδο της Liberation για την καταστροφή

Το σοκ των Γάλλων από την ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή του εμβληματικού μνημείου αποτυπώνει το πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας. Τρία ακόμη πρωτοσέλιδα του Γαλλικού Τύπου που εκφράζουν τη θλίψη από το τραγικό γεγονός.

Φωτιά στην Παναγία των Παρισίων: Σοκ, θλίψη, απόγνωση

Φωτιά στην Παναγία των Παρισίων: Σοκ, θλίψη, απόγνωση... Κάτοικοι και τουρίστες παρακολουθούν την καταστροφή

Κραυγές κατάπληξης και λυγμοί ακούγονται από το πεζοδρόμιο, όταν το βέλος του καμπαναριού, του ιστορικού μνημείου, καταρρέει ενώ η φωτιά κατατρώει τον ξύλινο σκελετό του.

Η Παναγία Παρισίων στις φλόγες

Μαρτυρία από την Παναγία των Παρισίων: Σοκαριστικό να βλέπεις αυτό το μνημείο στις φλόγες

Ο Καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστημίου Παρισίου μίλησε στον News 24/7 στους 88.6 για την τεράστια καταστροφή στην Παναγία των Παρισίων. Ο κ. Ηλίας Ελ Χαμπέρ εξηγεί ότι στην αρχή πίστευαν ότι έχει πάρει φωτιά κάποιο πλοίο στον Σηκουάνα.

Παναγία Παρισίων: Η στιγμή της κατάρρευσης του Τρούλου

Φωτιά στην Παναγία των Παρισίων: Η στιγμή που πέφτει η κορυφή του καμπαναριού

Ένα τεράστιο σύννεφο καπνού έχει υψωθεί πάνω από την πόλη και στάχτες πέφτουν σε μεγάλη έκταση. Τα κτίρια γύρω από την εκκλησία, στην καρδιά της πρωτεύουσας, έχουν εκκενωθεί.