Απόφαση "σταθμός" για τον Αχελώο βάζει ξανά φρένο στην εκτροπή

Απόφαση "σταθμός" για τον Αχελώο βάζει ξανά φρένο στην εκτροπή

Το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε την απόφασή του σχετικά με την εκτροπή του Αχελώου και δικαιώνει κατ’απόλυτο τρόπο τους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας και όσους αντιτίθενται στην εκτροπή του. Τι δηλώνει ο δήμαρχος Αγρινίου

Σύμφωνα με πληροφορίες του agrinioreport.com, η απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, που μόλις εκδόθηκε, κάνει δεκτά όλα τα επιχειρήματα των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας και των περιβαλλοντικών οργανώσεων («Παγκόσμιο Ταμείο για τη φύση (WWF) Ελλάς»,  «Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς») και δέχεται πλήρως τους λόγους ακύρωσης του έργου.

Το κείμενο της απόφασης δεν έχει ακόμη περιέλθει στην κατοχή των φορέων του νομού Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι και για μια ακόμη φορά επιτυχώς αντιμετώπισαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας το  Δημόσιο και τους θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας.

Υπενθυμίζουμε  ότι η υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου «σέρνεται» στο ΣτΕ εδώ και 22 χρόνια, καθώς  η πρώτη προσφυγή κατά του έργου κατατέθηκε στο δικαστήριο το 1991 και έχουν εκδοθεί επτά αποφάσεις από το 1994 ως το 2011.

Στις 15 Φεβρουαρίου 2013 συζητήθηκε ξανά η υπόθεση στην Ολομέλεια του ΣτΕ, και τον περασμένο Ιούνιο οι σύμβουλοι Επικρατείας συνήλθαν σε διάσκεψη, όπου και, όπως από τότε έγινε γνωστό,  έκαναν δεκτό το αίτημα ακύρωσης του έργου.

Η σημερινή απόφαση θεωρείται ως μια ακόμη νίκη της λογικής έναντι της πολιτικής υποκρισίας και του παραλογισμού του πτωχευμένου μας κράτους, που επιμένει σ’ ένα φαραωνικό έργο, το οποίο η ίδια η Ε.Ε. έχει απορρίψει, θέλοντας να εξυπηρετήσει πολιτικά μόνο και οικονομικά συμφέροντα.

Τι δηλώνει ο δήμαρχος Αγρινίου

Με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο είχαν προσφύγει ο Δήμος Αγρινίου και φορείς του νομού κατά της εκτροπής του Αχελώου (είχε συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, στις 15 Φεβρουαρίου 2013), ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός έκανε την εξής δήλωση:

"Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την εκτροπή του Αχελώου ποταμού προς τη Θεσσαλική πεδιάδα, δικαιώνει για μια ακόμη φορά τις θέσεις του Δήμου Αγρινίου και των Φορέων της περιοχής, που με συνέπεια και συνέχεια αντιτάχθηκαν στην κατασκευή ενός καταστροφικού για το περιβάλλον και την εθνική οικονομία έργου.

Η Κυβέρνηση, μετά και την πρόσφατη απόφαση, οφείλει να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια για την κατασκευή ενός κοστοβόρου, φαραωνικού έργου, που αντιστρατεύεται την βιώσιμη ανάπτυξη και δεν εξυπηρετεί τίποτε περισσότερο παρά μόνο την ικανοποίηση εργολαβικών συμφερόντων.

Το πρόβλημα άρδευσης του Θεσσαλικού κάμπου μπορεί και πρέπει να επιλυθεί με άλλους τρόπους και όχι με την εκτροπή του Αχελώου, που πολύ σωστά έχει χαρακτηριστεί ως εκτροπή της λογικής.

Τα τεράστια κονδύλια που απαιτούνται για την κατασκευή ενός περιβαλλοντικά επιζήμιου και οικονομικά αντιπαραγωγικού έργου, ας κατευθυνθούν σε τομείς επωφελείς για την τοπική και εθνική οικονομία. Εμείς, Δήμος και Φορείς, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας προς αυτή την κατεύθυνση".

πηγή: agrinioreport.comagriniopress.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Περιφέρεια
SHARE:

24Media Network