Αυτό το φράγμα θα αλλάξει τη ζωή στη Δυτική Αχαΐα

Αυτό το φράγμα θα αλλάξει τη ζωή στη Δυτική Αχαΐα

Το Φράγμα Πείρου – Παραπείρου μπορεί να γίνει πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών και στοιχείο τουριστικής ανάπτυξης.

Ένα πολύ μεγάλο τεχνητό έργο, που αναμένεται να δώσει λύση στο πρόβλημα ύδρευσης τη; Πάτρας, αλλά και περιοχών στη βορειοδυτική και δυτική Αχαϊα, προχωρά, επιτέλους, με καλύτερους ρυθμούς.

Το περίφημο φράγμα του ποταμού Πείρου και του παραπόταμου Παραπείρου, σε συνδυασμό με την τεχνητή λίμνη Αστερίου (θα κατακλύσει το ερειπωμένο χωριό Τόσκες, στις νότιες περιοχές της πεδιάδας των Φαρρών), δημοπρατήθηκε το 2005, ξεκίνησε έναν χρόνο μετά η κατασκευή, όμως τα πολλά προβλήματα που υπήρξαν και κυρίως η οικονομική κρίση στη συνέχεια, ανέστειλαν τις εργασίες και φυσικά την ολοκλήρωση του έργου, που είναι αρχικού προϋπολογισμού 130 εκατομμυρίων ευρώ.

ADVERTISING
Αυτό το φράγμα θα αλλάξει τη ζωή στη Δυτική Αχαΐα

Τώρα, σύμφωνα με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και συναρμόδιων Υπουργείων (Περιβάλλοντος και Υποδομών), το έργο μπαίνει σε φάση ολοκλήρωσης, που θα αναδείξει παράλληλα και μια άλλη διάσταση του έργου, καθώς κάλλιστα μπορεί να αποτελέσει έναν οικοτουριστικό προορισμό.

Αυτό ακριβώς προβλέπει η βραβευθείσα μελέτη στρατηγικής χωροταξικής ανάπτυξης, που υποβλήθηκε στο πλαίσιο του Ανοικτού Χωροταξικού Διαγωνισμού Ιδεών, τον οποίο διεξήγαγε και χρηματοδότησε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας: τη διαμόρφωση ενός πρότυπου Οικο-Τουριστικού Πάρκου στην περιοχή που μπορεί να ενταχθεί σε ένα δίκτυο φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και να λειτουργήσει συνδυαστικά με τα παραγωγικά δίκτυα της βόρειο-δυτικής Πελοποννήσου.

Αυτό το φράγμα θα αλλάξει τη ζωή στη Δυτική Αχαΐα

Κατά την παρουσίαση της πρότασης, οι μελετητές ανέφεραν ότι βρέθηκαν στην περιοχή ως επισκέπτες κι εντυπωσιάστηκαν από τις δυνατότητες που υπάρχουν. Περιέγραψαν μια τεχνητή λίμνη αντίστοιχη σε έκταση με αυτήν του Μαραθώνα, προσθέτοντας ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες παρέμβασης με στόχο την ανάδειξη ενός οικοτουριστικού προορισμού.

Με βάση τη μελέτη η χωρική οργάνωση της περιοχής διαχωρίζεται σε τρεις ζώνες, οι οποίες είναι:

Α. Ζώνη περιβαλλοντικής προστασίας: Περιλαμβάνει τη λίμνη, τις παραλίμνιες περιοχές, τα δάση κ.λπ. Προτείνονται έργα αναβάθμισης του τοπίου, δημιουργία πλωτών νησίδων, κορμοφραγμάτων και κορμοδεμάτων για τους χείμαρρους, ειδικά παρατηρητήρια πανίδας, σημεία θέασης, μονοπάτια, ποδηλατικές διαδρομές κλπ.

Β. Ζώνη φιλοξενίας και αναψυχής: Αναπτύσσεται ανατολικά της λίμνης. Προτείνεται η δημιουργία Κέντρου πληροφόρησης, δασικού χωριού, προβλήτας, καταστημάτων εστίασης, εξέδρας για θαλάσσια σπορ/κανώ, modelboating κλπ.

Γ. Ζώνη αναψυχής και ψυχαγωγίας: Αφορά τις νοτιοδυτικές όχθες της  λίμνης. Προτείνεται η δημιουργία πρότυπου πάρκου αναψυχής και παιδικής χαράς.

Αυτό το φράγμα θα αλλάξει τη ζωή στη Δυτική Αχαΐα

Σύμφωνα με την πρόταση, το Οικο-Τουριστικό Πάρκο στην περιοχή του Φράγματος Πείρου – Παραπείρου θα έχει ως επακόλουθο την αναβάθμιση και τον εξωραϊσμό των οικισμών Αστέρι και Κριθαράκια, καθώς και του γειτνιάζοντος δομημένου περιβάλλοντος.

Σκοπός του διαγωνισμού, ήταν η κατάθεση πρωτότυπων προτάσεων για τη χωρική οργάνωση, ανάπτυξη και ανάδειξη της περιοχής του φράγματος και λίμνης Αστερίου στη βορειο-δυτική Πελοπόννησο (Δήμος Ερύμανθου) κατά μήκος του - εθνικής εμβέλειας - αναπτυξιακού άξονα Πάτρας – Τρίπολης. Πρόκειται για μια καθαρά αναπτυξιακή πρωτοβουλία, που μπορεί να αποτρέψει την άναρχη χωροταξία στην περιοχή γύρω από το φράγμα.

Αυτό το φράγμα θα αλλάξει τη ζωή στη Δυτική Αχαΐα

Η βραβευθείσα μελέτη στρατηγικής χωροταξικής ανάπτυξης, εκπονήθηκε από Δρ Μαριλένα Παπαγεωργίου, Μηχανικό Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης που ήταν και η Συντονίστρια, τη Δρ Κατερίνα Γκόλτσιου (Γεωπόνο – Αρχιτέκτονα Τοπίου) και την κα Δήμητρα Ραχμανίδου (Αρχιτέκτονα Μηχανικό). Στη μελέτη συνεργάστηκαν επίσης, οι: Σπυρίδων Μούντριχας, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Δανάη Καραμήτσιου, Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, MSc, Θεώνη Κωστοπούλου, Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφ. Ανάπτυξης, Βασιλική Δανάη Ρέψη, Αρχιτέκτονας Μηχανικός και Σταμάτης Ματούλας, Περιβαλλοντολόγος – Χαρτογράφος.

«Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος το Φράγμα Πείρου – Παραπείρου δεν είναι απλώς μια υποδομή την οποία επί πολλά χρόνια η περιοχή διεκδικούσε ώστε ν’ αντιμετωπίσει τα προβλήματα ύδρευσης. Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη είναι η μεγάλη ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας ώστε το Φράγμα και η τεχνητή λίμνη Αστερίου ν’ αποτελέσουν έναν ακόμα πόλο τουριστικής ανάπτυξης, μέσα από μια δέσμη ήπιων παρεμβάσεων που θα βοηθήσουν στην προσέλκυση επισκεπτών και θ’ αναδείξουν το φυσικό τοπίο και την ευρύτερη ενδοχώρα των Δήμων Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας,» τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας.

24Media Network