Χρονοκάψουλα του 2018 από την Αρκτική ξεβράστηκε στην Ιρλανδία

Χρονοκάψουλα του 2018 από την Αρκτική ξεβράστηκε στην Ιρλανδία
Παγοθραυστικό στην Αρκτική AP

Το λιώσιμο των πάγων στον Βόρειο Πόλο σε ρυθμό ρεκόρ έφερε στο φως την χρονοκάψουλα αρκετά χρόνια πιο νωρίς. Επέπλευσε 3.700 χιλιόμετρα και ξεβράστηκε σε ακτή της Ιρλανδίας.

Το 2018 το πλήρωμα του πυρηνοκίνητου παγοθραυστικού 50 Years of Victory τοποθέτησε στον Βόρειο Πόλο μια χρονοκάψουλα με διάφορα αντικείμενα από τις αρχές του 21ου αιώνα, όπως γράμματα, ποιήματα, φωτογραφίες, κονκάρδες, φελλούς κρασιού, μενού. Πίστευε ότι όλα αυτά τα στοιχεία θα ήταν αρκετά ενδιαφέροντα για όποιον τα ανακάλυπτε στο μέλλον. Δεν ήξερε όμως ότι το μέλλον ήρθε πολύ πιο γρήγορα απ΄ ό,τι εκτιμούσε.

Ο μεταλλικός κύλινδρος ξεβράστηκε την τρέχουσα εβδομάδα στο βορειοδυτικό άκρο της Ιρλανδίας, έχοντας επιπλεύσει περίπου 3.700 χιλιόμετρα από τον Αρκτικό κύκλο, όπου η υπερθέρμανση έχει λιώσει τεράστια ποσότητα πάγου.

Οι Conor McClory και Sophie Curran, surfers έλεγχαν τις συνθήκες της θάλασσας όταν εντόπισαν τον κύλινδρο στην ακτή.

“Όταν το είδα, πρώτα σκέφτηκα ότι ήταν ένας ατσάλινος σωλήνας ενός πλοίου, μετά το σήκωσα και είδα ότι είχε χαράξεις. Τότε σκέφτηκα ότι ήταν μια βόμβα”, δήλωσε ο McClory στη Donegal Daily. “Όταν είδα την ημερομηνία, σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να είναι στάχτη κάποιου, οπότε δεν το άνοιξα”.

Ένας Ρώσος γνωστός μετέφρασε τα χαραγμένα λόγια και είπε στο McClory ότι ήταν μια χρονοκάψουλα, οπότε το άνοιξε και ανακάλυψε μηνύματα στα ρωσικά και τα αγγλικά από την αποστολή του 50 Years of Victory.

Ένα γράμμα στα αγγλικά, με ημερομηνία 4 Αυγούστου 2018, ανέφερε: “Τα πάντα καλύπτονται από πάγο. Πιστεύουμε ότι μέχρι τη στιγμή που θα βρεθεί αυτό το γράμμα, δυστυχώς δεν θα υπάρχει πλέον πάγος στην Αρκτική”.

Ο McClory εντόπισε έναν από τους συγγραφείς της επιστολής, έναν Ρώσο blogger στην Αγία Πετρούπολη, γνωστό ως Sveta. Σε μια βιντεοκλήση, ο Sveta είπε ότι το πλήρωμα και οι επιβάτες πίστευαν ότι ο κύλινδρος μπορεί να ανακαλυφθεί σε 30 ή 50 χρόνια και δήλωσε σοκαρισμένος που βρέθηκε τόσο γρήγορα, είπε ο McClory.

Την τελευταία δεκαετία, οι θερμοκρασίες της Αρκτικής έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 1 βαθμό Κελσίου. Ο αρκτικός θαλάσσιος πάγος έχει φτάσει στη δεύτερη χαμηλότερη έκτασή του στα 41 χρόνια που παρακολουθείται δορυφορικά.

Πέρυσι, το φύλλο πάγου της Γροιλανδίας έχασε ρεκόρ πάγου, ισοδύναμο με 1 εκατομμύριο τόνους κάθε λεπτό. Με τις ετήσιες χιονοπτώσεις να μην είναι αρκετές για να αναπληρώσουν το χιόνι και τον πάγο που χάθηκε κατά τη διάρκεια της τήξης του καλοκαιριού, οι επιστήμονες φοβούνται ότι έχει περάσει το σημείο της μη επιστροφής.

Μια μελέτη για την Αλλαγή του Κλίματος της Φύσης προβλέπει ότι ο θαλάσσιος πάγος που επιπλέει στην επιφάνεια του Αρκτικού Ωκεανού το καλοκαίρι μπορεί να εξαφανιστεί εντελώς έως το 2035.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα