Δύο ροδοπελεκάνοι “ξέμειναν” στην Κύπρο και ταξίδεψαν αεροπορικώς στην Κερκίνη

Δύο ροδοπελεκάνοι “ξέμειναν” στην Κύπρο και ταξίδεψαν αεροπορικώς στην Κερκίνη
Ροδοπελεκάνοι στο Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι δύο "ταξιδιώτες" φιλοξενούνται πλέον στη λίμνη Κερκίνη και απελευθερώθηκαν, αφού τους τοποθετήθηκαν έγχρωμα πλαστικά δακτυλίδια.

Δύο νεαροί ροδοπελεκάνοι, που δεν είχαν καταφέρει να ολοκληρώσουν το ταξίδι της μετανάστευσής τους και “ξέμειναν” στην Κύπρο, βρήκαν πλέον φιλόξενο χώρο στη λίμνη Κερκίνη, όπου μεταφέρθηκαν αεροπορικώς πριν από λίγες μέρες.

Τα πουλιά συνοδεύονταν από δύο εκπρόσωπους της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας του Υπουργείου Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και απελευθερώθηκαν, αφού τους τοποθετήθηκαν έγχρωμα πλαστικά δακτυλίδια, κοντά στη νησίδα ξεκούρασης των πελεκάνων που είναι στον Λιθότοπο Κερκίνης.

“Οι ροδοπελεκάνοι είναι αγελαία, μεταναστευτικά πουλιά και πιθανόν, οι δύο συγκεκριμένοι ροδοπελεκάνοι να εξαντλήθηκαν στο ταξίδι, λόγω και του νεαρού της ηλικίας τους και να έμειναν πίσω, βρίσκοντας καταφύγιο σε μια λιμνούλα της Κύπρου” εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, Θόδωρος Ναζιρίδης.

Επιστήμονες έκριναν αναγκαία τη μεταφορά των πουλιών σε υγρότοπο και τελικά, μεταφέρθηκαν και απελευθερώθηκαν στην Κερκίνη όπου αμέσως “συνάντησαν” και άλλα πουλιά του είδους τους.

“Αν και έχει τελειώσει η μεταναστευτική περίοδος, στην περιοχή έχουν μείνει μερικοί ροδοπελεκάνοι, που ενώθηκαν με τα άλλα δύο πουλιά, καθώς και με τους εκατοντάδες αργυροπελεκάνους που διαβιούν στην Κερκίνη. Θα τα παρακολουθούμε, αφού ξεχωρίζουν μάλιστα από τη σήμανση με τα δαχτυλίδια και την άνοιξη θα αναμένουμε την μετανάστευσή τους σε περιοχές αναπαραγωγής όπως ο Δούναβης ή η Πρέσπα” κατέληξε ο κ.Ναζιρίδης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα