Έρευνα: 20 κτηνοτροφικές εταιρείες εκπέμπουν περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από τη Γερμανία, τη Βρετανία ή τη Γαλλία

Έρευνα: 20 κτηνοτροφικές εταιρείες εκπέμπουν περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από τη Γερμανία, τη Βρετανία ή τη Γαλλία
Shutterstock

Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία νέας έρευνας περιβαλλοντικών ακτιβιστών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι κτηνοτροφικές εταιρείες με μεγάλες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Νέα στοιχεία για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου φέρνει στο φως έκθεση περιβαλλοντικών ακτιβιστών. Σύμφωνα με αυτή 20 κτηνοτροφικές εταιρίες είναι υπεύθυνες για περισσότερες εκπομπές αερίων από τη Γερμανία, τη Βρετανία ή τη Γαλλία ενώ ταυτόχρονα λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων για να συνεχίσουν να το κάνουν.

Η εκτροφή ζώων συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές άνθρακα, με την κτηνοτροφία να αντιπροσωπεύει το 14,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Επιστημονικές εκθέσεις έχουν διαπιστώσει ότι οι πλούσιες χώρες χρειάζονται τεράστιες μειώσεις στην κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης.

Μεταξύ του 2015 και του 2020, οι παγκόσμιες εταιρείες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων έλαβαν περισσότερα από 478 δισεκατομμύρια δολάρια από 2.500 επενδυτικές εταιρείες, τράπεζες και συνταξιοδοτικά ταμεία, τα περισσότερα από τα οποία εδρεύουν στη Βόρεια Αμερική ή την Ευρώπη, σύμφωνα με το Meat Atlas.

Με αυτό το επίπεδο οικονομικής στήριξης, η έκθεση εκτιμά ότι η παραγωγή κρέατος θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 40 εκατομμύρια τόνους ακόμα έως το 2029, για να φτάσει τους 366 εκατομμύρια τόνους κρέατος ετησίως.

Αν και η συντριπτική πλειονότητα της ανάπτυξης είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί στον παγκόσμιο νότο, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί θα συνεχίσουν να είναι η Κίνα, η Βραζιλία, οι ΗΠΑ και τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι το 2029, αυτές οι χώρες θα εξακολουθούν να παράγουν το 60% της παγκόσμιας παραγωγής κρέατος.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, αναφέρει η έκθεση, τα 3/4 του συνόλου της αγροτικής γης χρησιμοποιούνται για την εκτροφή ζώων ή για καλλιέργειες για τη διατροφή τους. “Μόνο στη Βραζιλία, 175 εκατομμύρια εκτάρια είναι αφιερωμένα στην εκτροφή βοοειδών”, μια έκταση γης που είναι περίπου ίση με “ολόκληρη τη γεωργική περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Meat Atlas 2021

 

Η έκθεση επισημαίνει επίσης τη συνεχή ενοποίηση στον τομέα του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, με τις μεγαλύτερες εταιρείες να αγοράζουν μικρότερες και να μειώνουν τον ανταγωνισμό.

“Για να συμβαδίσει με αυτό το [επίπεδο παραγωγής ζωικών πρωτεϊνών] η βιομηχανική κτηνοτροφία βρίσκεται σε άνοδο και συνεχίζει να βγάζει εκτός αγοράς βιώσιμα μοντέλα”, αναφέρει η έκθεση.

Το πρόσφατο ενδιαφέρον που έδειξαν οι εταιρείες ζωικών πρωτεϊνών για εναλλακτικές λύσεις και υποκατάστατα κρέατος δεν ήταν ακόμα μια λύση, ανέφεραν οι ακτιβιστές.

“Όλα αυτά είναι κερδοσκοπικά και δεν αντιμετωπίζουν πραγματικά τα θεμελιώδη ζητήματα που βλέπουμε στο τρέχον σύστημα τροφίμων με επίκεντρο τις ζωικές πρωτεΐνες που έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο κλίμα, τη βιοποικιλότητα και βλάπτει πραγματικά τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε η Stanka Becheva, ακτιβίστρια με τους Friends of the Earth.

Η ουσία, είπε η Becheva, είναι ότι “πρέπει να αρχίσουμε να μειώνουμε τον αριθμό των ζώων για την τροφή μας στον πλανήτη και να δίνουμε κίνητρα σε διαφορετικά μοντέλα κατανάλωσης”.

Απαντώντας στην έκθεση, ο Paolo Patruno, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Βιομηχανία Μεταποίησης Κρέατος (CLITRAVI), δήλωσε: “Δεν πιστεύουμε ότι οποιοσδήποτε τομέας τροφίμων είναι περισσότερο ή λιγότερο βιώσιμος από έναν άλλο. Υπάρχουν όμως περισσότερο ή λιγότερο βιώσιμοι τρόποι παραγωγής φυτικών ή ζωικών τροφών και δεσμευόμαστε να κάνουμε την παραγωγή ζωικών πρωτεϊνών πιο βιώσιμη. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι μέσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ από τα ζώα είναι οι μισές από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι περίπου 14% και ο μέσος όρος της ΕΕ 7%”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα