Φωτιές στον Αμαζόνιο: Επτά τρόποι για να “σώσεις” τον πνεύμονα του πλανήτη

Φωτιές στον Αμαζόνιο: Επτά τρόποι για να “σώσεις” τον πνεύμονα του πλανήτη
Αμαζόνιος AP

Αναρτήσεις με εικόνες θλίψης και καλογραμμένα κείμενα για τη μεγάλη οικολογική καταστροφή που συντελείται στον Αμαζόνιο κάνουν το γύρο του διαδικτύου. Χιλιάδες χρήστες διαμαρτύρονται στα μέσα δικτύωσης όμως αυτό από μόνο του δεν φτάνει.

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου φλέγεται.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές, με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE) να κάνει λόγο για κάπου 2.500 νέες εστίες φωτιάς μέσα σε χρονικό διάστημα 48 ωρών σε όλη τη Βραζιλία. Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη.

Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται καθημερινά σε διάφορες πόλεις της Βραζιλίας υπέρ της υπεράσπισης του “πνεύμονα του πλανήτη”, ενώ οι χώρες της G7 ανακοίνωσαν την παροχή βοήθειας. Σήμερα μάλιστα ενεργοποιήθηκε και η Βραζιλία, υπό τη διεθνή πίεση, στέλνοντας δύο αεροσκάφη C-130 Hercules, τα οποία έριξαν δεκάδες χιλιάδες λίτρα νερού πάνω στο τροπικό δάσος.

«Το σπίτι μας καίγεται. Κυριολεκτικά. Η Αμαζονία, ο πνεύμονας του πλανήτη μας που παράγει το 20% του οξυγόνου μας, είναι στις φλόγες. Πρόκειται για διεθνή κρίση», τόνισε ο Μακρόν.

Τα social media έχουν γεμίσει με δημοσιεύσεις και εικόνες για την καταστροφή του Αμαζονίου, αλλά πέρα από αυτή τη συμβολή, οι περισσότεροι παραμένουμε άπραγοι, μη γνωρίζοντας πώς μπορούμε να συμβάλουμε στη διάσωσή του. Ορίστε λοιπόν επτά τρόποι για να βοηθήσει κανείς ουσιαστικά να περιοριστεί η ζημιά που έχει προκληθεί στον Αμαζόνιο.

1. Κάνε δωρεά

Πολλοί έχουν δημιουργήσει σελίδες στο Facebook για να πείσουν τον κόσμο να κάνει δωρεά στο όνομα του Αμαζονίου, ωστόσο κανείς δεν εγγυάται ότι τα χρήματα προορίζονται πράγματι για το δάσος.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να δωρίσετε χρήματα σε επίσημες σελίδες και φιλανθρωπικά ιδρύματα, όπως είναι το Amazon Frontines ή το Rainforest Action Network.

Επιπρόσθετα διάφορα άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα όπως το Amazon Watch, the World Wildlife Fund, the Rainforest Alliance και το Rainforest Trust έχουν κουμπιά έκτακτης ανάγκης που σε βοηθάνε να κάνεις γρήγορα και εύκολα τη διαδικασία.

2. Διαδήλωσε

Ένωσε τη φωνή σου με τους υπόλοιπους διαδηλωτές που κατεβαίνουν στους δρόμους, υπόγραψε και εσύ υποστηρίζοντας την προστασία του δάσους, πρόσθεσε το όνομά σου στον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που ορθώνουν ανάστημα και δηλώνουν ότι νοιάζονται για το περιβάλλον.

Διαδήλωση για Αμαζόνιο AP

Οι διαμαρτυρίες έχουν ήδη αρχίσει να “φτάνουν στα αυτιά” των κυβερνήσεων και η επιρροή τους θα γίνει μεγαλύτερη μόνο εφόσον συμμετέχουμε όλοι μας.

Διαδηλώσεις για τον Αμαζόνιο AP

3. Φάε λιγότερο βοδινό κρέας

Ο λόγος που κόβονται τα δέντρα και καταστρέφεται το τροπικό δάσος είναι για να δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος για την εκτροφή βοοειδών. Αυτό συχνά γίνεται με ελεγχόμενες φωτιές, οι οποίες ωστόσο -όχι σπάνια- συμβαίνει να βγαίνουν εκτός ελέγχου. Όσο λιγότερη ζήτηση υπάρχει για βοδινό κρέας, τόσο λιγότερη γη θα καταστρέφεται.

Αμαζόνιος AP

4. Να αγοράζετε προϊόντα από ευαισθητοποιημένες εταιρείες

Αυτή η σελίδα εδώ σε ενημερώνει για το ποιες εταιρείες, προϊόντα και επιχειρήσεις είναι φιλικές και ευαισθητοποιημένες προς το περιβάλλον. Μικρές αλλαγές στη ζωή μας μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

5. Ενημερώσου και Ενημέρωσε

“Φώναξε” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το πόσο σημαντικό είναι να προστατεύουμε το περιβάλλον, μίλα για τις δωρεές που μπορεί κανείς να κάνει, γράψε γιατί πρέπει να ασχολούμαστε όλοι με αυτό το θέμα. Κοινοποίησε κείμενα, μοιράσου αυτά που συμβαίνουν όταν μπορείς. Κάν’ το θέμα.

6. Κάνε ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίησε και μείωσε τα ίχνη άνθρακα που αφήνεις

Εάν μπορείς να χρησιμοποιείς λιγότερο το αεροπλάνο κάν’ το, ανακύκλωσε ό,τι μπορείς. Περπάτα όταν έχεις τη δυνατότητα, χρησιμοποίησε τα μέσα μαζικής μεταφοράς αντί για το αμάξι.

Εάν όλοι σκεφτόμαστε έτσι τότε σιγά σιγά θα βελτιωθεί η κατάσταση σε μεγάλο βαθμό.

7. “Ενόχλησε” την κυβέρνησή σου

Δεν έχει σημασία σε ποια χώρα βρίσκεσαι, πόσο μικρή ή μεγάλη είναι, γράψε στο δήμαρχο της περιοχής σου, σε κάποιον βουλευτή, και ρώτα τί κάνουν για να σώσουν το περιβάλλον. Ρώτησε την πολιτική που ακολουθούν.

Αμαζόνιος AP

Εάν αρχίσουν να λαμβάνουν ολοένα και περισσότερα γράμματα γι αυτό το θέμα τότε θα συνειδητοποιήσουν ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα