Η γειτονική χώρα με τις πιο ‘βρόμικες’ παραλίες στην Ευρώπη

Η γειτονική χώρα με τις πιο ‘βρόμικες’ παραλίες στην Ευρώπη

Την στιγμή που τα νερά των ελληνικών θαλασσών βγαίνουν σε όλες τις μελέτες ως τα πιο καθαρά της Ευρώπης μία γειτονική μας χώρας βρίσκεται στον αντίποδα

Μπορεί οι μέδουσες να είναι το θέμα του φετινού καλοκαιριού για τους περισσότερους λουόμενους όμως για άλλη μία χρονιά οι ελληνικές θάλλασες καταλαμβάνουν μια από τις κορυφαίες θέσεις σε ότι αφορά την καθαρότητα των νερών στις περιοχές κολύμβησης. Με τον μέσο όρο στην Ευρώπη να είναι στο 85% η καθαρότητα των ελληνικών νερών σε περιοχές κολύμβησης είναι στο 97% πίσω μόνο από το Λουξεμβούργο (100%) που δεν βρέχεται από θάλασσα και τις πολύ μικρότερες Μάλτα και Κύπρο (99%) που βρίσκονται σε πιο ανοιχτή θάλασσα.

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει τη θετική τάση των τελευταίων 40 ετών για ολοένα και καθαρότερα ύδατα σε παραλίες και περιοχές κολύμβησης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στο πλαίσιο της αξιολόγησης συλλέχθηκαν αναλύσεις δειγμάτων υδάτων από περισσότερες από 21 000 παράκτιες και εσωτερικές περιοχές κολύμβησης· έτσι προκύπτει μια καλή ένδειξη των περιοχών που αναμένεται να έχουν την υψηλότερη ποιότητα υδάτων κολύμβησης φέτος το καλοκαίρι. Τα δείγματα των υδάτων κολύμβησης που συλλέγονται παρακολουθούνται για περιττωματική μόλυνση από λύματα και κτηνοτροφικά απόβλητα.

Όπως προαναφέρθηκε η Ελλάδα ανήκει στην πεντάδα όπου ποσοστό τουλάχιστον 95 % των υδάτων κολύμβησης αξιολογήθηκαν ως «εξαιρετικής ποιότητας». «Ανεπαρκής» αξιολογήθηκε το 2016 η ποιότητα των υδάτων στο 1,5 % (1,4 % για τις χώρες της ΕΕ) των περιοχών κολύμβησης. Μεταξύ των κολυμβητικών περιόδων του 2015 και του 2016, ο απόλυτος αριθμός των υδάτων κολύμβησης που χαρακτηρίστηκαν «ανεπαρκούς ποιότητας» μειώθηκε, από 383 σε 318 (από 349 σε 302 για τις χώρες της ΕΕ).

Ο υψηλότερος αριθμός περιοχών κολύμβησης με ύδατα «ανεπαρκούς ποιότητας» καταγράφηκε στην Ιταλία (100 περιοχές κολύμβησης ή ποσοστό 1,8 %), στη Γαλλία (82 περιοχές κολύμβησης ή 2,4 %) και στην Ισπανία (39 περιοχές ή 1,8 %).

Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στην γειτονική Αλβανία, την οποία αρκετοί τηλεοπτικοί σταθμοί την παρουσιάζουν ως ιδανικό και ανερχόμενο τόπο διακοπών των Ελλήνων, για οικονομικούς κυρίως λόγους. Η γειτονική χώρα είναι πρωταθλήτρια στα ύδατα “ανεπαρκούς ποιότητας” καθώς μόνο το 37% των δειγμάτων κρίθηκε καλής ποιότητας. Την Αλβανία ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση η Ελβετία (σ.σ. μαζί με την γειτονική χώρα είναι οι μόνες εκτός Ε.Ε. από τις οποίες πήραν δείγματα οι άνθρωποι του ΕΟΠ) με ποσοστό 61%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα