Ηλεία-Μεσσηνία: Αγώνες με μηχανές και γουρούνες στις φωλιές των Καρέτα-Καρέτα

Ηλεία-Μεσσηνία: Αγώνες με μηχανές και γουρούνες στις φωλιές των Καρέτα-Καρέτα

Σε Ηλεία και Μεσσηνία στήθηκαν αγώνες ταχύτητας σε παράκτια περιοχή που εντάσσεται στο δίκτυο NATURA 2000 - Τις τοπικές αρχές καταγγέλλει ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ

Και όμως. Έστησαν αγώνα ταχύτητας με 280 μοτοσικλέτες στην προστατευόμενη παραλία και τους αμμόλοφους του νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου, στις περιοχές Γιαννιτσοχώρι Ηλείας και Ελαία Μεσσηνίας.

Το περιστατικό έγινε σε πρώτη φάση στις 22 του μήνα, όταν επί πέντε ώρες οι μηχανές περνούσαν από τους αμμόλοφους και τη βλάστηση της περιοχής που εντάσσεται στο δίκτυο NATURA 2000. Η παράκτια περιοχή του νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου αποτελεί άλλωστε πολύτιμο παράκτιο οικοσύστημα με αμμόλοφους φιλοξενώντας τους καλοκαιρινούς μήνες πάνω από 1000 φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα.

ADVERTISING

Οι εν λόγω παραλίες μάλιστα διαφημίζονταν και από τη διοργανώτρια αρχή, στον ιστότοπό της. Οι διοργανωτές επικαλέστηκαν ότι έχουν λάβει σχετική έγκριση από την αρμόδια περιφέρεια, το αρμόδιο δασαρχείο και την αστυνομική διεύθυνση Ηλείας. Όπως καταγγέλλει ο ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ, "οι αρμόδιες αρχές αστυνόμευσης, αν και ενημερώθηκαν άμεσα από κατοίκους και στελέχη" του Συλλόγου, "αρνήθηκαν να συνδράμουν στην προστασία της περιοχής".

Όπως ανακοινώνει ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ, σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε για το περιστατικό:

"Οι κάτοικοι και οι λουόμενοι στις περιοχές Γιαννιτσοχώρι Ηλείας και Ελαία Μεσσηνίας και οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ έκπληκτοι βρέθηκαν, τις πρωινές ώρες της Τρίτης 22/05/2018, αντιμέτωποι με 280 μηχανοκίνητα οχήματα (δίτροχες και τετράτροχες μοτοσικλέτες) που επί 5 ώρες διέσχιζαν την παραλία και καταπατούσαν τη βλάστηση, ισοπεδώνοντας τους αμμόλοφους. Οι διοργανωτές βρισκόντουσαν σε σημεία επί της διαδρομής, όπου υπεδείκνυαν στους διαγωνιζόμενους την πορεία τους ακριβώς επί της προστατευόμενης παραλίας και της ζώνης των αμμοθινών.

Ηλεία-Μεσσηνία: Αγώνες με μηχανές και γουρούνες στις φωλιές των Καρέτα-Καρέτα

Είναι γνωστό ότι η παράκτια περιοχή του νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου αποτελεί ένα πολύτιμο παράκτιο οικοσύστημα με αμμόλοφους και φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι πάνω από 1000 φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα. Η περιοχή ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 και όροι για την προστασία της περιλαμβάνονται σε ειδικές αλλά και γενικές διατάξεις της νομοθεσίας.

Ο αγώνας ταχύτητας διοργανώθηκε από την εταιρεία Hellas Rally, η οποία στην ιστοσελίδα της διαφημίζει ότι η φετινή διοργάνωση για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνει την παραλία και τους αμμόλοφους. Παρά τα μέτρα προστασίας που ισχύουν βάσει της νομοθεσίας, οι διοργανωτές επικαλέστηκαν ότι έχουν λάβει σχετική έγκριση από την αρμόδια περιφέρεια, το αρμόδιο δασαρχείο και την αστυνομική διεύθυνση Ηλείας.

Ηλεία-Μεσσηνία: Αγώνες με μηχανές και γουρούνες στις φωλιές των Καρέτα-Καρέτα

Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί απειλή για τις παρακείμενες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta και τα προστατευόμενα οικοσυστήματα των αμμολόφων, ενέχει όμως επίσης ενόχληση και κίνδυνο για τους λουόμενους και τους επισκέπτες της παραλίας. Οι αρμόδιες αρχές αστυνόμευσης, αν και ενημερώθηκαν άμεσα από κατοίκους και στελέχη του ΑΡΧΕΛΩΝ, αρνήθηκαν να συνδράμουν στην προστασία της περιοχής".

Μάλιστα, ο αγώνας ταχύτητας επαναλήφθηκε χθες, Παρασκευή.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητάει την εξαίρεση των προστατευόμενων παραλιών και των αμμολόφων από παρόμοιους αγώνες, "για λόγους προστασίας της φύσης βάσει της νομοθεσίας για την προστασία του αιγιαλού και την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, του άρθρο 13 του νόμου της βιοποικιλότητας, και των μέτρων της Υπουργικής Απόφασης που ισχύει από τον Μάιο του 2016 για την προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου".

SHARE:

24Media Network