Κοζάνη: Εγκαινιάστηκε η πρώτη ολοκληρωμένη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων

Κοζάνη: Εγκαινιάστηκε η πρώτη ολοκληρωμένη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων

Η συνολική κατασκευαστική δαπάνη της επένδυσης ήταν 49 εκατ. ευρώ

Τα πρώτα 24ωρα λειτουργίας μετράει η πρώτη στην Ελλάδα ολοκληρωμένη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων, που εγκαινιάστηκε από τον Γιώργο Σταθάκη, στην Κοζάνη.

Το έργο περιλαμβάνει Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων, δυναμικότητας 120.000 τόνων ετησίως, Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, 10 Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, καθώς και Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης.

Η άδεια κατασκευής και λειτουργίας για 25 έτη εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2015 από το Υπουργείο Οικονομίας και η σύμβαση υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2015. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το έργο, που αποτελεί έργο ΣΔΙΤ (σύμπραξης Δημοσίου με Ιδιωτικό Τομέα) ολοκληρώθηκε εντός χρονοδιαγράμματος και σύμφωνα με τον αρχικό προϋπολογισμό.

Το συνολικό κόστος της επένδυσης  ήταν 49 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 17 εκατ. ευρώ έβαλε ο ιδιώτης, 6 εκατ. ευρώ προήλθαν από δάνειο που χορήγησε η Εθνική Τράπεζα και τα υπόλοιπα 26 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση (13 εκατ. ευρώ από την πρωτοβουλία JESSICA και 13 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων).

Πρόκειται για το πρώτο έργο πανευρωπαϊκά στον τομέα του περιβάλλοντος που χρηματοδοτειται με αυτον τον καινοτόμο τρόπο.

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μίλησε για τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δήμων στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων.

"Δεν υπάρχει γενικός κανόνας για τη μέθοδο ή το χρηματοδοτικό εργαλείο που υιοθετούμε αλλά το επιλέγουμε ανά περίπτωση, με μόνη προϋπόθεση  τη διασφάλιση ευρύτερης συναίνεσης μεταξύ των φορέων της τοπικής κοινωνίας" τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργό. Το έργο έτυχε της αποδοχής όλων των δήμων που συναπαρτίζουν τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης και Πτολεμαΐδας).

Ο κ Σταθακης συνεχαρη τον δημαρχο, Κοζανης, Λευτέρη Ιωαννίδη αλλά και την εταιρεία που ολοκλήρωσε το έργο εντός των προσυμφωνημένων πλαισίων.

Να σημειώσουμε επίσης, οτι εκτός από την εξαιρετικά περιβαλλοντική διάσταση που έχει το έργο, καθώς η περιοχή θα απαλλαγεί οριστικά από τις δεκάδες παράνομες χωματερές και η ανακυκλωση των απορριμμάτων θα φτάσει σε ποσοστό το 80% (το υπόλοιπο 20% θα μπαίνει σε διαδικασία υγειονομικής ταφής), η επένδυση προσφέρει ήδη 120 θέσεις εργασίας που καλύπτονται από εργαζόμενους της περιοχής.

Τέλος, την ικανοποίησή της για τη λειτουργία της μονάδας εξέφρασε με ανακοίνωσή της και η ΔΕΗ, που είχε παραχώρησε την έκταση για να γίνει το έργο. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, "η παραχώρηση αυτή με αντάλλαγμα την απόθεση αποβλήτων των Σταθμών της, ήταν καθοριστικός παράγοντας για την πραγματοποίηση του έργου. Η ΔΕΗ πήρε την απόφασή της 1ον ανταποκρινόμενη στο αίτημα των Δημάρχων της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι διαβεβαίωσαν ότι με την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων αναβαθμίζεται η περιοχή και βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων με την κατάργηση των 240 χωματερών, 2ον για να αξιοποιηθεί η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και 3ον για την ανάπτυξη μιας συγκεκριμένης παραγωγικής δραστηριότητας στα αποκαταστημένα εδάφη της, με προστιθέμενη αξία στην περιοχή και νέες θέσεις εργασίας.

Η ΔΕΗ θα παρέχει κάθε διευκόλυνση για την εύρυθμη λειτουργία της ΜΕΑ, οι εγκαταστάσεις της οποίας βρίσκονται εντός των χώρων της, υπό την προφανή προϋπόθεση της τήρησης όλων των προβλέψεων της νομοθεσίας και στο πλαίσιο σχέσεων αμοιβαίου σεβασμού και εκπλήρωσης των αναγκαίων� υποχρεώσεων".

SHARE:

24Media Network