Ο πιο φθηνός και αποτελεσματικός τρόπος για να εξαφανίσεις άλατα και σκουριά από τις βρύσες

Διαβάζεται σε 3'
Ο πιο φθηνός και αποτελεσματικός τρόπος για να εξαφανίσεις άλατα και σκουριά από τις βρύσες
Oι βρύσες μαζεύουν εύκολα άλατα, σκουριά και βρωμιά. iStock

Στο εμπόριο υπάρχει ποικιλία καθαριστικών για τα άλατα, την σκουριά και τη βρωμιά που μαζεύουν οι βρύσες. Στην κουζίνα σου έχεις κάτι που κάνει δωρεάν τη δουλειά.

Υπάρχουν πολλά καθαριστικά που υπόσχονται και κάνουν πράξη την απομάκρυνση των αλάτων και των επίμονων λεκέδων που έχουν γίνει ένα με τις βρύσες μας. Τα περισσότερα όμως, περιέχουν ‘σκληρές’ χημικές ουσίες.

Δεδομένα στην κουζίνα σας έχετε ένα προϊόν που μπορεί να κάνει τη δουλειά γρήγορα, οικολογικά και αποτελεσματικά.

Είναι το αλουμινόχαρτο.

Παίρνετε ένα φύλλο, το τσαλακώνετε σε μπάλα, με τη γυαλιστερή πλευρά να είναι προς τα έξω (θέλετε να το διπλώσετε; Φροντίστε να έχει τέσσερα ‘στρώματα’), το βρέχετε με λίγο νερό και τρίβετε απαλά τους λεκέδες. Δηλαδή, τα άλατα και τα ορυκτά που έχουν ‘κολλήσει’ στη βρύση.

Όπως αναφέρει η πηγή του hack «ενώ το αλουμίνιο είναι πιο μαλακό από το χρώμιο και το μέταλλο, δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να χαράξετε την επιφάνεια της βρύσης. Για παν ενδεχόμενο όμως, τρίψτε απαλά».

Εάν το αλουμινόχαρτο αρχίσει να στεγνώνει, βρέξτε το ξανά.

Εάν χάσει την υφή του έπειτα από παρατεταμένη χρήση, φτιάχνουμε άλλο μπαλάκι.

«Η ήπια λειαντική ικανότητα του φύλλου αλουμινίου όχι μόνο βοηθά στην αφαίρεση των λεκέδων, αλλά βοηθά επίσης στην επαναφορά της φυσικής λάμψης της βρύσης σας».

Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να αφαιρέσετε την σκουριά από μεταλλικά και ανοξείδωτα αντικείμενα και τη βρωμιά από νεροχύτες, μαγειρικά σκεύη ή όποια άλλη συσκευή.

ΠΩΣ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ

Πίσω από την ικανότητα του αλουμινόχαρτου να απομακρύνει σκουριά, άλατα και βρωμιά δεν κρύβεται κάποια χημική αντίδραση. Η αποτελεσματικότητα έγκειται κυρίως σε

μια φυσική (το τσαλακωμένο αλουμινόχαρτο δρα ως ήπιο λειαντικό, διασπώντας και αφαιρώντας φυσικά τις εναποθέσεις ορυκτών (κυρίως ανθρακικά ασβέστιο και μαγνήσιο) που σχηματίζουν τους λεκέδες) και

σε μια ηλεκτροχημική διεργασία (η μικρή διαφορά στο δυναμικό του ηλεκτροδίου μεταξύ του αλουμινίου και του μετάλλου της βρύσης (συνήθως ορείχαλκος ή χρώμιο) δημιουργεί μια ασθενή ηλεκτροχημική αλληλεπίδραση. Αυτό χαλαρώνει ελαφρώς τα κοιτάσματα ορυκτών, βοηθώντας στην απομάκρυνσή τους).

Δεν υπάρχει σημαντική χημική αντίδραση, καθώς το αλουμίνιο σχηματίζει εύκολα ένα λεπτό, αόρατο στρώμα οξειδίου (οξείδιο αλουμινίου) όταν εκτίθεται στον αέρα ή το νερό.

Αυτό είναι εξαιρετικά σταθερό και αποτρέπει βαθύτερες χημικές αντιδράσεις με το νερό ή τις περισσότερες άλλες ουσίες.

Επιπροσθέτως, τα ανθρακικά άλατα ασβεστίου και μαγνησίου, που σχηματίζουν τους λεκέδες, είναι σχετικά σταθερά και δεν αντιδρούν υπό τυπικές συνθήκες καθαρισμού.

Tip: Για να επιταχύνετε περαιτέρω αυτή τη διαδικασία, χρησιμοποιήστε ξύδι αντί για νερό.

Η οξύτητα του ξιδιού διαλύει το οξείδιο του σιδήρου, καθιστώντας ευκολότερη την αφαίρεσή του.

Το τρίψιμο με αλουμινόχαρτο μετατοπίζει το σίδηρο, σχηματίζοντας οξείδιο του αλουμινίου, καθώς το ξύδι βοηθά στη διάσπαση της σκουριάς για πιο αποτελεσματική αφαίρεση.

Πριν αρχίσετε το τρίψιμο, δοκιμάστε τη μέθοδο σε μια μικρή επιφάνεια, στο πίσω μέρος της βρύσης, ώστε να βεβαιωθείτε για τη δύναμη που πρέπει να εφαρμόσετε προκειμένου να μην κάνετε ζημιά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα