Ο πίθηκος αλά Έλβις και η ψυχεδελική σαύρα

Ο πίθηκος αλά Έλβις και η ψυχεδελική σαύρα

Μια πολύχρωμη σαύρα που αναπαράγεται με κλωνοποίηση και ένας πίθηκος με ένα περίεργο χτένισμα που φτερνίζεται όταν βρέχει είναι δύο από τα 208 νέα είδη που εντοπίστηκαν στο Βιετνάμ (Pic+Vid)

Περισσότερα από 200 νέα είδη του φυτικού και ζωικού βασιλείου εντοπίστηκαν το 2010 στην περιοχή του Μεγάλου Μεκόνγκ, αλλά ήδη τα περισσότερα από αυτά απειλούνται, ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Ταμείο για την Φύση.

"Κατά μέσο όρο, ένα νέο είδος ανακαλύπτεται από τους επιστήμονες κάθε δύο ημέρες σε αυτή τη ζώνη που εντείνεται στο Βιετνάμ, την Καμπότζη, το Λάος, την Ταϊλάνδη, την Βιρμανία και την κινεζική επαρχία Γιουνάν, σύμφωνα με την έκθεση "Άγριος Μεκόνγκ".

Στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς ανακαλύφθηκαν 145 φυτά, 28 ερπετά, 25 ψάρια, 7 αμφίβια, δύο θηλαστικά και ένα πτηνό, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα 1.345 είδη που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή από το 1997.

Ανάμεσα στα νέα είδη είναι και μια θηλυκή σαύρα που αναπαράγεται μόνη της και ανακαλύφθηκε σε...εστιατόριο επαρχίας του Βιετνάμ.

Ο πίθηκος αλά Έλβις και η ψυχεδελική σαύρα

Επίσης ένας πίθηκος με ανασηκωμένη μύτη, άσπρη και μαύρη, με ένα περίεργο χτένισμα αλά Έλβις Πρίσλεϊ, που το νερό του προκαλεί φτέρνισμα και όταν βρέχει κρατά το κεφάλι του χαμηλωμένο, εντοπίστηκε στο κρατίδιο Κασίν της Βιρμανίας.

Μάλιστα για αυτόν τον λόγο τον ονόμασαν και ανεπίσημα Έλβις λόγω της χαρακτηριστικής του "χαίτης".

Το WWF επισημαίνει πως πολλά από τα είδη αυτά αγωνίζονται να επιβιώσουν και κινδυνεύουν με εξαφάνιση", δήλωσε ο Στούαρτ Τσάμπμαν, υπεύθυνος της οργάνωσης για την περιοχή του Μεγάλου Μεκόνγκ.

"Οι θησαυροί της βιοποικιλότητας στην περιοχή θα χαθούν, αν οι κυβερνήσεις των χωρών δεν επενδύσουν στην προστασία και διατήρησής της", υπογράμμισε ο ίδιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

New species discovered in Vietnam

SHARE:

24Media Network