Οικολογική καταστροφή στο Σαρωνικό: Στη μαρίνα Ζέας έφτασε η ρύπανση

Οικολογική καταστροφή στο Σαρωνικό: Στη μαρίνα Ζέας έφτασε η ρύπανση
Ρύπανση από πετρελαιοειδή και πίσσα σε έκταση περίπου 1,5χλμ παρουσιάστηκε στην ακτή μεταξύ Κυνοσούρας και σεληνίων, μετά την βύθιση του δεξαμενόπλοιου "ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ" ανοιχτά του Σαρωνικού στην Αταλάντη, την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017. Η φωτογραφία από την παραλία της Κυνοσούρας. (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Στο σημείο έχουν ποντιστεί πλωτά φράγματα και η επιχείρηση επιτηρείται από δύο σκάφη του λιμενικού. Με έγγραφό του, το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης των Περιβαλλοντικών Ζημιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος καλεί την πλοιοκτήτρια εταιρεία να καταθέσει εγγράφως στοιχεία για τις έως τώρα ενέργειές της, καθώς και χρονοδιάγραμμα για τα μέτρα απορρύπανσης της θαλάσσιας και παράκτιας περιοχής

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προσπάθειες των σκαφών αντιρρύπανσης για την αντιμετώπιση κομματιών πετρελαιοκηλίδας που δημιουργήθηκαν στα Σελήνια και την Κυνόσουρα μετά τη βύθιση του αγκυροβολημένου μικρού δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό και φέρεται κάποια από αυτά να παρασύρθηκαν το απόγευμα από τους ανέμους στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πειραϊκής.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το απόγευμα, κομμάτια πετρελαιοκηλίδας παρουσιάστηκαν κοντά στις ακτές της Φρεαττύδας όπου η δυσοσμία είναι έντονη.

Στο σημείο έχουν ποντιστεί πλωτά φράγματα και η επιχείρηση επιτηρείται από δύο σκάφη του λιμενικού. Για το θέμα ενημερώθηκε ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης και ο περιφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης.

Με έγγραφο που απέστειλε το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης των Περιβαλλοντικών Ζημιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος καλεί την πλοιοκτήτρια εταιρεία να καταθέσει εγγράφως στοιχεία για τις έως τώρα ενέργειές της, καθώς και χρονοδιάγραμμα για τα μέτρα απορρύπανσης της θαλάσσιας και παράκτιας περιοχής και τα μέτρα πρόληψης περαιτέρω πρόκλησης περιβαλλοντικής ζημίας).

Δήμαρχος Σαλαμίνας: Χρειάζονται περισσότερες δυνάμεις

«Η εικόνα σχεδόν παραμένει ίδια και η οικολογική επιβάρυνση είναι τεράστια» τόνισε νωρίτερα σε δηλώσεις της στο Ραδιόφωνο 24/7 η δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου και επισημαίνει ότι η μόλυνση εκτείνεται σε μήκος ενάμιση με δύο χιλιόμετρα.

«Το πρόβλημα εντοπίζεται από την περιοχή των Σεληνίων μέχρι το τέλος της Κυνοσουράς και αγγίζει σχεδόν το Πέραμα. Έχει γεμίσει η θάλασσα και οι ακτές μαζούτ. Οι επιχειρήσεις εστίασης έχουν κλείσει, δεν λειτουργούν. Τα σκάφη τα οποία είναι μέσα στα διάφορα καταφύγια και λιμανάκια έχουν λερωθεί και δεν ξέρουμε τι ζημιά εχουν υποστεί με τις μηχανές και τα δίκτυα τους. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να σταθούν στα σημεία των σπιτιών τους και έχουν φύγει οι περισσότεροι. Υπάρχουν δύο ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες έχουν ενεργοποιηθεί. Πιστεύω ότι έχουν ενταθεί σιγά σιγά οι προσπάθειες γιατί όλα τα όλα τα σημεία (της ρύπανσης) δεν είναι προσβάσιμα» είπε η δήμαρχος Σαλαμίνας.

Στην περιοχή, αυτή την ώρα εργάζονται δύο εταιρείες που έχουν αναλάβει τις εργασίες απορρύπανσης με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ωστόσο σύμφωνα με τη δήμαρχο χρειάζονται περισσότερες δυνάμεις και χρειαστεί χρόνος, αφού η ζημιά είναι μεγάλη».

Η κα. Νάννου – Παπαθανασίου δήλωσε ευχαριστημένη από τη σημερινή στάση των αρχών για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει μεγάλο καθώς πολλά σημεία της ρύπανσης δεν είναι προσβάσιμα: «Σήμερα βλέπω ότι έχουν δημιουργηθεί φράγματα. Το κεντρικό λιμεναρχείο είναι παρών, βουλευτές όλων των κομμάτων έχουν δραστηριοποιηθεί. Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας κάνει το καλύτερο δυνατό και έχει ενεργοποιηθεί προς την κατεύθυνση της πίεσης των μέσων, μας έχει διαθέσει και πλωτά σκάφη για απορρύπανση. Ήρθαν και βυτιοφόρα σε άλλους όρμους του νησιού μας» είπε η δήμαρχος Σαλαμίνας και προσθέτει ότι, πέρα από τη μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά, υπάρχει και η οικονομική.

Ακούστε τις δηλώσεις της κας Νάννου – Παπαθανασίου στο Ραδιόφωνο 24/7:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα