Πάνω από 1 στους 8 θανάτους στην ΕΕ συνδέεται με την ρύπανση

Πάνω από 1 στους 8 θανάτους στην ΕΕ συνδέεται με την ρύπανση
Φωτογραφία αρχείου: σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας άνθρακα στο Gelsenkirchen, Γερμανία. AP

Πέρισσότεροι από 400.000 πρόωροι θάνατοι λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ετησίως στην ΕΕ. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η ηχορύπανση, η οποία συμβάλλει σε 12.000 πρόωρους θανάτους.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 13% των θανάτων συνδέονται με τη ρύπανση, αναφέρει έκθεση που δόθηκε σήμερα, Τρίτη (08/09), στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (AEE), σύμφωνα με την οποία η τρέχουσα υγειονομική κρίση είναι ένα σινιάλο που πρέπει να επιταχύνει τη συνειδητοποίηση της σχέσης ανάμεσα στο περιβάλλον και την υγεία.

«Η εμφάνιση αυτών των ζωονοσογόνων παραγόντων (όπως στην περίπτωση της Covid-19) συνδέεται με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και με τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στον άνθρωπο και τα ζώα στο διατροφικό σύστημα», υποστηρίζεται στη μελέτη, στην οποία υπογραμμίζεται πως οι Ευρωπαίοι είναι διαρκώς εκτεθειμένοι σε περιβαλλοντικούς κινδύνους: ατμοσφαιρική ρύπανση -η οποία παρόλο που έχει σαφώς μειωθεί, παραμένει ο πρώτος παράγοντας θνησιμότητας-, ηχορύπανση και ρύπανση από χημικά προϊόντα.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στις 27 χώρες της ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, 630.000 θάνατοι μπορούσαν να αποδοθούν άμεσα ή έμμεσα το 2012 στη ρύπανση του περιβάλλοντος, αναφέρεται στην έκθεση, η οποία αποκαλύπτει σημαντικές διαφορές ανάμεσα στη δυτική και την ανατολική Ευρώπη που εξαρτώνται από το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο.

Τα παιδιά παίζουν πάνω από έναν από τους λόφους του Northala Fields που χτίστηκαν χρησιμοποιώντας απορρίμματα από κατασκευαστικά έργα στο δυτικό Λονδίνο. AP

Έτσι, πρώτη έρχεται η Ρουμανία, στην οποία σχεδόν 1 θάνατος στους 5 συνδέεται με την ρύπανση, ενώ οι καλύτεροι μαθητές, η Σουηδία και η Δανία, καταγράφουν από την ίδια αιτία 1 θάνατο στους 10. Οι θάνατοι αυτοί συνδέονται κυρίως με καρκίνους, καρδιαγγειακές και αναπνευστικές ασθένειες και «οι νεκροί αυτοί θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν εξαλείφαμε τους περιβαλλοντικούς κινδύνους », υπογραμμίζει η AEE.

Ανάμεσα στα βασικά πορίσματα της έρευνας είναι το ότι «Οι κοινωνικά μειονεκτούσες κοινότητες συνήθως αντιμετωπίζουν τριπλή επιβάρυνση που οφείλεται στη φτώχεια, σε περιβάλλοντα κακής ποιότητας και σε ασθένειες. Οι φτωχότερες κοινότητες συχνά εκτίθενται σε μεγαλύτερα επίπεδα ρύπανσης και θορύβου και σε υψηλές θερμοκρασίες, ενώ προϋπάρχουσες παθήσεις αυξάνουν την ευπάθεια στους κινδύνους για την περιβαλλοντική υγιεινή. Απαιτούνται στοχοθετημένα μέτρα για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών για τις πιο ευάλωτες ομάδες στην Ευρώπη».

Για την ηχορύπανση, ωστόσο, υποστηρίζεται με βάση την έρευνα πως στην Ελλάδα, την Κροατία, την Πολωνία και τη Ρουμανία, τα άτομα που κινδυνεύουν από φτώχεια είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν ηχορύπανση από ότι ο γενικός πληθυσμός. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό αυτών των ατόμων που κινδυνεύουν ζουν σε αγροτικές περιοχές.

Ένα θετικό σημείο για το ευρωπαϊκό περιβάλλον είναι η ποιότητα του νερού, «εξαιρετική» σε πάνω από το 85% των περιπτώσεων για το κολύμπι. Όσον αφορά το πόσιμο νερό, 74% των ζωνών υπογείων υδάτων βρίσκονται σε «καλή χημική κατάσταση».

Σύμφωνα με την υπηρεσία, για τη βελτίωση της υγείας και του περιβάλλοντος στην Ευρώπη πρέπει να αναπτυχθούν οι χώροι πρασίνου, οι οποίοι αποτελούν χώρους σωματικής δραστηριότητας, ξεκούρασης, αλλά και κοινωνικής ολοκλήρωσης και «δροσίζουν τις πόλεις στη διάρκεια των καυσώνων, μετριάζουν τις πλημμύρες, μειώνουν την ηχητική ρύπανση και στηρίζουν την αστική βιοποικιλότητα».

Green Park, Λονδίνο AP


Εξάλλου, πάρκα και κήποι αποδείχθηκαν πολύτιμοι για την ψυχική υγεία και την ευεξία στη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19, υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία, θυμίζοντας κατά τα συμπεράσματά της την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την αλλαγή περιβαλλοντικής στρατηγικής που αυτή αντιπροσωπεύει εντός των τειχών της ΕΕ.

Ο Εθνικός Κήπος την πρώτη μέρα που άνοιξε μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Eurokinissi

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα