Έρευνα: Ποιο ψάρι μπορεί να κάνει τους ωκεανούς να κινούνται όσο μια μεγάλη καταιγίδα

Σπάνια ευρήματα για τα αποτελέσματα που προκαλεί στο νερό το ζευγάρωμα των γαύρων
Σπάνια ευρήματα για τα αποτελέσματα που προκαλεί στο νερό το ζευγάρωμα των γαύρων ISTOCK

Σπάνια ευρήματα προέκυψαν από πρόσφατη επιστημονική έρευνα που ασχολήθηκε με το ζευγάρωμα των γαύρων. Η διαδικασία και οι επιπτώσεις της στους ωκεανούς.

Νέα στοιχεία σχετικά με το ζευγάρωμα των γαύρων αλλά και με τις κινήσεις των υδάτων κατά την περίοδο αναπαραγωγής τους, ακόμα και σε κατάσταση νηνεμίας, φέρνει στο φως έρευνα του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Geoscience.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κίνηση που κάνουν ορισμένα είδη ψαριών, εν προκειμένω οι γαύροι, κατά την αναπαραγωγή τους ταράζει τα νερά και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που η αναταραχή να ισούται με αυτή που προκαλείται από μία μεγάλη καταιγίδα.

ADVERTISING

Οι ερευνητές ανέλυσαν την ταραχή των νερών κατά το ζευγάρωμα των γαύρων για 14 ημέρες, παίρνοντας δείγματα από τη Ría de Pontevedra, μια από τις τρεις κύριες θαλάσσιες εισόδους της Γαλικίας, στη βορειοανατολική Ισπανία. Είδαν, λοιπόν, ότι η ανάμειξη των υδάτων αυξήθηκε από 10 μέχρι και 100 φορές όταν οι γαύροι μαζεύονταν για να ζευγαρώσουν κατά την περίοδο αναπαραγωγής, διαπιστώνοντας μάλιστα ότι τα επίπεδα αυτού του στροβιλισμού ήταν εξίσου υψηλά όπως αυτά που προκαλούνται από φυσικά φαινόμενα, όπως καταιγίδες, άνεμοι, παλίρροιες κα.

Παρά το γεγονός ότι ο καιρός ήταν ήρεμος κατά την περίοδο της μελέτης, η αναπαραγωγή του γαύρου τάραζε τόσο πολύ τα νερά σαν να είχε προηγηθεί μία μεγάλη καταιγίδα.

Όπως αναφέρει το CNN, ο γαύρος αναπαράγεται με τον ίδιο τρόπο που το πράττουν πολλά ακόμη είδη ψαριών, με τα θηλυκά να απελευθερώνουν αυγά και τα αρσενικά να απελευθερώνουν σπέρμα για να τα γονιμοποιήσουν.

Οι ερευνητές βρήκαν αυγά γαύρων που πρόδιδαν πως τα ψάρια γονιμοποιούσαν κοντά στο σημείο των ερευνών, ενώ στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στις 7 Απριλίου, τονίζεται πως η ικανότητα των ψαριών να ταλαντεύουν τους ωκεανούς είναι ισχυρότερη κοντά στην ακτή. Κι αυτό διότι, ο ωκεανός αποτελείται από πολλαπλά στρώματα, με ελαφρύτερα και θερμότερα νερά κοντά στην επιφάνεια και πυκνότερα αλλά ψυχρότερα στον βυθό. Ανακατεύοντας τα στρώματα, διευκολύνεται η κυκλοφορία των θρεπτικών ουσιών και του οξυγόνου, κρατώντας το οικοσύστημα σε λειτουργία.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με αυτά παλαιότερων ερευνών που έλεγαν πως η αναπαραγωγή των ψαριών είχε πολύ μικρό αντίκτυπο στα νερά.

"Πιστεύουμε ότι η βιολογική ανάμειξη ήταν έντονη στις παρατηρήσεις μας, επειδή ο κόλπος είναι πολύ διαστρωματωμένος", δήλωσε ο Δρ Bieito Fernández Castro, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον που ηγήθηκε της μελέτης.

Οι ερευνητές μάλιστα ανακάλυψαν ότι η "ξέφρενη" πορεία των γαύρων κατά το ζευγάρωμά τους, στροβιλίζει αυτά τα στρώματα του ωκεανού, κίνηση που επίσης βοηθά στην κυκλοφορία του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών στο νερό υποστηρίζοντας την υγιή λειτουργία του οικοσυστήματος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

24Media Network