Πώς κατέγραψε δορυφόρος τις καταστροφές στη Θεσσαλία

Πώς κατέγραψε δορυφόρος τις καταστροφές στη Θεσσαλία
Πλημμύρες στην περιοχή Σταυρός Φαρσάλων από την κακοκαιρία "Ιανός" το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020 Eurokinissi

Ο δορυφόρος παρατήρησης της Γης Sentinel-2B, βρέθηκε πάνω απο την Θεσσαλία και κατέγραψε τις πλημμυρισμένες περιοχές.

Ο δορυφόρος παρατήρησης της Γης, Sentinel-2B, που αναπτύχθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), είναι ένας δορυφόρος που εκτοξεύτηκε πριν 2 χρόνια απο το διαστημοδρόμιο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνα, πάνω σε ένα πύραυλο Vega. Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις της 18ης Σεπτεμβρίου 2020,  ο δορυφόρος βρέθηκε πάνω απο την Θεσσαλία και κατέγραψε τις πλημμυρισμένες περιοχές.

 

 Ο Sentinel-2A (και ο 2Β) το μεσημέρι της Κυριακής πέρασε πάνω από τη Θεσσαλία και από κοινού  οι δορυφόροι καλύπτουν όλες τις επιφάνειες της ξηράς, τα μεγάλα νησιά και τα ύδατα που περιλαμβάνονται ανάμεσα στα γεωγραφικά πλάτη των 84 μοιρών νότια και 84 μοιρών βόρεια. Στην παραπάνω δορυφορική εικόνα, το μεσημέρι της Κυριακής, με αποχρώσεις ανοιχτού καφέ παρουσιάζονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις,  με λευκό χρώμα τα νέφη, και με πράσινο οι δασικές και αγροτικές εκτάσεις .

 

Αυτός ο βάρους 1,1 τόνων δορυφόρος διαθέτει μια μεγάλη έγχρωμη πολυφασματική κάμερα με οπτικό πεδίο 290 χιλιομέτρων (στο ορατό και στο υπέρυθρο φάσμα), καθώς και άλλα όργανα παρατήρησης υψηλής ανάλυσης, τα οποία επεκτείνουν κατά πολύ τις δυνατότητες επιτήρησης του περιβάλλοντος του πλανήτη μας, στο πλαίσιο του χρήσιμου Ευρωπαϊκού προγράμματος “Κοπέρνικος”  Στην παραπάνω δορυφορική εικόνα διακρίνονται καλύτερα οι “περιοχές του νερού” με μώβ αποχρώσεις .

 

Στην παραπάνω φωτογραφία διακρίνεται το Μουζάκι, μια από τις περιοχές που επλήγη ιδιαίτερα από από την σφοδρή κακοκαιρία .

Οι Sentinel-2 σχεδιάσθηκαν και κατασκευάσθηκαν από μια κοινοπραξία 60 εταιρειών, υπό την καθοδήγηση της Airbus Defence and Space. Το ζευγάρι των Sentinel-2 παράγει περίπου τέσσερα terabytes περιβαλλοντικών δεδομένων κάθε μέρα. Τα στοιχεία αυτά των δορυφόρων είναι διαθέσιμα για ελεύθερη χρήση από τους επιστήμονες και τις αρχές, ώστε να αξιοποιηθούν όσο γίνεται ευρύτερα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version