Βοηθώντας το περιβάλλον από το σπίτι: Δεν είναι μόνο τα χάρτινα καλαμάκια…

Βοηθώντας το περιβάλλον από το σπίτι: Δεν είναι μόνο τα χάρτινα καλαμάκια…

Πώς να περάσεις ένα 24ωρο κάνοντας μικρά, αλλά σημαντικά πράγματα που βοηθούν το περιβάλλον. Οδηγός για βιώσιμη καθημερινότητα μέσα στο σπίτι.

Είναι γνωστό πως τα μικρά πράγματα φέρνουν και τις μεγάλες αλλαγές. Στην περίπτωση της Κλιματικής Αλλαγής, ενός επίκαιρου ζητήματος ζωτικής σημασίας και παγκόσμιου ενδιαφέροντος, η προστασία του Περιβάλλοντος και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, δεν είναι ζήτημα μόνο συλλογικής ευθύνης, αλλά και ατομικής συνείδησης, μαζί και δράσης.

Στην κρίσιμη εποχή που διανύουμε, είναι ευκαιρία όλων μας να επιλέξουμε τι μέλλον θέλουμε, μα, το κυριότερο, είναι στο χέρι μας να το καθορίσουμε μέσα από μικρές, απλές, αλλά έξυπνες και σημαντικές αλλαγές σε συνήθειες της καθημερινότητάς μας, συμβάλλοντας σε ένα καλύτερο αύριο για το περιβάλλον.

Μικρές αλλαγές με μεγάλο αντίκτυπο και ουσιαστική συνεισφορά για να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα μέσα από έξυπνες, οικονομικές λύσεις και ανακυκλώσιμα υλικά που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας και τα οποία μπορούμε να βρούμε σε νέα, οικονομικά και προσιτά στην αγορά προϊόντα.

Μέσα σε ένα 24ωρο, μέσα στο σπίτι μας, υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι και αναρίθμητα υλικά που μπορούν να αντικαταστήσουν τα συμβατικά και ζημιογόνα για το περιβάλλον που χρησιμοποιούσαμε μέχρι σήμερα, απολαμβάνοντας μια καλύτερη καθημερινότητα, χωρίς αυτή να έχει αρνητικές επιπτώσεις για τον πλανήτη και τις μελλοντικές γενιές.

Λύσεις που προτείνουν και προκρίνουν την μείωση της κατανάλωσης νερού στο μισό, εύκολα και οικονομικά, χρήση ξύλου από ανανεώσιμες πηγές, έξυπνοι και οικονομικοί τρόπο για να κάνουμε το σπίτι μας βιώσιμο, εξοικονομώντας χρήματα και συνάμα προστατεύοντας πολύτιμους πόρους του πλανήτη.

Εξοικονόμηση ενέργειας και νερού με απλούς τρόπους

Καθημερινά ένα σπίτι μπορεί να σπαταλάει πολλά λίτρα φρέσκου νερού και να κάνει μεγάλη κατανάλωση σε ηλεκτρικό ρεύμα. Αλλάζοντας μερικές από τις συνήθειες μας, μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα και να μειώσουμε την σπατάλη πολύτιμων πόρων.

Δεδομένου ότι μόλις το 3% της παγκόσμιας ποσότητας νερού είναι φρέσκο, καθίσταται σαφές πως η μετρημένη κατανάλωσή του έχει μεγάλη σημασία, τόσο οικονομική όσο και περιβαλλοντική. Το θετικό βέβαια είναι πως υπάρχουν προϊόντα που μπορούν να περιορίσουν την κατανάλωση του νερού.

Για παράδειγμα, υπάρχει ένας ειδικός μηχανισμός, ο οποίος είναι ενσωματωμένος σε κάθε βρύση και ντους της IKEA. Αυτό μειώνει την κατανάλωση νερού σε ορισμένες μπαταρίες μπάνιου έως και 50% ενώ διατηρεί την πίεση του νερού στο επίπεδο που θέλετε. Εάν η μπαταρία μπάνιου έχει και λειτουργία εκκίνησης με κρύο νερό, θα καταναλώνετε και λιγότερη ενέργεια.

Στο σπίτι επίσης, μπορείτε να εξοικονομήσετε πολλά λίτρα νερού καθημερινά, κλείνοντας απλά τη βρύση ενώ πλένετε τα δόντια σας ή πλένοντας τη σαλάτα σας σε ένα μπολ αντί να πλένετε τα λαχανικά κάτω από το νερό που τρέχει. Μπορείτε με αυτό το νερό να ποτίσετε τα φυτά σας, ενώ το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με το νερό που τρέχει στο ντους μέχρι να έρθει το ζεστό. Επίσης, μπορεί το γλυκό νερό να είναι ένας ακριβός πόρος, αλλά το νερό της βροχής είναι δωρεάν και μπορείτε να το συλλέξετε στον κήπο σας.

Μείωση της σπατάλης των πόρων

Αλλάζοντας σε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες με την πάροδο του χρόνου μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα, να μειώσετε τη σπατάλη πολύτιμων πόρων αλλά και να ελαχιστοποιήσετε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Μάλιστα με τον νέο φορτιστή STENKOL μπορείτε να φορτίσετε μαζί μπαταρίες AA και AAA – μία, δύο, τρεις ή τέσσερις ταυτόχρονα – που απενεργοποιείται αυτόματα όταν αυτές φορτίζονται. Είναι κατασκευασμένος από 50% ανακυκλωμένο πλαστικό – μέρος της δέσμευσης της IKEA για ανανεώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά.

Την ίδια ώρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λαμπτήρες LED, οι οποίοι καταναλώνουν έως και 85% λιγότερη ενέργεια και διαρκούν 20 φορές περισσότερο από τους συμβατικούς λαμπτήρες πυρακτώσεως, ενώ έχετε τη δυνατότητα να τους σβήνετε όταν φεύγετε από το δωμάτιο χρησιμοποιώντας το τηλεχειριστήριο που τους συνοδεύει, πετυχαίνοντας έτσι μεθοδικά την εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Αποφύγετε το πλαστικό μίας χρήσης

Το πλαστικό αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα ρύπανσης, γεγονός που επιτάσσει την εύρεση βιώσιμων εναλλακτικών όπου είναι δυνατόν. Μία τέτοια, γνωστή και ραγδαία αυξανόμενη εναλλακτική επιλογή είναι τα χάρτινα καλαμάκια. Αυτά, όμως, είναι μόνο η αρχή.

Στην ΙΚΕΑ, από τις αρχές του 2020, το πλαστικό μίας χρήσης σταμάτησε σε όλο το εύρος των επίπλων μαζί και στους χώρους εξυπηρέτησης τροφίμων. Τα υλικά για αναλώσιμα προϊόντα όπως τα καλαμάκια, μαχαιροπήρουνα, ποτήρια και πιάτα προέρχονται πλέον από ανανεώσιμες πηγές. Το πλαστικό PLA (πολυγαλακτικό οξύ) για παράδειγμα, κατασκευάζεται από ανανεώσιμες πηγές όπως το καλαμπόκι, τα ζαχαρότευτλα και το ζαχαροκάλαμο.

Βαμβάκι από βιώσιμες πηγές καλλιέργειας

Την ίδια ώρα, πολλοί άνθρωποι προτιμούν να χρησιμοποιούν φυσικά υλικά στο σπίτι, ειδικά για προϊόντα που σχετίζονται με υφάσματα που έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα. Ομοίως, λοιπόν, και στα προϊόντα IKEA, το βαμβάκι προέρχεται από βιώσιμες πηγές καλλιέργειας. Την ίδια ώρα, ο υδρόβιος υάκινθος, ο φλοιός της καρύδας και τα φύκια συνήθως αντιμετωπίζονται ως άχρηστα ή απόβλητα.

Έτσι μπορείτε κι εσείς να επιλέξετε υφάσματα από 100% βαμβάκι από βιώσιμες πηγές καλλιέργειας που θα σας χαρίσουν άνεση, στιλ και ανθεκτικότητα για να γίνει η καθημερινή ζωή στο σπίτι σας πιο εύκολη χωρίς να επιβαρύνετε το περιβάλλον.

Ανθεκτικά έπιπλα από ξύλο

Τα προϊόντα που έχουν φτιαχτεί από ξύλο που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν στον χρόνο. Το ξύλο είναι ένα εξαιρετικό υλικό με το οποίο μπορούμε να δημιουργούμε ανθεκτικά, διαχρονικά έπιπλα με χαρακτήρα. Μπορείτε να το τρίψετε και να το βάψετε για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των επίπλων σας, ενώ μπορείτε ακόμη και να το μετατρέψετε σε κάτι εντελώς διαφορετικό.

Σήμερα, περισσότερο από το 98% της ξυλείας που χρησιμοποιείται από την ΙΚΕΑ είναι από βιώσιμες πηγές. Τα έπιπλα από ξύλο που είναι ανθεκτικό, ανανεώσιμο και ανακυκλώσιμο υλικό, υπέροχο στη χρήση και την εμφάνιση, μπορούν να είναι μια βιώσιμη επιλογή που θα κρατήσει για πολλά χρόνια.

Επίσης, τα πολυμορφικά έπιπλα μπορεί να είναι ο προσιτός τρόπος για να προσαρμόσετε τα έπιπλα του σπιτιού σας σε μία νέα κατάσταση στη ζωή σας. Έπιπλα τα οποία είναι ανθεκτικά αλλά και πολυλειτουργικά θα σας ανταμείψουν με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα μπορείτε να απολαύσετε πολλά χρόνια ξεκούραστου ύπνου και ένα οργανωμένο υπνοδωμάτιο ταυτόχρονα με ένα κρεβάτι που διαθέτει ενσωματωμένο χώρο αποθήκευσης. Ένα πέρασμα με χρώμα ή λάδι μπορεί να παρατείνει τον χρόνο αντοχής στα ξύλινα έπιπλα όπως τα τραπέζια, τις καρέκλες και τα συστήματα αποθήκευσης. Έτσι θα ανταπεξέλθουν καλύτερα στα χτυπήματα και τις γρατζουνιές της καθημερινής χρήσης.

Ανανεώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά

Στόχος είναι, μέχρι το 2030, όλα τα προϊόντα ΙΚΕΑ να είναι από ανανεώσιμα ή ανακυκλωμένα υλικά. Μέλημά μας είναι να έχουν τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης για τον ίδιο ή για άλλον σκοπό, τη δυνατότητα επισκευής, μεταπώλησης ή τη δυνατότητα ανακύκλωσης. Την ίδια ώρα, ο υδρόβιος υάκινθος, ο φλοιός της καρύδας και τα φύκια συνήθως αντιμετωπίζονται ως άχρηστα ή απόβλητα. Ωστόσο, αυτά τα ανανεώσιμα υλικά και άλλα μπορούν να γίνουν χρήσιμα και ξεχωριστά προϊόντα, όπως είναι το σουπλά SOARE από υάκινθο.

Ο στόχος αυτός αντανακλά τη φιλοσοφία της ΙΚΕΑ, η οποία προσφέρει οικονομικά προϊόντα με ανακυκλώσιμα υλικά που μπορούν να είναι προσιτά για τον καθένα και κυρίως να είναι φιλικά για το περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία δείχνει τον δρόμο και τον τρόπο για να εντάξουμε στη ζωή μας νέες, απλές μεθόδους και καινούργια, έξυπνα αγαθά, τα οποία θα μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, θα βελτιώσουν την ποιότητα της καθημερινότητάς μας και θα συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Μέσα σε μία μέρα, μέσα από απλές μικρές καθημερινές συνήθειες, μέσα από την άνεση του σπιτιού σου μπορείς να κάνεις την αλλαγή που θα έχει θετικό αντίκτυπο για το περιβάλλον. Κάθε μικρό σκουπίδι έχει τη θέση του στην ανακύκλωση. Κάθε ανακυκλώσιμο υλικό έχει τη θέση του στη ζωή μας, στο δικό μας σήμερα, αλλά και στο καλύτερο των επόμενων γενιών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα