Πέθανε ο σπουδαίος Έλληνας κοσμηματοποιός Ηλίας Λαλαούνης

Πέθανε ο σπουδαίος Έλληνας κοσμηματοποιός Ηλίας Λαλαούνης

Σε ηλικία 93 ετών "έφυγε" ο Ηλίας Λαλαούνης. Ποια ήταν η πορεία του στον χώρο της χρυσοχοΐας

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 93 ετών άφησε ο κοσμηματοποιός Ηλίας Λαλαούνης.

Ο σπουδαίος δημιουργός "έφυγε" στο σπίτι του, έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του.

Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή την Τρίτη, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, από την εφημερίδα " Τα Νέα", καθώς η οικογένειά του ήθελε να κρατήσει το πένθος σε πολύ στενό κύκλο.

Ο Ηλίας Λαλαούνης γεννήθηκε το 1920 στην Αθήνα.

Σπούδασε Οικονομικά και Νομικά, πριν αναλάβει στα 20 του, τη διεύθυνση του καταστήματος Ζολώτα στη Βουκουρεστίου.

Το 1957 οργάνωσε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης την πρώτη έκθεση κοσμημάτων εμπνευσμένη από τους αρχαίους ελληνικούς πολιτισμούς. Μινωικά, μυκηναϊκά, νεογεωμετρικά, ανθέμια, γλαύκες. Και το διαχρονικό χρυσό μπεστ σέλερ του: ο κόμβος του Ηρακλή.

Το 1968 ήρθε ο τελικός "χωρισμός" και η μαρκίζα Ζολώτας στην οδό Βουκουρεστίου αντικαταστάθηκε από το Η. Λαλαούνης ΑΕ, με την οικονομική συνδρομή από τον μικρασιάτη ευεργέτη Πρόδρομο Αθανασιάδη, γνωστό ως Μποδοσάκη.

Η οικογενειακή επιχείρηση σήμερα ονομάζεται Greek Gold-Ilias Lalaounis S.A.

Στη δεκαετία του '70 τον "ανακάλυψαν" τα μεγάλα γαλλικά περιοδικά μόδας. Και τον ανέδειξαν ως εκείνον που έφερε το νέο στην τέχνη - επέμειναν σ' αυτό - της χρυσοχοΐας.

Το 1976 εγκαινίασε την Galerie Ιlias Lalaounis στο Παρίσι και τρία χρόνια αργότερα ανάλογες στη Νέα Υόρκη, στο Τόκιο, στο Χονγκ Κονγκ, στη Γενεύη, στη Ζυρίχη, στο Λονδίνο.

Η μεγάλη αναγνώριση ήρθε το 1991 από τη Γαλλική Ακαδημία, για την οποία σχεδιάζει ο ίδιος το σπαθί του, προτού περάσει στα σχέδια από το Βυζάντιο και στην τελευταία του συλλογή "Χάος", προτού δώσει συλλεκτικές δημιουργίες του στο Μουσείο Κοσμήματος του Λονδίνου, ιδρύσει το 1993 το Μουσείο Λαλαούνη κάτω από την Ακρόπολη και παραδώσει ευχαριστημένος και πλήρης τη σκυτάλη στις τέσσερις κόρες του: Αικατερίνη, Ιωάννα, Μαρία και Δήμητρα και στα δέκα εγγόνια του.

SHARE:

24Media Network