Πόσος λαϊκισμός χωράει στις εκλογές;

Διαβάζεται σε 2'
Πόσος λαϊκισμός χωράει στις εκλογές;
Εκλογές, λαϊκισμός και δημοκρατία. Getty Images/iStockphoto

Ο Αντώνη Γαλανόπουλος εξηγεί στον Σταύρο Διοσκουρίδη τι είναι και που εντοπίζεται σήμερα ο λαϊκισμός.

“Λαϊκισμός”, ένας από τους -ισμούς που μπορει να τον χρησιμοποιησει ο καθένας με όποιον τρόπο θέλει.

Επίσης, είναι μια λέξη που επιστρέφει δυναμικά στη δημόσια συζήτηση κάθε φορά που η χώρα μπαίνει σε προεκλογική περίοδο.

Τι σημαίνει όμως λαϊκισμός και που τον εντοπίζουμε σήμερα;

Απαντά ο Αντώνης Γαλανόπουλος, υπ. διδάκτορας Πολιτικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΒΕΝΤΑ

Τα δύο βασικά χαρακτηριστικά που έχουμε ξεχωρίσει γενικά οι ακαδημαϊκοί από όποια προσέγγιση και αν ερχόμαστε στο πεδίο του λαϊκισμού είναι ο αντι ελιτισμός και ο λαοκεντρισμός.

Προφανώς. έχουμε και διαφορετικά είδη λαϊκισμού. Δεν είναι ένα πράγμα ο λαϊκισμός. Μπορούμε να βρούμε λαϊκισμό στην Αριστερά, λαϊκισμό στη Δεξιά ή ακόμα και έναν έναν παράδοξο λαϊκισμό του κέντρου.

Κάθε αναφορά στο λαό, ειδικά προεκλογικά, είναι σύνηθες. Δεν μπορεί να πει ένας πολιτικός κάτι άλλο εκτός από το να επικαλεστεί τον λαό.

Πάντα το πλήθος είναι και λίγο σαγηνευτικό θα έλεγα και στην ιστορία. Πολλές φορές βλέπεις την κίνηση του πλήθους και όχι τη στόχευση ή την προέλευση.

Είθισται ο αριστερός λαϊκισμός να περιγράφει τις ελίτ με περισσότερο οικονομικούς όρους. Από την άλλη οι ξένοι, οι νέοι μετανάστες, οι διανοούμενοι, φιλελεύθεροι που θέλουν να προωθήσουν μία δικαιωματική ατζέντα σε βάρος των πιο παραδοσιακών λαϊκών στρωμάτων βρίσκονται στον στόχο του δεξιού λαϊκισμού.”

Ο Αντώνης Γαλανάπουλος είναι ένας από τους ομιλητές στη δεύτερη θεματική του Κύκλου Συζητήσεων του Eteron για τα Σύγχρονα Πολιτικά Φαινόμενα και, αυτή τη φορά, καταπιάνεται με τον «Λαϊκισμό». Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Μαρτίου στις 18:00, στον χώρο του Eteron (Λεωκορίου 38-40, Ψυρρή).

Explainer Podcasts

Ακούστε και κάντε εγγραφή στα News 24/7 Podcasts σε Spotify, Apple & Google podcasts. Νέο επεισόδιο κάθε Τρίτη & Παρασκευή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα