Εκλογές 1985: Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει και πάλι τις εκλογές

Διαβάζεται σε 3'
Εκλογές 1985: Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει και πάλι τις εκλογές

Ο εκλογικός αναλυτής Κώστας Πουλάκης μιλά για τη δεύτερη μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1985. Γιατί θεωρούνται “οι εκλογές των μεγάλων ανακατατάξεων”.

Ο Κώστας Πουλάκης, μαθηματικός, εκλογικός αναλυτής, πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και συν-επιμελητής της περιοδικής έκδοσης του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς «Εκλογικές Τάσεις», συζητά με τον Πέτρο Ιωαννίδη και τον Ηλία Τσαουσάκη για τη δεύτερη νίκη του ΠΑΣΟΚ, μετά τον ιστορικό εκλογικό θρίαμβο του 1981.

Μια νίκη σε μεγάλη πόλωση, μετά από τέσσερα χρόνια σημαντικών πολιτικών εξελίξεων και γεγονότων. Από το ΠΑΣΟΚ της Αντιπολίτευσης, στο κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ της πρώτης τετραετίας της Αλλαγής.

Πώς εξελίσσεται το κόμμα σε αυτά τα χρόνια; Τα κόμματα της Αριστεράς. Το ΚΚΕ με τον Χαρίλαο Φλωράκη και το ΚΚΕ εσωτερικού με τον Λεωνίδα Κύρκο. Από την κριτική στήριξη της Αλλαγής, περνάμε στην αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ.

Οι βουλευτικές εκλογές του 1985

Οι βουλευτικές εκλογές του 1985 έγιναν στις 2 Ιουνίου. Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα με πρόεδρο τον Ανδρέα Παπανδρέου κέρδισε ξανά τις εκλογές, και με ποσοστό 45,82% εξασφάλισε 161 έδρες, συνεχίζοντας έτσι να κυβερνά (από το 1981). Η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 40,85% εξασφάλισε 126 έδρες. Ακολούθησε το ΚΚΕ (Χαρίλαος Φλωράκης) με 12 έδρες και το ΚΚΕ Εσωτερικού (Λεωνίδας Κύρκος) με 1 έδρα.

Στιγμιότυπο από προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας το 1985 AP

Από τον Σεπτέμβριο του 1984, αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που είχε διαδεχθεί τον Ευάγγελο Αβέρωφ. Ο Αβέρωφ είχε παραιτηθεί επίσημα για λόγους υγείας, αλλά είχε ήδη στο ενεργητικό του δύο διαδοχικές ήττες από τον Ανδρέα Παπανδρέου στις δημοτικές εκλογές του 1982 και στις ευρωεκλογές του 1984, και δεχόταν πιέσεις να αποχωρήσει.

Οι Εκλογικές Αναμετρήσεις 1974-2019

Το NEWS24/7 σας καλεί σε ένα ηχητικό και συναρπαστικό ταξίδι στις εκλογικές αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης. Πέτρος Ιωαννίδης και Ηλίας Τσαουσάκης, ιχνηλατούν την εκλογική ιστορία, σε μια σειρά συναρπαστικών συζητήσεων με ακαδημαϊκούς, πολιτικούς επιστήμονες, εκλογικούς αναλυτές.

Η πολιτική κατάσταση της περιόδου, τα γεγονότα, οι πρωταγωνιστές της εποχής και τα αίτια που οδήγησαν στις νίκες ή τις ήττες της κάθε αναμέτρησης, με την επιστημονική επιμέλεια του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλία Νικολακόπουλου.

*Ο Ηλίας Νικολακόπουλος, έφυγε από τη ζωή λίγο πριν ολοκληρωθεί η σειρά των Podcast στο NEWS 24/7 για την ιστορία των εκλογών της Μεταπολίτευσης. Ήταν τιμή μας που είχε την επιστημονική επιμέλεια και η σειρά είναι αφιερωμένη στη μνήμη του.

 

Ακούστε όλα τα επεισόδια της σειράς σε Spotify, Apple Podcasts & Google Podcasts

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα