Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Είναι συνταγματικό το νομοσχέδιο; – Κοντιάδης και Τσιλιώτης απαντούν

Διαβάζεται σε 1'
Συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
iStock

Οι Ξενοφών Κοντιάδης και Χάρης Τσιλιώτης διασταυρώνουν τα νομικά τους ξίφη για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου Πιερρακάκη για τα ιδιωτικά ΑΕΙ.

Το νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να καθιερώσει μη κρατικά (δηλαδή ιδιωτικά) Πανεπιστήμια στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει ένα πολύ σημαντικό επίδικο. Τη συνταγματικότητά του.

Ξέρουμε οι περισσότεροι ότι το Ελληνικό Σύνταγμα απαγορεύει τη σύσταση σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από ιδιώτες, διάταξη που δεν έχει αναθεωρηθεί μέχρι σήμερα παρά το γεγονός ότι το ενδεχόμενο αυτό μπαίνει συχνά-πυκνά στη δημόσια συζήτηση.

Η κυβέρνηση και κάποιοι συνταγματολόγοι ισχυρίζονται ότι το νομοσχέδιο Πιερρακάκη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν παραβιάζει το Σύνταγμα με κύριο επιχείρημα ότι το ενωσιακό δίκαιο υπερισχύει του ελληνικού, ακόμη και του συνταγματικού.

Αλλοι συνταγματολόγοι πιστεύουν όμως ότι ο Σύνταγμα παραβιάζεται καθώς το γράμμα του άρθρου 16 δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.

Για να αποκτήσουν οι αναγνώστες του NEWS 24/7 μία πιο ξεκάθαρη εικόνα, φιλοξενήσαμε δύο διακεκριμένους Ελληνες συνταγματολόγους, τον Ξενοφώντα Κοντιάδη και τον Χάρη Τσιλιώτη, οι οποίοι σ’ ένα debate υψηλού νομικού κύρους επιχειρηματολόγησαν με σαφήνεια υπέρ και κατά της άποψης ότι το εν λόγω νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό.

Ακούστε το debate

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα