3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Τριπλάσια συμμετοχή με μήνυμα για μεγάλες αλλαγές

3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Τριπλάσια συμμετοχή με μήνυμα για μεγάλες αλλαγές
Αισιοδοξία στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ απο την συμμετοχή αλλά και τα μήνυματα της διαδικασίας της εκλογής αντιπροσώπων για το 3ο Συνέδριο Eurokinissi

Πάνω από 40.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ προσήλθαν να ψηφίσουν συνέδρους. Διαφαίνεται πλήρης επικράτηση των προτάσεων του Αλέξη Τσίπρα για τον νέο τρόπο λειτουργίας του κόμματος.

Εντυπωσιακή αύξηση της συμμετοχής και πλήρης επικράτηση της άποψης περί δομικών αλλαγών στην λειτουργία του κόμματος με βάση τις προτάσεις που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι τα δύο στοιχεία από την εκλογή των 5.000 αντιπροσώπων για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Η σχετική διαδικασία ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώθηκε την Κυριακή ενόψει των συνεδριακών διαδικασιών που θα γίνουν από τις 14 έως τις 17 Απριλίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την προσέλευσή του στην ΟΜ Αμπελοκήπων προκειμένου να ψηφίσει για το Συνέδριο

Νέα αρχή

Η εικόνα της απόκρισης των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που κλήθηκαν να μετάσχουν στην κορυφαία οργανωτική διαδικασία, έχει προκαλέσει χαμόγελα στην Κουμουνδούρου. Όχι μόνον για την συμμετοχή αλλά και για την δυναμική που αποπνέει για τον ΣΥΡΙΖΑ, στην προοπτική της νίκης στις επόμενες εκλογές.

Σε αυτά ακριβώς τα δύο στοιχεία άλλωστε αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας, το προηγούμενο Σάββατο ψηφίζοντας στην Οργάνωση Μελών Αμπελοκήπων.Επισήμανε για το 3ο Συνέδριο πως «φιλοδοξούμε να είναι ένα συνέδριο τομής, ένα συνέδριο το οποίο θα θέσει τις βάσεις ώστε να κάνουμε μια νέα αρχή με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή. Να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ πιο μαζικό, ανανεωμένο, ελκυστικό, ισχυρό, ικανό να εμπνεύσει την κοινωνία, μαζί με την κοινωνία, για τη μεγάλη ανατροπή, την μεγάλη νίκη στις ερχόμενες εκλογές».

Τριπλασιασμός της συμμετοχής

Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών εκλογής αντιπροσώπων από 69 Νομαρχιακές Οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και πάνω από 700 οργανώσεις μελών η συμμετοχή στις διαδικασίες ξεπέρασε κάθε προηγούμενο για τα συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτικά σε σύνολο 61.600 μελών του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες για την εκλογή συνέδρων προσήλθαν 40.500 μέλη. Αυτά ενώ στο προηγούμενο συνέδριο του κόμματος το 2016 σε σύνολο 26.000 μελών προσήλθαν 13.500. Δηλαδή στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ η συμμετοχή σε απόλυτους αριθμούς ήταν 3 φορές μεγαλύτερη. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο αριθμός των μελών του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγαλύτερος από τον προαναφερόμενο, αφού το τελευταίο διάστημα υπήρξαν εγγραφές μελών που όμως δεν καταγράφονται στο σώμα όσων είχαν δικαίωμα ψήφου αφού η τελικοί κατάλογοι έκλεισαν στις 20 Μαρτίου.

Σε ποσοστό άνω το 80% φαίνεται να γίνονται αποδεκτές οι προτάσεις του Αλ.Τσίπρα για την νέα μορφή του κόμματος

Σαφής αποδοχή των προτάσεων Τσίπρα

Στο επίπεδο των πολιτικών συσχετισμών, σύμφωνα με την εικόνα που καταγράφεται, διαφαίνεται μία σημαντική επικράτηση σε επίπεδο συνέδρων υπέρ της ανανέωσης του κόμματος στην βάση των προτάσεων που έχει καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας και έχουν εγκριθεί από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ. Η απήχηση αυτής της άποψης εκτιμάται σε ένα ποσοστό της τάξης του 80%. Αντίστοιχα οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην «Ομπρέλλα» (τάση που συναπαρτίζεται από τους «53» και πολλά ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ) και είχαν διαφωνήσει με βασικά σημεία των προτάσεων αυτών φαίνεται να έχουν σαφώς μειοψηφική απήχηση της τάξης του 20%.

Κάτι παραπάνω από ικανοποιητική η εικάνα της συμμετοχής των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος Eurokinissi


Η φράση του Λένιν που χρησιμοποίησε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Με μία φράση του Λένιν σχολίασε τις συνεδριακές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Οι ρεαλιστές και οι απαισιόδοξοι έχουν πάντοτε δίκιο. Εκτός από την τελευταία φορά». Σημειώνοντας ότι η εικόνα που παρουσίαζει η πορεία προς το συνέδριο είναι εξαιρετικά θετική. Όπως σημείωσε «η ιστορία προχωράει» ενώ «κάθε φορά καινούργιοι ορίζοντες ανοίγονται κι αυτό μπορεί να δώσει μια νέα αισιοδοξία».

Σε συνέντευξή του στο Κόκκινο 105,5 αναφέρθηκε στις εκλογικές διαδικασίες ανάδειξης συνέδρων, κι επισήμανε ότι είναι «πολύ ικανοποιητική η συμμετοχή των μελών του κόμματος μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο για την κοινωνική ζωή» εξαιτίας της πανδημίας. Ενδεικτικά είπε πως «αυτό το οποίο έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής είναι κάτι περισσότερο από ικανοποιητικό».

Σχετικά με τον μεγάλο αριθμό των συνέδρων, περίπου 5000, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «ένα συνέδριο πρέπει να είναι μαζικό, να υπάρχει δυνατότητα εμπλοκής όσο των δυνατών περισσότερων ανθρώπων». Επίσης σχετικά με το εύρος του διαλόγου που έχει προηγηθεί τόνισε πως «2.5 μήνες τώρα οι οργανώσεις συζητούν επί των προσυνεδριακών κειμένων». Έτσι «όλα τα επιχειρήματα έχουν ακουστεί, όλες οι τακτικές και στρατηγικές αποχρώσεις είναι στο τραπέζι». Σχολίασε μάλιστα πως «δεν υπάρχει άλλο κόμμα που να συζητά τόσο όσο ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ» και πως «το σώμα των συνέδρων είναι ώριμο να αποφασίσει για όσα θέματα τεθούν ενώπιον του».

Ειδικά για τα ζητήματα της ανανέωσης του κόμματος και τη πρόταση για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από την βάση ο Δημήτρης Τζανακόπυλος είπε πως «πρέπει να βρούμε τρόπους εξαιτίας της κρίσης του κομματικού φαινόμενο όχι στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο» τονίζοντας την ανάγκη «για πιο άμεσες αντιπροσωπεύσεις, για πιο ενεργή εμπλοκή των πολιτών»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα