Α. Σαμαράς: "Προς Θεού, δεν είμαστε στα πρόθυρα εμφυλίου"

Α. Σαμαράς: "Προς Θεού, δεν είμαστε στα πρόθυρα εμφυλίου"

Μήνυμα ενότητας στον ελληνικό λαό έστειλε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του σε τηλεοπτική εκπομπή. Τι είπε για τη διπλή δολοφονία στο Νέο Ηράκλειο, την οικονομία και τις νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα (Vid)

"Δεν θα επιτρέψω η Δημοκρατία να υποκύψει στην εγκληματική βία" διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στην εκπομπή "Ανατροπή", στο Mega.

Αναφερόμενος στη διπλή δολοφονία στο Νέο Ηράκλειο, απηύθυνε μήνυμα ενότητας λέγοντας ότι το καλύτερο μνημόσυνο στα παιδιά είναι η ενότητα του κόσμου.

ADVERTISING

"Πρέπει να υπάρχει σταθερότητα και ενότητα και εμπιστοσύνη των Ελλήνων στον τόπο τους και των ξένων στην Ελλάδα" υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία, μετά τις τρεις δολοφονίες, τόνισε ότι δεν πιστεύει ότι βαδίζουμε προς εμφύλιο και σημείωσε ότι οι Έλληνες είναι ενωμένοι κατά της βίας.

"Προς Θεού, δεν είμαστε στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου, είμαστε ενωμένοι οι Έλληνες κατά της βίας", σημειώνοντας ότι αυτό που κάνουν κάποιοι αυτή τη στιγμή είναι να ρίχνουν σπίρτο στην πυριτιδαποθήκη την ώρα που έχουμε δίπλα μας τόσες φωτιές, κοινωνικές, οικονομικές και άλλες.

"Όποιος δεν δείξει ότι κάνει το παν για να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον, θα τιμωρηθεί από τον λαό. Ο λαός θα είναι ανελέητος απέναντί του", είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τη θεωρία των δύο άκρων, σημείωσε ότι περιμένει από όλα τα κόμματα, να καταγγέλλουν και να απομονώνουν τους ακραίους.

"Υπάρχει η βία, υπάρχει και η ακραία συμπεριφορά"

Ο πρωθυπουργός έκανε τη διάκριση της πράξης βίας από την ακραία συμπεριφορά, τονίζοντας ότι κάποια κόμματα υπερασπίζονται κουκουλοφόρους και καταλήψεις.

"Δεν γίνεται να υπάρχουν βουλευτές που να μπαίνουν στο ναό της Δημοκρατίας και να λένε ότι αισθάνονται μια σιχασιά", είπε ο κ. Σαμαράς, αναφερόμενος στον Ν. Μιχαλολιάκο.

Μάλιστα, έστρεψε για άλλη μια φορά τα πυρά του στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι είναι απαράδεκτες οι προτροπές για διαμαρτυρίες στα σχολεία ή στις παρελάσεις.

"Ως πρωθυπουργός εύχομαι ο ΣΥΡΙΖΑ να απομονώνει από εδώ και στο εξής να απομονώνει κάθε ακραία συμπεριφορά", είπε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς μάλιστα σχετικά, παραδέχθηκε ότι είναι καχύποπτος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

"Είχαμε τη βούληση να αντιμετωπίσουμε τη Χρυσή Αυγή"

Σε ερώτηση για το αν, η κυβέρνηση καθυστέρησε να αντιμετωπίσει τη Χρυσή Αυγή, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι για να δράσεις χρειάζονται στοιχεία απτά.

"Αυτό που συνέβη, ήθελε τόλμη, πολιτική βούληση και το κάναμε με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Τι ζούμε τόσα χρόνια; Ζούμε με την έννοια του πολιτικού κόστους, ζούμε με την έννοια του ρίσκου. Εγώ είμαι εδώ 15 μήνες, ελέγχω τη Δικαιοσύνη; Να σας το πω έτσι. Μπορούσα να κάνω ένα τηλέφωνο και να πω «Παρακαλώ πείτε τους να τους κρατήσουν; Είδατε δεν συνέβη αυτό τουλάχιστον στην αρχή. Εγώ στην Αμερική βρισκόμουν, είχα εν τω μεταξύ φύγει. Άρα τι είναι αυτό το οποίο λέω; Πήραμε -όχι το ρίσκο μας- έτσι έπρεπε να κάνουμε και το κάναμε άμεσα και αποτελεσματικά. Είναι κάτι, το οποίο δεν συνάδει με αυτά τα οποία συνέβαιναν μέχρι τώρα στην Ελλάδα. Αυτό λέω", είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε εισήγηση για να αντιμετωπιστεί χαλαρά η Χρυσή Αυγή.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι όποιος δεν αρέσει στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται ως ακροδεξιός και αρνήθηκε ότι δεν υπάρχει καμία "ακροδεξιά" εισήγηση από τους συμβούλους του.

Ερωτηθείς για τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής και τη δύναμή της, σημείωσε ότι αυτοί που ψήφισαν το συγκεκριμένο κόμμα δεν σημαίνει ότι ασπάζονται τον ναζισμό.

"Ρίζες ναζισμού στην Ελλάδα δεν υπάρχουν. Αυτή είναι μια αντίδραση στα πολύ δύσκολα που περνάει σήμερα ο κόσμος. Με το που θα μειωθεί η ανεργία, αυτό το φαινόμενο θα εξαφανιστεί", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για τις παλινωδίες στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι όσοι αντιδρούσαν δεν είχαν ενιαία άποψη, κάτι που αποδείχθηκε και όταν ήρθε το νομοσχέδιο για την άρση χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής.

"Πρέπει να συμφωνήσουν αυτές οι δυνάμεις μεταξύ τους και έναντι της Χρυσής Αυγής οπότε γινόταν κι αυτή η κουβέντα. Και σας θυμίζω ότι όταν ήρθε πρόσφατα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την άρση της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, εκείνοι οι οποίοι φώναζαν για το αντιρατσιστικό δεν το ψήφισαν καν", είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον κ. Γλέζο και στην κα Κωνσταντοπούλου.

"Σκληρές οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα"

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά.

"Διαπραγμάτευση είναι ότι κατορθώσαμε να κάνουμε το μεγαλύτερο κούρεμα που έχει γίνει ποτέ στον πλανήτη, 146 δισεκατομμύρια, σας θυμίζω ότι έκανε 65 δισεκατομμύρια κούρεμα η Αργεντινή και ακόμα την κυνηγάνε. Και το 146 το πήραμε τελευταία με 1% επιτόκιο, ενώ όταν είχε ξεκινήσει η κρίση με 5,5,%. Το λέω αυτό γιατί διαπραγμάτευση είναι για παράδειγμα και το γεγονός ότι κατορθώσαμε να πάρουμε το ΦΠΑ όπου δεν άφηναν με τίποτα, για την εστίαση μιλάω, να κατεβεί από το 23% στο 13%. Κι αυτό το πετύχαμε", είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν θα ληφθούν οριζόντια μέτρα, γιατί δεν τα αντέχει η κοινωνία και αναφέρθηκε στις θυσίες του ελληνικού λαού.

"Η κάθε τρόικα και ο κάθε ξένος πρέπει να σέβεται τις θυσίες που έχουν γίνει", τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πρωτογενές πλεόνασμα και σημείωσε ότι το 70% θα επιστραφεί στους πολίτες.

"Η δικιά μου η αίσθηση είναι ότι θα έχουμε αυτό το πλεόνασμα. Εμείς πετύχαμε το ακατόρθωτο. Ήρθε η τρόικα τον Ιούλιο και μας είχε πει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό πρόβλημα το 2014. Τώρα λέει ότι υπάρχει", τόνισε και πρόσθεσε:

"Καταλαβαίνω ότι οι δανειστές παίρνουν το χειρότερο σενάριο. Εμείς τους είπαμε ότι ακυρώσαμε τις περικοπές και βρήκαμε καινούργια χρήματα, που σχετίζονται με την εξυγίανση των ασφαλιστικών ταμείων".

Ο κ. Σαμαράς, επέμεινε ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα και σημείωσε ότι αν επιμείνει η τρόικα, δεν θα πάμε σε εκλογές, αλλά θα αναζητηθούν διαρθρωτικά μέτρα.

Σε ερώτηση για το αν οι δανειστές ζητούν υπογραφή νέου μνημονίου, ο Α. Σαμαράς απάντησε ότι αυτή τη στιγμή η τρόικα δεν μπορεί να μας πει ότι δεν τηρούμε τα υπεσχημένα.

Ερωτηθείς για το αν θα έχουμε ανάπτυξη την επόμενη χρονιά, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι το 2014 θα υπάρχει μικρή ανάπτυξη μετά από πολλά χρόνια.

Ο Αντώνης Σαμαράς, τόνισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2016.

"Εκλογές θα γίνουν σε τέσσερα χρόνια. Δεν συμφωνούν μόνοι όσοι δεν θέλουν να είναι η χώρα σε στέρεη βάση".

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αλλαγές στη διαδικασία των δημοτικών εκλογών και σημείωσε ότι είναι πρόθεσή του να το ζητήσει και ότι η διαπραγμάτευση με το ΠΑΣΟΚ, έχει προχωρήσει σε αυτό.

"'Όχι" σε νέους φόρους

Αναφερόμενος στο θέμα της υπερφορολόγησης είπε ότι "η κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όριά της στο φορολογική απόδοση, πλην φοροφυγάδων βεβαίως, που και με αυτούς δεν ξέρω πόσοι έχουν μειωθεί, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Εγώ είμαι ο θεωρητικός θερμός υποστηρικτής και εύχομαι αυτό να γίνει και πράξη, της άποψης ότι στην Ελλάδα ο φόρος είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι πρέπει, πρέπει να πάει παράδειγμα των κερδών των επιχειρήσεων και τα λοιπά για όλες τις επιχειρήσεις στο 15% παντού. Δεν μπορεί η Τουρκία να έχει χαμηλότερα από το δικό μας. Πράγματι το 2013 είναι η χειρότερη χρονιά που θα έχει ποτέ του γνωρίσει ο Έλληνας, δεν μπορώ να το πω εγώ παραπάνω ωμά, από αυτό που σας λέω. Είχαμε εισόδημα του 2012, ΦΑΠ το τέλος του 2010, του 2011, του 2012 και του 2013, είχαμε ΕΕΤΗΔΕ . Αυτό δεν πρόκειται να επανέλθει, είναι η τελευταία χειρότερη χρονιά".

Μιλώντας για τις αντιδράσεις των βουλευτών του είπε ότι "υπήρχαν αντιδράσεις ασφαλώς κι εγώ βουλευτής επαρχίας είμαι και ξέρω. Είχανε αντιρρήσεις στα θέματα των στρεβλώσεων, και πιστεύω ότι πολλά διορθώνονται με τις παρεμβάσεις των βουλευτών, πολλά θα διορθωθούν με τις παρεμβάσεις των βουλευτών. Νομίζω ότι όπως είδατε, μαζέψαμε ζητήματα τα οποία υπήρχαν, για στάνες και τα λοιπά, αυτά δεν πρόκειται να γίνουν".

Στήριξη στον Γ. Στουρνάρα

Για τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και την κριτική των βουλευτών της ΝΔ στο πρόσωπό του ανέφερε: «Μιλάει ευθέως, δεν κρύβει, ούτε κρύβεται. Και πιστεύω ότι ο Στουρνάρας σε 15 μήνες βοήθησε πάρα πολύ και γυρίσαμε το καράβι. Εγώ πραγματικά θεωρώ ότι έχει βάλει την σφραγίδα του κυρίως γιατί είναι κατασκευαστικά ο τύπος του ανθρώπου που δεν πιστεύει στο πολιτικό κόστος. Τον στηρίζω. Και ο Βενιζέλος τον στηρίζει».

"Ο Τσίπρας δίνει μάχη για να μη βγούμε απ' την κρίση"

Για τον κ. Αλέξη Τσίπρα είπε: «Ο Τσίπρας δίνει μάχη να μην βγούμε από την κρίση. Δεν δέχεται το πρωτογενές πλεόνασμα, απειλεί τους επενδυτές, δηλαδή, «σκοτώνει» την οικονομία. Έρχεται και λέει ότι και «ο δημόσιος υπάλληλος αν βοηθήσει και ο βουλευτής άμα ψηφίσει και ο επενδυτής άμα βάλει τα λεφτά του, θα μας βρει μπροστά του». Αυτά είναι απίστευτα πράγματα και νομίζω ότι είναι ασυγχώρητα πράγματα, να καταδιώκεις δηλαδή τον επενδυτή στη Δικαιοσύνη. Πιστεύω ότι είναι και δημιουργός, αλλά και θύμα κακόφωνων συνιστωσών που υπάρχουν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή εδώ πατάει, εκεί βρίσκεται ο καθένας. Δεν μπορείς να δεις κάτι το σταθερό και επικαλούνται από τη Βενεζουέλα του Τσάβες, από την Κούβα του Κάστρο; Ποτέ κανείς δεν βγήκε πρωθυπουργός ευχόμενος την αποτυχία της χώρας. Γιατί αποτυχία της χώρας είναι η διέξοδός του να κερδίσει. Εγώ θεωρώ ότι δεν υποστηρίζει μια «Ελλάδα για τους Έλληνες» που έλεγε ο Ανδρέας. Υποστηρίζει μια Ελλάδα για τους λαθρομετανάστες. Υποστηρίζει μια Ελλάδα χωρίς εξωτερική πολιτική, επειδή θα έχει καταργήσει τα προβλήματα της Ελλάδας. Υποστηρίζει μια Ελλάδα επαγγελματιών του κρατικού συνδικαλισμού. Υποστηρίζει μια Ελλάδα καθημερινών κινητοποιήσεων και καταλήψεων όπου βρει. Υποστηρίζει μια Ελλάδα που οι λέξεις έθνος και πατρίδα είναι απαγορευμένες».

"Του Βενιζέλου δεν του βρήκαν τίποτα"

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για την σχέση του με τον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο: «Πολιτικά μας χωρίζουν πάρα πολλά. Αυτό το οποίο μας ενώνει είναι αυτή η κοινή ευθύνη που σας είπα, για το αύριο. Με ρώτησε προχθές ένας: βάλλεται ο Βενιζέλος από διαφόρους κύκλους. Εγώ θα τολμήσω να το πω δημόσια, βάλλεται για τα υποβρύχια. Για τα υποβρύχια έγινε και προανακριτική και εξεταστική το '11 και δεν του βρήκαν τίποτα. Βάλλεται για τη λίστα Λαγκάρντ. Έγινε εξεταστική, δεν του βρήκαν τίποτα. Για τα υποβρύχια, ρωτώ, αυτοί που τότε ήταν με τον Τσοχατζόπουλο, σήμερα σε ποιο κόμμα βρίσκονται; Για τη Λαγκάρντ βγήκε ότι δεν υπάρχει τίποτα να του πούνε. Επομένως αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι στοχεύουν όπου βρουν, πιστεύοντας ότι θα αποκομίσουν οφέλη. Και μιλάω ιδιαίτερα για το ΣΥΡΙΖΑ, είμαι καθαρός. Αλλά χτυπάνε όχι τον Βενιζέλο, ή τον Σαμαρά ή τον οποιονδήποτε. Τη σταθερότητα του τόπου χτυπάνε, που εγώ σας τη βάζω από την αρχή της κουβέντας μας ως τη μεγάλη προϋπόθεση προκειμένου να βγει ο κόσμος από το τέλμα και από την κρίση». Για την αναφορά του κ. Καμμένου ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εγκληματική οργάνωση είπε ότι «αυτό είναι παραληρηματικός λόγος και δεν έχω τίποτα να σχολιάσω».

"Θα βρεθεί πρόσωπο, για να αποφευχθούν οι εκλογές"

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2016 λέγοντας ότι «δεν έχω κανέναν στο μυαλό μου, δεν έχω κάτσει να σκεφτώ καν κάτι τέτοιο, αυτό το οποίον έχω σίγουρα στο μυαλό μου είναι ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να μην έχει να μας προσφέρει έναν Πρόεδρο Δημοκρατίας για να αποφευχθούν οι εκλογές το 2015. Και πιστεύω ότι θα βρεθεί ο άνθρωπος αυτός, υπάρχουν θαυμάσιοι Έλληνες παντού. Και Ελληνίδες. Θα κοιτάξουμε ανεξαρτήτως παρατάξεων κάποιον ο οποίος να συμπυκνώνει στο όνομά του, στην εικόνα του, ό,τι καλύτερο μπορεί σήμερα να δώσει η Ελλάδα και για μέσα και για έξω.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε με την αισιόδοξη πρόβλεψη: πλησιάζει όλο και περισσότερο η στιγμή που τα πράγματα θα είναι καλά. Πλην ατυχήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συνέντευξη Α. Σαμαρά 1

SHARE:

24Media Network