Αγωνία για το Ελληνικό από… τη Βάρνα

Αγωνία για το Ελληνικό από… τη Βάρνα
Άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Ταλίν της Εσθονίας την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI) Ευρωκίνηση

Την ώρα που θα διεξάγεται η τετραμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Σερβίας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας στη Βάρνα και θα μπαίνει άλλο ένα λιθαράκι στην σύσφιγξη των σχέσεων στη Βαλκανική χερσόνησο, τα βλέμματα στο Μέγαρο Μαξίμου θα είναι στραμμένα στο Ελληνικό για την πορεία της επένδυσης.

Αγωνία για την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που συνεδριάζει σήμερα Τρίτη, αλλά και για την αντίδραση του επενδυτή επί της απόφασης επικρατεί στην κυβέρνηση, ενόσω η επιχείρηση εμβάθυνσης των σχέσεων στα Βαλκάνια συνεχίζεται.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει σήμερα το “παρών” στην τετραμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας στη Βάρνα, η οποία πραγματοποιείται ως συνέχεια της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας, που είχε διεξαχθεί πριν δύο μήνες στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα.

Εφ’ όλης της ύλης

Στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στο υπουργείο Εξωτερικών, τους απασχολούν ιδιαιτέρως οι σχέσεις της Ελλάδας με τους γείτονές της, όπως επίσης και η αναβάθμιση του ρόλου της χώρας στα Βαλκάνια -όπου κάποτε υπήρξε ηγέτιδα δύναμη. Κατά πληροφορίες, στην τετραμερή Σύνοδο Κορυφής η ατζέντα θα είναι πλήρης και πολυθεματική: από τις εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια, την διασφάλιση και την ενίσχυση της σταθερότητας και την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, ως τη συνεργασία των τεσσάρων χωρών στην οικονομία, τις μεταφορές και την ενέργεια, ο πρωθυπουργός θα έχει να συζητήσει πολλά με τον βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ, τον ρουμάνο Μιχάι  Τουντόσε, αλλά και τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Εξάλλου, το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων αποκτά δυναμική και σημασία ενόψει και της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από την Βουλγαρία το πρώτο εξάμηνο του 2018, ενώ αξίζει να υπενθυμιστεί πως η Ελλάδα, ως παλιότερο κράτος-μέλος, έχει προσφερθεί να παράσχει τεχνογνωσία στην Βουλγαρία για την διοργάνωση της βουλγαρικής προεδρίας. Άλλωστε, στις προθέσεις της Σόφιας είναι να υπάρξει πορεία σύγκλισης της Ε.Ε. με τα δυτικά Βαλκάνια, ενώ κατά πληροφορίες στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Ταλίν συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να διεξαχθεί μία ειδική Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και της Ε.Ε.

Περιμένοντας την απόφαση

Πάντως, την ώρα που οι σχέσεις στα Βαλκάνια και η εμβάθυνσή τους θα βρίσκονται στο επίκεντρο της τετραμερούς Συνόδου Κορυφής στη Βάρνα, στην κυβέρνηση θα αγωνιούν για το Ελληνικό. Κατά πληροφορίες, στη σημερινή συνεδρίαση το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αναμένεται να πάρει απόφαση σχετικά με την κήρυξη ή μη του αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή -ωστόσο παραμένει άγνωστο ποια θα είναι αυτή.

Στο Μαξίμου συνεχίζουν να διαβεβαιώνουν για την απόλυτη βούλησή τους να προχωρήσει η επένδυση, ενώ προφανώς έχει τη σημασία του το γεγονός ότι το θέμα του Ελληνικού παρακολουθείται στενά και από τους δανειστές. Ωστόσο, πολλά κυβερνητικά στελέχη επιμένουν πως, έτσι  όπως έχουν τα πράγματα, αν το ΚΑΣ αποφασίσει να μην κηρύξει τον αρχαιολογικό χώρο, τότε ενδέχεται στο μέλλον να υπάρξουν μεγαλύτερες εμπλοκές. Ωστόσο, όπως και να έχει, με δεδομένο ότι και την περασμένη εβδομάδα το Ελληνικό αποτέλεσε θέμα μείζονος πολιτικής αντιπαράθεσης, το Μαξίμου προφανώς και δεν θέλει να χάσει άλλη μία μάχη εντυπώσεων, ούτε να ρισκάρει απρόβλεπτες εξελίξεις σχετικά με την αντίδραση της αναδόχου εταιρείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα