Αγτζίδης: Όσοι διέπραξαν την Ποντιακή γενοκτονία είχαν την ίδια ιδεολογία με τα παιδιά του Χίτλερ

Αγτζίδης: Όσοι διέπραξαν την Ποντιακή γενοκτονία είχαν την ίδια ιδεολογία με τα παιδιά του Χίτλερ
Φωτογραφία: Εστία Νέα Σμύρνης

Ο ιστορικός και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ Βλάσης Αγτζίδης έδωσε πτυχές του ιστορικού γεγονότος της γενοκτονίας των Ποντίων και το συνέδεσε με το σήμερα. Διαβάστε αναλυτικά τι είπε.

O ιστορικός και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, Βλάσης Αγτζίδης μίλησε στο ραδιόφωνο News24/7 στους 88,6 για τη γενοκτονία των Ποντίων και τη σχέση με το παρόν.

Αναλυτικά τόνισε: “Στις 19 Μαϊου του 1919 οι δυνάμεις του Κεμάλ αποβιβάστηκαν στη Σαμψούντα και έβαλαν τις βάσεις για να αρχίσει το δεύτερο και πιο φονικό κομμάτι της γενοκτονίας

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν απογραφικά στοιχεία για να αποτυπωθεί το κόστος αυτών των πολιτικών. Η 2η φάση όμως είναι πιο σημαντικά γιατί συμπίπτει με τον ελληνικοτουρκικό πόλεμο του 1919-1922.

Είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα μετά το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου έπεσε ένα πέπλο λήθης για ότι συνέβη στην Ανατολή. Ξεχάσαμε τις γενοκτονίες και το πως στήθηκαν τα σύνορα. Η γραμμή ήταν “ξεχάστε τα πάντα γιατί υπάρχει ο κοινός αντίπαλος από το Βορρά, η Σοβιετική Ενωση. Ελλάδα και Τουρκία ήταν και είναι μέλη του ΝΑΤΟ”.

Σε ερώτηση γιατί η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τον όρο γενοκτονία απάντησε ως εξής: “Η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει γενοκτονία γιατί θεωρεί ότι το τουρκικό κράτος, που ιδρύθηκε το 1923, δεν έχει την τυπική ευθύνη. Ουσιαστικά όμως αυτοί που το ίδρυσαν, έκαναν τις εκκαθαρίσεις. Ειδικά για τους Αρμένιους, δεν αναγνωρίζουν γενοκτονία και για έναν άλλο λόγο. Αν το κάνουν, θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν τεράστιες αποζημιώσεις στους Αρμένιους”.

Τέλος, σε ότι αφορά το γεγονός ότι κάποιοι εκ των Ποντίων ασπάζονται ακροδεξιές απόψεις είπε: “Είναι όντως γεγονός ότι κάποιοι Πόντιοι έχουν προσχωρήσει σε ακραίες θέσεις. Πρέπει να τονίσουμε ότι την καταστροφή την έκαναν ακραίοι εθνικιστές νεότουρκοι με τους οποίους τα παιδιά του Χίτλερ είναι σήμερα είναι ιδεολογικοί συγγενείς. Το θέμα είναι ότι η αρνητική παράταξη αρνήθηκε να δει το θέμα και οι ακραίοι αναπλήρωσαν το κενό. Ο ποντιακός χώρος πάντως παραμένει δημοκρατικός και οι ακραίες φωνές είναι μεμονωμένες. Απλά πρόκειται για κραυγές και ακούγονται περισσότερο”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα