Ο χρόνος πιέζει και το Μαξίμου αισιοδοξεί για συμφωνία

Cabinet meeting of the government , at the Greek parliament, in Athens, on Feb. 27, 2015 /    ,  , ,  27 , 2015
Cabinet meeting of the government , at the Greek parliament, in Athens, on Feb. 27, 2015 / , , , 27 , 2015 NICK PALEOLOGOS / SOOC

Η ώρα του Brussels Group έφτασε. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα, υποστηρίζει η κυβέρνηση. Ποιες είναι οι "κόκκινες γραμμές"

Στις Βρυξέλλες, από αύριο Σάββατο (14:00, τοπική ώρα), ξεκινούν οι συνεδριάσεις του Brussels Group προκειμένου να επεξεργαστούν όλες οι θεματικές της διαπραγμάτευσης, και να βρεθεί το κοινό έδαφος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών στο πλαίσιο μίας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας.

Όπως επισημαίνουν από το Μέγαρο Μαξίμου το κυβερνητικό κλιμάκιο, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, έχει κάνει σαφή τη στρατηγική του προκειμένου να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία για τη χρηματοπιστωτική χαλάρωση και την εκταμίευση των οφειλόμενων ποσών από τους πιστωτές προς την Ελλάδα.

Μάλιστα κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι η χώρα δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από το καλοκαίρι του 2014, εκπληρώνοντας κανονικά τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές.

Όπως τονίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου η όποια συμφωνία πρέπει να βασίζεται:

-Στο σεβασμό των υποχρεώσεων της χώρας σε διεθνές επίπεδο.

-Στην εμπέδωση εμπιστοσύνης με τους θεσμούς, πάντα, όμως, στο πλαίσιο του σεβασμού των δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τους πολίτες για έξοδο από την λιτότητα και εθνική κυριαρχία.

-Στην άσκηση πολυδιάστατης πολιτικής στις διεθνείς μας σχέσεις.

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι συγκεκριμένες επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες υπενθυμίζοντας ότι ο ΠρωθυπουργόςΑλέξης Τσίπρας στη δήλωσή στο Reuters τόνισε ότι «παραμένουν, βεβαίως,τέσσερα σημεία διαφωνίας στα πεδία των εργασιακών σχέσεων, στο ασφαλιστικό, στην αύξηση του ΦΠΑ αλλά και στη φιλοσοφία για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Θέλω να είμαι σαφής: Δεν πρόκειται εδώ για αδυναμία τεχνικής προσέγγισης αλλά για πολιτική διαφωνία, που, όμως, όλοι γνώριζαν εκ των προτέρων στο βαθμό που αναγνώριζαν και εξακολουθούν να αναγνωρίζουν ότι ο συμβιβασμός που επιδιώκουμε θα σέβεται τη σαφή εντολή του ελληνικού λαού έτσι όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές του Ιανουάριο».

Όσον αφορά τις «κακοφωνίες και τις αλλοπρόσαλλες διαρροές και δηλώσεις των τελευταίων ημερών από την άλλη πλευρά», η κυβέρνηση παραμένει αισιόδοξη για συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυβέρνηση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βήμα στο κενό οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας - δανειστών

SHARE: