Ακρίβεια: Ο πρωθυπουργός ζητά από τις επιχειρήσεις να συγκρατήσουν τις τιμές

Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Την ώρα που λόγω της κρίσης στην Ουκρανία δημιουργούνται φόβοι για νέο κύμα ανατιμήσεων λόγω αυξήσεων στο φυσικό αέριο, ο πρωθυπουργός καλεί Ένωση Επιμελητηρίων, ΕΒΕΘ και ΕΒΕΑ

Την ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συγκράτηση των τιμών και για τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις των ανατιμήσεων στους καταναλωτές, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε, το απόγευμα της Τρίτης, στο Μέγαρο Μαξίμου, με το νέο Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και Πρόεδρο του ΕΒΕΘ, Γιάννη Μασούτη και τον Πρόεδρο του ΕΒΕΑ, Γιάννη Μπρατάκο.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η κατάσταση στην αγορά, η αύξηση του ενεργειακού κόστους, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και της αβεβαιότητας στην προμήθεια φυσικού αερίου, και οι συνέπειές της, καθώς και οι προοπτικές της οικονομίας και ο αναπτυξιακός ρόλος των Επιμελητηρίων.

ADVERTISING

Η ακρίβεια και ιδίως το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αποτελούν το μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τη Νέα Δημοκρατία. Είναι ενδεικτικό ότι πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δέχθηκε στη Βουλή φίλια πυρά και από γαλάζιους βουλευτές για το θέμα.

Η κρίση στην Ουκρανία δεν επηρεάζει μόνο το φυσικό αέριο, αλλά συνολικά το ενεργειακό κόστος και τις παγκόσμιες αγορές. Οι τιμές του πετρελαίου χθες έφτασαν μια ανάσα από τα 100 δολάρια το βαρέλι και η κούρσα αναμένεται να συνεχιστεί όσο ηχούν τα τύμπανα του πολέμου.

Καθώς δε η ενεργειακή κρίση θα κρατήσει αρκετά ακόμη, θα χρειαστεί να παραταθούν αντίστοιχα τα μέτρα στήριξης, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν θα αφήσει έτσι νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όσο όμως παρατείνονται τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, στενεύουν τα ήδη στενά περιθώρια για ένα έκτακτο επίδομα το Πάσχα.

Ήδη ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο σκαρφάλωσε στο 6,2% σημειώνοντας ρεκόρ 25ετιας και ανησυχητικά σενάρια κάνουν λόγο για νέα αύξηση του πληθωρισμού κατά 2%. Σε περίπτωση που συνεχιστεί το ενεργειακό ράλι είναι δεδομένο πως θα συμπαρασύρει τις τιμές σε βασικά προϊόντα και αυτό ανησυχεί βεβαίως την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυριάκος Μητσοτάκης, Ακρίβεια, Κυβέρνηση, Κωνσταντίνος Σκρέκας
SHARE:

24Media Network