Αλέξης Τσίπρας: Πραγματική αντιπολίτευση θα είναι τα συμφέροντα και όχι η ΝΔ

SYRIZA Parliamentary Group at the Parliament, in Athens, on Feb. 18, 2015 /    ,  18 , 2015
SYRIZA Parliamentary Group at the Parliament, in Athens, on Feb. 18, 2015 / , 18 , 2015 MENELAOS MYRILLAS / SOOC

Τους στόχους της επόμενης τετραετίας έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας ενώπιον της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Τι είπε για το χρέος, τη διαφθορά και όσους επιχειρήσουν να σταματήσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης

"Ο ελληνικός λαός δικαίωσε τον αγώνα μας. η κυβέρνηση μας έχει καθαρή εντολή τετραετίας κι εμείς ισχυρή εντολή να τολμήσουμε τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος". Αυτό τόνισε ο ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ευχόμενος στους βουλευτές καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο λαός "δικαίωσε και την επιλογή μας να προχωρήσουμε σε έναν συμβιβασμό» και πως «πάνω απ' όλα όμως με την επιλογή του έβαλε τέλος στα σχέδια του παλιού και χρεοκοπημένου συστήματος για μια μικρή αριστερή παρένεθεση". Υπογράμμισε ότι "η κυβέρνηση μας έχει πλέον καθαρή εντολή 4ετίας και εμείς καθαρή εντολή να τολμήσουμε τις μεγάλες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος".

Ανέφερε ότι τώρα το κατεστημένο γνωρίζει πως όταν είναι δεδομένη η επιθυμία του λαού να ξεμπερδέψουμε με το παλιό και να κάνουμε τις μεγάλες αναγκαίες τομές, "κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει". "Η πραγματική αντιπολίτευση στην προσπάθεια μας να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα θα είναι αυτό το κατεστημένο, όχι η Νέα Δημοκρατία", συνέχισε, για να υπογραμμίσει πως η Νέα Δημοκρατία απλά θα αναπαράγει τη στρατηγική του κατεστημένου, όμως "δεν θα καταφέρουν να σταματήσουν την προσπάθεια μας".

"Θα καταφέρουμε να αφήσουμε ανεξίτηλο στίγμα σε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, να αλλάξουμε την Ελλάδα και να πρωταγωνιστήσουμε στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η Ευρώπη. Είναι εφικτός αυτός ο ρόλος για τη μικρή μας χώρα" τόνισε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη και την παρουσία της Ελλάδας στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε 2 επιμέρους στόχους που είχε το ταξίδι. Ο πρώτος στόχος που επετεύχθη ήταν η διεθνοποίηση ζητήματος χρέους. "Είναι γνωστό ότι μπροστά μας έχουμε πολύ σημαντική διαπραγμάτευση που αφορά την απομείωση του χρέους και είναι αναγκαίο να διαμορφώσουμε τις διεθνείς μας συμμαχίες, όχι μόνο τις συμμαχίες στην Ευρώπη".

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι  το πρόβλημα του χρέους είναι παγκόσμιο και η επίλυση του σε διεθνές επίπεδο μπορεί να αποτελέσει διέξοδο των λαών προς την ανάπτυξη. "Είναι καθήκον μας να δημιουργήσουμε συμμαχίες και αυτό κάναμε" επανέλαβε εξηγώντας πως το ζήτημα του χρέους δεν είναι θέμα αριθμητικής, καθώς  από την επίλυσή του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η επιστροφή της χώρας στη σταθερότητα, διότι μόνο α επιλυθεί θα έρθουν επενδύσεις.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία. "Θα πρότεινα στη ΝΔ να παραδεχθεί τη αλήθεια που δείχνουν οι αριθμοί" είπε τονίζοντας πως επί των ημερών της δεν έγινε καμία απολύτως επένδυση διότι δεν έγινε απολύτως τίποτα για την επίλυση του χρέους.

Ως προς τον δεύτερο στόχο της αποστολής στη Νέα Υόρκη ανέφερε το μεγάλο παγκόσμιο ζήτημα των προσφυγικών ροών που αφορά πρωτίστως τις χώρες υποδοχής αλλά και όλη την Ευρώπη. "Ο λαός μας έδωσε χέρι βοήθειας στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, αλλά υπάρχει και το άλλο πρόσωπο της Ευρώπης, αυτών που χτίζουν τείχη και ρίχνουν χημικά σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους" είπε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως το πρόβλημα αυτό αφορά όλο τον πλανήτη που θέλει να βάλει τέλος στις περιφερειακές συγκρούσεις που προκαλούν τις προσφυγικές ροές.

Σχετικά με την υλοποίηση της Συμφωνίας της 13ης Ιουλίου, έκανε λόγο για δύσκολο έργο και διαπραγμάτευση για τα σημεία της συμφωνίας που δόθηκε μάχη για να παραμείνουν ανοιχτά, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα κόκκινα δάνεια, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η εξεύρεση ισοδυνάμων για να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για να μπει τέλος στην εργασιακή αυθαιρεσία, να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ και ένα ρεαλιστικό σχέδιο για άνοιγμα της αγοράς ενέργεια στην Ελλάδα.

"Πρώτα όμως πρέπει να τελειώσουμε το συντομότερο δυνατό με την πρώτη αξιολόγηση" τόνισε ο κ. Τσίπρας εξηγώντας ότι αυτό είναι προϋπόθεση προκειμένου "να συνεχίσουμε με το πρόγραμμά μας, έχοντας στρατηγικό σχέδιο η Ελλάδα να αλλάξει μες στην τετραετία".

"Βρισκόμαστε εδώ γιατί μας εμπιστεύτηκαν τα λαϊκά στρώματα, το λέω αυτό για να μην ξεχνάμε ποτέ ποιους εκπροσωπούμε και για ποιους δουλεύουμε" πρόσθεσε.

Επανέλαβε ότι ο δρόμος δεν είναι εύκολος για την υλοποίηση της συμφωνίας, όμως "θα πάρουμε αποφάσεις δύσκολες λέγοντας αλήθειες στον ελληνικό λαό, εξηγώντας ότι αυτός είναι δρόμος για να βγούμε από τη μέγκενη της επιτροπείας και να προστατεύουμε τους πιο αδύναμους".

"Δεν θα λογοδοτήσουμε σε αυτούς που διέλυσαν τον τόπο και τώρα φωνάζουν όπως φωνάζει ο κλέφτης. Λογοδοτούμε μόνο στον ελληνικό λαό που μας έδωσε την εντολή. Εξηγούμε τι μέτρα παίρνουμε γιατί και τι μάχες δώσαμε να διασφαλίσουμε στηρίγματα για τους πιο αδύναμους" πρόσθεσε.

Αναφερόμενες σε πιθανές διαφωνίες και αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του κόμματος υποστήριξε ότι "δεν πρέπει να τις φοβόμαστε, να σεβόμαστε όμως τη συλλογική βούληση με όρους δημοκρατίας για να έχουμε κοινή δράση".

"Ο στόχος παραμένει ένας και κοινός, να ανοίξουμε δρόμο για μια Ελλάδα δικαιοσύνης και  ισότητας".

"Είμαι πεπεισμένος ότι σε αυτό το δύσκολο έργο θα τα καταφέρετε παραδειγματικά". κατέληξε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αλέξης Τσίπρας, ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
SHARE:

24Media Network