Αλλαγή συνόρων θέλει ο Ράμα - Εμπλέκει και την Ελλάδα

Αλλαγή συνόρων θέλει ο Ράμα - Εμπλέκει και την Ελλάδα

Αίσθηση προκαλούν δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού για αλλαγές των συνόρων στα Βαλκάνια, στις οποίες εμπλέκει και την Ελλάδα.

Ερωτηματικά εγείρουν δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ο οποίος μιλώντας για τις αντιδράσεις που προκαλεί η ενδεχόμενη αλλαγή των συνόρων του Κοσόβου με την Σερβία, ενέπλεξε και την Ελλάδα στο θέμα της αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια.

«Για μένα το Κόσοβο είναι μέρος της Αλβανίας. Τα υπόλοιπα είναι θέματα του Ραμούς (Χαραντινάι)", είπε ο Ράμα σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο σταθμό Vizion Plus, απαντώντας στις δηλώσεις του ομολόγου του στην Πρίστινα, ότι «ότι πιέζει περισσότερο από ό, τι είναι απαραίτητο στις εσωτερικές υποθέσεις του Κοσόβου».

«Τι συζητάμε σήμερα με την Ελλάδα; Τα σύνορα. Τι συζήτησε το Κόσοβο με το Μαυροβούνιο και όλα έγιναν; Τα σύνορα. Γιατί να μην συζητήσουμε τα σύνορα μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας; Θα τα συζητήσουμε, γιατί είναι μια διαδικασία οριοθέτησης" συνέχισε ο Ράμα μιλώντας με το δημοσιογράφο Σοκόλ Μπάλα.

Δεν έκρυψε, τέλος, ότι «Η Ένωση μεταξύ Αλβανίας και Κοσόβου δεν είναι το σχέδιο Β, αλλά το Σχέδιο Α και δεν φαντάζομαι την ένωση στον 21ο αιώνα ως φοκλοριστική πράξη».

Κουμουτσάκος: Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, για τις δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού κ. Έντι Ράμα, ότι σήμερα συζητά με την Ελλάδα τα σύνορα και ότι ανάλογες συζητήσεις πρέπει να γίνουν για την ευρύτερη περιοχή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο ισχυρισμός του κ. Ράμα ότι συζητά με την Ελλάδα ζήτημα συνόρων, το οποίο μάλιστα εντάσσει σε ευρύτερες συνοριακές αλλαγές στα Δυτικά Βαλκάνια, εγείρει μείζον ζήτημα για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Μαξίμου περί του αντιθέτου -διαβεβαιώσεις που δόθηκαν μετά από ανάλογη αναφορά του κ. Τσίπρα- η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα και ξεκάθαρα: Πρώτον εάν συζητά με την Αλβανία τον επανακαθορισμό συνόρων. Και δεύτερον ποια θέση έχει έναντι των σκέψεων Ράμα για την αναδιάταξη των συνόρων στην ευρύτερη περιοχή».

Πηγή: 

echedoros-a.gr, vizion plus

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αλβανία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αλβανία: Η στιγμή που βουλευτής έριξε μελάνι στον Έντι Ράμα

Αλβανία: Η Βουλή επικύρωσε το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

SHARE: