Άλλο μαθητής, άλλο βουλευτής…

Άλλο μαθητής, άλλο βουλευτής…
Η Νίκη Κεραμέως σε αγιασμο Δημοτικού σχολείου Eurokinissi

Η σύγκριση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη στον σχεδιασμό της Ν.Κεραμέως με τα μέτρα που λαμβάνονται για τους βουλευτές στο κοινοβούλιο.

Το θέμα του πόσοι μαθητές πρέπει να βρίσκονται σε κάθε τάξη ανακύπτει εκ νέου στην επικαιρότητα. Τόσο γιατί παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με το «πότε» και το «πώς» για το άνοιγμα των σχολείων που έχει εξαγγείλει για τις 7 Σεπτεμβρίου η Νίκη Κεραμέως, αλλά και εξαιτίας της θέσης που διατύπωσε στην τελευταία ενημέρωση για την πανδημία ο λοιμωξιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης. Σύμφωνα με αυτήν το ζήτημα του αριθμού των παιδιών ανά τάξη είναι «πολύπλοκο» και όχι καθοριστικής σημασίας. Παράλληλα επισήμανε την διαφορά των μέτρων για τα σχολεία και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπου επιτρέπονται περίπου 6 άτομα στα 40 τετραγωνικά, σημειώνοντας πώς στα σχολεία πηγαίνουν οι ίδιοι μαθητές κάθε ημέρα στην τάξη. Μία όμως ενδιαφέρουσα σύγκριση που μπορεί να γίνει είναι για τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που λαμβάνονται για τα σχολεία και αυτά που λαμβάνονται στο κοινοβούλιο.

Όταν η εταιρία ΕΡΓΟΣΥΝ ανέλαβε το 2018 την αποκατάσταση της γυάλινης οροφής της Ολομέλειας της Βουλής, ανέφερε ότι η το μέγεθός της είναι περίπου 400 τετραγωνικά μέτρα. Ως εκ τούτου δεν μπορεί παρά να είναι ανάλογο και το μέγεθος της Αίθουσας. Σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας για την διασπορά του Covid 19 που λαμβάνονται στο κοινοβούλιο, στην αίθουσα της Ολομέλειας μπορούν να παραβρίσκονται έως και 60 βουλευτές (παρότι στην τελευταία συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, ομιλητής από το βήμα υποστήριξε ότι μέτρησε 111 βουλευτές να βρίσκονται στην συνεδρίαση). Μια απλή διαίρεση (400:60) μας λέει ότι διασφαλίζονται 6,6 τετραγωνικά για κάθε βουλευτή. Αν προσθέσουμε και έναν ικανό αριθμό υπαλλήλων υποστήριξης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ο αριθμός των τετραγωνικών ανά άτομο κυμαίνεται γύρω στα 5 τετραγωνικά. Ως γνωστόν επίσης, ο αριθμός και τα πρόσωπα των βουλευτών δεν αλλάζουν, καθότι θα είναι οι ίδιοι 300 έως και τις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν. Δηλαδή έχουν σε σημαντικό βαθμό παρεμφερή επιδημιολογικά χαρακτηριστικά με μία σχολική τάξη, αν εξαιρέσει φυσικά κανείς το ζήτημα της ηλικίας. Πρακτικά ενώ για κάθε βουλευτή και πρόσωπο που βρίσκεται στην αίθουσα της Ολομέλειας απαιτούνται 5 τετραγωνικά. Ο αντίστοιχος χώρος για έναν μαθητή είναι 1 έως 2 τετραγωνικά μέτρα.

Η αίθουσα της Ολομέλειας Eurokinissi

Ανάλογο προβληματισμό φέρεται να είχε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου. Μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση των επιτροπών Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου παρουσιάστηκε από την Ν.Κεραμέως το πλάνο για το άνοιγμα των σχολείων αναρωτήθηκε: «Καταλάβαμε ότι η μάσκα είναι το μοναδικό σχέδιο για την προστασία των παιδιών» «αν όμως η μάσκα προστατεύει 25 παιδιά σε 30 με 40 τετραγωνικά, και 45 εγώ σας λέω, που είναι τα τετραγωνικά μιας τάξης σχολικής, δηλαδή απαιτείται 1,5 τετραγωνικό για κάθε παιδί. Εδώ στην αίθουσα του κοινοβουλίου γιατί δεν μας προστατεύει η μάσκα; Τα τετραγωνικά αυτής της αίθουσας είναι 470 τετραγωνικά και τετραόροφη και η αναλογία με τους βουλευτές είναι 1,56 όσο των παιδιών στα σχολεία. Γιατί εμείς φοράμε μάσκα και μας λέτε να είμαστε 60 μέσα στην αίθουσα; Τι μήνυμα δίνουμε στην κοινωνία; Ότι οι βουλευτές είναι υπερπροστατευμένοι και τα παιδιά θα είναι με την μάσκα μη προστατευμένα;»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα