Ανασχηματισμός: Διαψεύδεται μεν, αλλά…

Ανασχηματισμός: Διαψεύδεται μεν, αλλά…
Από την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου Eurokinissi

Γιατί τα σενάρια αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, επανήλθαν και πάλι στην επικαιρότητα.

Αντιφατικά μηνύματα φαίνεται να δίνει η κυβέρνηση για το ενδεχόμενο – σχετικά άμεσου-  ανασχηματισμού. Ενώ πληθαίνουν τα δημοσιεύματα και οι αναφορές σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα στις αρχές Ιουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διέψευσε το ενδεχόμενο. Παρόλα αυτά δηλώσεις του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γιώργου Γεραπετρίτη, κρατούν την φημολογία «στον αφρό».

Ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε κατηγορηματικά, κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι «δεν υφίσταται κανένα θέμα ανασχηματισμού». Αν και είναι γνωστό ότι τέτοιου είδους κινήσεις δεν προαναγγέλλονται. Από την άλλη σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφέρθηκε στο θέμα χωρίς να το προσδιορίσει όμως χρονικά. Όπως είπε «Όπου χρειάζεται, θα γίνουν οργανωτικές αλλαγές στο κράτος. Όλα τα υπουργεία παρακολουθούνται ψηφιακά, αλλά γενικά δεν χρειάζονται μεγάλες αλλαγές».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας Eurokinissi

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Θυμίζουμε πάντως ότι όλα βασίζονται στη τελευταία δήλωση του πρωθυπουργού επί του θέματος, στην συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό STAR. Σε αυτή μάλιστα την αναφορά βασίζεται και η δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη. Απαντώντας στο αν υπάρχει λόγος να γίνει ανασχηματισμός ο πρωθυπουργός είχε σημειώσει χαρακτηριστικά:  «Ούτε για ανασχηματισμό βλέπω. Κάποια στιγμή θα γίνει, αλλά δεν είναι επί του παρόντος. Η κυβέρνηση έχει βρει τον βηματισμό της και δουλεύει καλά». Με δεδομένο ότι η συνέντευξη αυτή δόθηκε στις 25 Μάιου αποτελεί εν ερώτημα το αν η φράση «κάποια στιγμή» που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός, «χωράει» το να γίνει ο ανασχηματισμός 6 εβδομάδες αργότερα, δηλαδή έως τις 7 Ιουλίου.

Εκτιμήσεις

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που καταγράφονται, το να μένει μετέωρο το ζήτημα του ανασχηματισμού, κυρίως από στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, συμβάλλει στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Θυμίζουμε ότι κεντρική κατεύθυνση είναι το να προχωρήσουν -μέσα στο καλοκαίρι- σειρά θεσμικών αλλαγών. Είτε μέσω των 26 νομοσχεδίων που θα ψηφιστούν, είτε με την επίλυση ζητημάτων όπως για παράδειγμα η εκκρεμότητα με την επιχείρηση ΛΑΡΚΟ.

Μια άλλη εκδοχή των πραγμάτων, είναι αυτή που διατυπώνεται στο σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ» σύμφωνα με την οποία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βλέπει πλέον τον λόγο να εκφράζονται στο κυβερνητικό σχήμα ισορροπίες με τις τάσεις στο εσωκομματικό τοπίο της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι, εκμεταλλευόμενος την δημοσκοπική υπεροχή που διαθέτει αυτή την περίοδο, θα μπορούσε να αντικαταστήσει στην κυβέρνηση στελέχη που προέρχονται από την λεγόμενη «Σαμαρική» πτέρυγα.

Πάντως επικρατέστερη εκδοχή είναι το ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν φέρεται ικανοποιημένο από την απόδοση σειράς τεχνοκρατών – υφυπουργών που έχουν χαρτοφυλάκια σχετικά με το γνωσιακό τους αντικείμενο. Από αυτό το «εσωτερικό δίκτυο» στο κυβερνητικό σχήμα η κυβέρνηση φέρεται ότι ανέμενε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και σαφώς μεγαλύτερες ταχύτητες. Ιδίως ενόψει της δημιουργίας των υποδομών για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων που θα προκύψουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, όταν αυτό το σχέδιο καταληχθεί στις λεπτορμέρειές του, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα