Ανασχηματισμός ή Συνέδριο

Ανασχηματισμός ή Συνέδριο
Cabinet meeting of the government , at Maximos Mansion, in Athens, on July 13, 2015 / , , 13 , 2015 Nick Paleologos / SOOC

Κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που θα γίνει μέσα στην εβδομάδα παρουσία του πρωθυπουργού, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα καθοριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, από το οποίο θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό και οι υπόλοιπες πολιτικές εξελίξεις

Μια σειρά από ανοιχτά ζητήματα έχει μπροστά  του ο Αλέξης Τσίπρα τόσο στο οικονομικό όσο και στο εσωκομματικό και ενδοκυβερνητικό πεδίο. Η εκταμίευση της δόσης με την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, το Συνέδριο του κόμματος, ο ανασχηματισμός, η αξιολόγηση του φθινοπώρου, το προσφυγικό, αλλά και η συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι τα βασικά θέματα συζήτησης στην Ηρώδου Αττικού.

Το γεγονός πως ο πρωθυπουργός κατάφερε με το κλείσιμο της αξιολόγησης να κερδίσει πολύτιμο πολιτικό χρόνο θεωρείται πολύ σημαντικό στο Μαξίμου, όμως στις κλειστές συσκέψεις που πραγματοποιούνται, αυτό το οποίο τονίζεται είναι πως «τα δύσκολα εξακολουθούν να είναι μπροστά».

Οι βασικές διορθώσεις

– Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως γίνονται προσπάθειες να «ξεπεραστεί» το θέμα των κόκκινων δανείων με εγγυήσεις του δημοσίου. Οι δανειστές επιθυμούν και τα συγκεκριμένα δάνεια, που υπολογίζονται περίπου στο 1,5 δισ. ευρώ, να μπορούν να πωληθούν σε ξένα funds. Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, οι διαπραγματεύσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι σε πλήρη εξέλιξη προκειμένου το μέτρο να μην εφαρμοστεί.

– Αν η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ από χιλιάδες συνταξιούχους, θα πρέπει να βρει ισοδύναμα μέτρα. Η τελική λύση αναμένεται να βρεθεί μέσα στην εβδομάδα.

– Ζητείται να υπάρχει νομική κάλυψη στα μέλη του ΔΣ του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας.

– Οι δανειστές επιμένουν να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού.

– Θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα ανά υπουργείο προκειμένου να μην παγώσουν τα ειδικά μισθολόγια.

– Ζητούμενο παραμένουν και οι ειδικές εκπτώσεις εισφορών που προβλέπονται για τους νέους επαγγελματίες

Νέες αγωνίες στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Όλα τα παραπάνω μπορεί να μην προβληματίζουν, αλλά δεν εφησυχάζουν το Μαξίμου. Ήδη μέσω τηλεδιασκέψεων και νέων συνεδριάσεων του Euroworking Group, θα επιχειρηθεί οι ρυθμίσεις να περάσουν όσο το δυνατόν «αναίμακτα».

Με δεδομένο ότι εκτός από την Βασιλική Κατριβάνου και η Άννα Βαγενά είχε εκφράσει επιφυλάξεις για το τελευταίο πολυνομοσχέδιο, στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις.

Πεποίθηση είναι πως οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις δεν θα αποτελέσουν πρόβλημα και ενδεχομένως για όσες χρειαστεί μέσω τροπολογιών, σε κάποια κύρωση διεθνούς σύμβασης, να περάσουν χωρίς προβλήματα από τη Βουλή.

Ο «γρίφος» του Συνεδρίου

Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 247, ο πρωθυπουργός θα επιθυμούσε το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα σημάνει τον επαναπροσδιορισμό της ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος, να πραγματοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι. Οι εισηγήσεις, όμως που φέρεται να δέχεται δεν είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Πολλά είναι τα κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που επισημαίνουν πως  η κορυφαία κομματική διαδικασία δεν πρέπει να γίνει «πρόχειρα».

«Όσο περνούν οι μέρες οι περισσότεροι επιθυμούν την μεταφορά του Συνεδρίου, για να γίνει ουσιαστική συζήτηση», τόνιζε κορυφαίο κομματικό στέλεχος στο NEWS 247.

Βλέπουν μάλιστα πως η αναβολή του για κάποιους μήνες ενδεχομένως δώσει στην κυβέρνηση την ευκαιρία να προλάβει να πραγματοποιήσει κομμάτια του προγράμματος, ώστε το Συνέδριο να έρθει πιο κοντά στην Θεσσαλονίκη του 2014 και στις τότε διακηρύξεις του Αλέξη Τσίπρα.

Ήδη τα κείμενα θέσεων του νέου καταστατικού είναι έτοιμα και εκκρεμεί η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής προκειμένου να τα εγκρίνει. Μέσα σε αυτό το κλίμα αναμένεται από την Τρίτη και μετά να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να αποφασιστεί η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου.

Πολλά είναι τα στελέχη που θεωρούν, πλέον πιθανότερο σενάριο ο προσυνεδριακός διάλογος να τραβήξει σε μεγαλύτερο βάθος προκειμένου οι συνθήκες να ωριμάσουν και ο Αλέξης Τσίπρας να βγει 100% ενισχυμένος μέσα από την διαδικασία. Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος εξηγούσε στο NEWS 247 πως με τα δεδομένα που υπάρχουν έως τώρα, το πιθανότερο είναι το Συνέδριο να πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου μετά  τη ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός θα κάνει μια αποτίμηση και θα θέσει το νέο χρονοδιάγραμμα του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Εξόρμηση στην περιφέρεια

Οι προετοιμασίες του κόμματος για το Συνέδριο και την ενημέρωση της βάσης για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης δεν σταματούν. Μέσα στον Ιούνιο μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, της Κεντρικής Επιτροπής, βουλευτές και υπουργοί αναμένεται να περιοδεύσουν ανά την Ελλάδα και μέσω συζητήσεων με φορείς και εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, συνεντεύξεων τύπου και ανοιχτών συγκεντρώσεων να προετοιμάσουν το έδαφος και να ανοίξουν έναν νέο κύκλο διαλόγου με την κοινωνία.

Ο ανασχηματισμός

Μπορεί το ενδεχόμενο ανασχηματισμού μέσα στο καλοκαίρι να παραμένει ανοιχτό, από τη στιγμή που το Συνέδριο φέρεται να μετατίθεται για το φθινόπωρο, όμως τίποτα δεν φαίνεται να έχει «κλειδώσει» ακόμα.

Από τη μια το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι από μόνη της μια διαδικασία που δίνει «πόντους» στο κυβερνητικό έργο, από την άλλη, όμως μέσα στο καλοκαίρι ο πρωθυπουργός δεν θα έλεγε «όχι» σε ένα «ανακάτεμα της τράπουλας» και ένα νέο ξεκίνημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη στο συρτάρι του τους στόχους που θα αναθέσει ανά υπουργείο με την νέα τριμερή επιτροπή να παρακολουθεί στενά, πλέον τα χαρτοφυλάκια. Στενοί του συνεργάτες εκτιμούν πως θα δώσει περισσότερο χρόνο στους υπουργούς του να τρέξουν τα ζητήματα που θα τους ανατεθούν και δεν θα προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές στα χαρτοφυλάκια.

Η ολοκλήρωση των δεσμεύσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης ενδεχομένως να μεταθέσει και την σύγκληση  του υπουργικού συμβουλίου για την επόμενη εβδομάδα.

Αναστροφή του κλίματος

Οι απεργίες που έχουν εξαγγελθεί, η εφαρμογή των μέτρων το επόμενο διάστημα και ο αντίκτυπός τους στην κοινωνία προβληματίζουν πολύ το Μαξίμου που προσβλέπει στην αλλαγή του κλίματος. Αυτό θα γίνει σταδιακά και σε αυτή τη φάση τα κορυφαία στελέχη δεν φαίνεται να προβληματίζονται από την δημοσκοπική πτώση του κόμματος,  την οποία θεωρούν πρόσκαιρη με «νωπές» ακόμα τις υπογραφές από το τελευταίο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Για αυτό το λόγο, άλλωστε το καλοκαίρι αναμένεται να είναι «θερμό». Ο νέος  αναπτυξιακός νόμος με πακέτο άνω των 4 δισ. ευρώ,  η στροφή στην κοινωνική δικαιοσύνη, οι αλλαγές στην εκπαίδευση και στον τομέα της υγείας, το νομοσχέδιο για  το πλαστικό χρήμα, τα αδήλωτα εισοδήματα, η πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού και οι θεσμικές αλλαγές ευελπιστούν να αλλάξουν την ατζέντα το ερχόμενο διάστημα.

Πολλά στηρίζουν στην κυβέρνηση και στη δημιουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την αρχική «προίκα» των 700 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη Βουλή και για το οποίο υποστηρίζουν πως θα υλοποιηθεί χωρίς να υπάρχει καμία ένσταση από την πλευρά των δανειστών.

Έχει ήδη κλειδώσει το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα από τις 2-6 Ιουλίου, ενώ μέσα στην εβδομάδα ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Βουλγαρία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα