Ανδρουλάκης: “Να απολογηθούν οι κ. Μητσοτάκης και Αγοραστός για την μη υλοποίηση συγκεκριμένων αντιπλημμυρικών έργων”

Ανδρουλάκης: “Να απολογηθούν οι κ. Μητσοτάκης και Αγοραστός για την μη υλοποίηση συγκεκριμένων αντιπλημμυρικών έργων”
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στον Πλατύκαμπο Λάρισας screenshot

"Δεν κατάφεραν να θωρακίσουν τη Θεσσαλία" επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την τελευταία μέρα επίσκεψή τους στις πληγείσες περιοχές της συγκεκριμένης περιφέρειας.

Με επίσκεψη το μεσημέρι της Κυριακής (10/09) στον δοκιμαζόμενο από τις πλημμύρες Βόλο ολοκλήρωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης την περιοδεία του στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

Στην Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας , που στεγάζεται στο κτίριο στις αναπαλαιωμένες εγκαταστάσεις του διασωζόμενου βιομηχανικού συγκροτήματος της πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα, το οποίο πλημμύρισε ως την στέγη καταστρέφοντας ολοσχερώς τον εξοπλισμό και τα ερευνητικά αρχεία του Πανεπιστημίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής δήλωσε:

«Θέλω να καλέσω κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα να σταθούν στο πλευρό των πολιτών της Θεσσαλίας. Να αναζωπυρώσουμε ένα κίνημα εθελοντισμού, να μαζευτούν τρόφιμα και φάρμακα για να στηρίξουμε τους πολίτες. Πρέπει να σταθούμε στο πλευρό τους. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει το επίσημο κράτος, να το πράξει η κοινωνία των πολιτών. Και, από αύριο, καλώ τα μέλη, τους φίλους και όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να συμβάλλουν σε αυτό το εθελοντικό κίνημα», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης .

«Η καταστροφή είναι πάρα πολύ μεγάλη σε παραγωγικές και κτηνοτροφικές μονάδες. Βλέπουμε τι έχει συμβεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η Θεσσαλία είναι η παραγωγική καρδιά της Ελλάδας. Πρέπει άμεσα να πάρουμε πρωτοβουλίες. Και η περιφέρεια και το κράτος» σημείωσε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο κ. Ανδρουλάκης.

«Δυστυχώς, οι επιστήμονες τα έλεγαν για την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Υπήρχε το καμπανάκι του “Ιανού” αλλά οι παρεμβάσεις απέτυχαν», ανέφερε ενώ υποστήριξε ότι πρέπει να απολογηθεί η κυβέρνηση.

«Να απολογηθούν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Αγοραστός, γιατί συγκεκριμένα έργα υδραυλικής θωράκισης, φράγματα και άλλες παρεμβάσεις δεν έχουν υλοποιηθεί. Αλλά και γιατί αυτά που υλοποιήθηκαν μετά τον “Ιανό”, δεν άντεξαν» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

“Πολύ μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης και της Περιφέρειας”

Μετά τη σαββατιάτικη επίσκεψη στα πλημμυρισμένα χωριά της Καρδίτσας όπου είδε τη βιβλική καταστροφή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, βρέθηκε λίγο πριν το μεσημέρι της Κυριακής (10/09) κοντά σε πληγέντες κτηνοτρόφους στον Πλατύκαμπο του νομού Λάρισας, που υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή των κτηνοτροφικών μονάδων τους.

«Το ανάχωμα ήταν γεμάτο μπάζα, καλάμια και δέντρα» ανέφεραν οι πληγέντες στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, επισημαίνοντας ότι «πριν τρία χρόνια, στην κακοκαιρία του Ιανού, είχε συμβεί το ίδιο» αλλά στην περιοχή τους – όπως κατήγγειλαν – δεν έγιναν έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης.

«Η οικονομική καταστροφή είναι τεράστια, καθώς εδώ βρίσκεται η παραγωγική καρδιά της χώρας» σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Ανδρουλάκης συνομιλώντας με τους πληγέντες. «Εφόσον έχει τεθεί η περιφέρεια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πρέπει να επιταχθούν ξενοδοχεία για τη φιλοξενία των κατοίκων. ‘Αμεση προτεραιότητα. Επίσης, να έρθει επί τόπου ο ΕΛΓΑ» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σε δηλώσεις του τόνισε ότι συνάντησε σε ολόκληρη τη Θεσσαλία απόγνωση με την ολοσχερή καταστροφή της ζωικής και τη φυτικής παραγωγής.

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης και της περιφέρειας είναι πολύ μεγάλες. Δεν κατάφεραν να θωρακίσουν τη Θεσσαλία από αυτά τα ακραία φαινόμενα. Πρέπει να ελεγχθεί η ποιότητα των αντιπλημμυρικών έργων, που έχουν πραγματοποιηθεί. Αλλά, επίσης, πρέπει να απολογηθούν και για τα έργα που δεν έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι πρέπει άμεσα να γίνει καταγραφή ζημιών και να αποζημιωθούν από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους κτηνοτρόφοι και αγρότες καθώς, «υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να μετατραπεί η Θεσσαλία σε μια “υγειονομική βόμβα”. Γι’ αυτό πρέπει άμεσα ο ΕΛΓΑ να καταγράψει τα νεκρά ζώα για να απομακρυνθούν στη συνέχεια».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι οι πολίτες της Θεσσαλίας κινδυνεύουν ακόμη, μολονότι έχει ολοκληρωθεί το φαινόμενο. «Πρέπει όλοι να σταθούμε στο πλευρό τους με υπευθυνότητα. Και όχι κάποιοι να πετούν το μπαλάκι ο ένας στον άλλον, όπως βλέπουμε τις τελευταίες ώρες να συμβαίνει στα τηλεοπτικά δίκτυα», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι πιστεύει ότι έφταιξε, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής σχολίασε: «Όταν η επιστημονική κοινότητα ενημερώνει ότι η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει ακραία φαινόμενα σε ολόκληρη τη χώρα, όταν έχει προηγηθεί ο Ιανός, όταν έχουν δοθεί 240 εκατ. ευρώ για να κατασκευαστούν έργα υδραυλικής θωράκισης της Θεσσαλίας κι έχουμε αυτά τα αποτελέσματα – όσο ακραία και να είναι τα φαινόμενα – τότε προφανέστατα η κυβέρνηση και η Περιφέρεια έχουν ευθύνη για τα αντιπλημμυρικά που δεν έγιναν, αλλά και για την ποιότητα των αντιπλημμυρικών, που έγιναν τα τελευταία χρόνια».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα