Ανεργία: Πειστικές απαντήσεις αναζητούν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ

Ανεργία: Πειστικές απαντήσεις αναζητούν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ
Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, υπό το βλέμμα του πρωθυπουργού (φωτό αρχείου) Eurokinissi

Σε διαδικασία κατάρτισης πολιτικών σχεδίων για την αγορά εργασίας βρίσκονται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Στην ανάπτυξη του 2021 βασίζεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός. Τον κοινωνικό μισθό στα πρότυπα της Ισπανίας σκέπτεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Πειστικά σχέδια απέναντι στο αναμενόμενο «κύμα» όξυνσης της ανεργίας αναζητούν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, εφόσον παρατηρείται σταθερότητα στους ρυθμούς αντιμετώπισης της πανδημίας. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνουν τις θέσεις με τις οποίες θα απευθυνθούν στην κοινωνία. Τόσο για την άμεση ανάσχεση των επιπτώσεων στην αγορά εργασίας, όσο και για ένα μοντέλο που θα απαντά στις συνθήκες που θα διαμορφωθούν μεσοπρόθεσμα.

Δεν θα ξαναγυρίσουμε στην παλιά κανονικότητα

Από την πλευρά της κυβέρνησης φαίνεται να οικοδομείται σταδιακά ένα νέο αφήγημα και μία νέα λογική στην αγορά εργασίας. Κάθε άλλο παρά τυχαία θεωρείται η φράση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τις παραγωγικές τάξεις, όπου συμμετείχαν οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) και της ΕΣΕΕ (έμποροι). Χαρακτηριστικά ανέφερε «σκοπός είναι να ακούσω εσάς και τις απόψεις σας για το πώς βλέπετε αυτή τη νέα πραγματικότητα» κι αυτό «διότι στην παλιά κανονικότητα είναι περίπου βέβαιο ότι δεν θα ξαναγυρίσουμε ποτέ». Φράση που προφανώς παραπέμπει σε αλλαγές που ξεπερνούν τον ορίζοντα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Οι πλήρεις κυβερνητικές θέσεις για την αγορά εργασίας βρίσκονται ακόμη σε καθεστώς επεξεργασίας, αφού για την ώρα βασικό μέλημα είναι να αντιμετωπιστούν οι άμεσες επιπτώσεις σε κλάδους που θα έχουν μαζικά ανέργους με σημαντικότερο αυτόν του τουρισμού.

Το υπουργείο Εργασίας ειδικά για τον κλάδο αυτό όπως και για άλλους παρεμφερείς που θα βρεθούν σε δυσχερή θέση προσδοκά σε πολιτικές στήριξης που θα βασιστούν στο κοινοτικά χρηματοδοτούμενο, πρόγραμμα SURE. Οι ανακοινώσεις για τον κλάδο του τουρισμού θα γίνουν από κοινού από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Όμως παρά την εκπόνηση  του συγκεκριμένου σχεδίου, σ αναμένεται σημαντική αύξηση της ανεργίας το 2020 στον κλάδο και ο στόχος της αποκλιμάκωσής της τίθεται για την επόμενη χρονιά. Βασίζεται στο – αντικειμενικά επισφαλές- σενάριο της ανάπτυξης με ρυθμούς άνω του 7% και στην ομαλοποίηση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενδεικτικά αναφέρεται το στοιχείο ότι το 2019 οι προσλήψεις στον τουρισμό ήταν 110.000 με ρυθμούς της τάξης του 2%.

Για τους υπόλοιπους κλάδους, το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι με τα μέτρα που λήφθηκαν τον Μάρτιο υπήρξε ανάσχεση της τάσης για απώλειες θέσεων εργασίας επικαλούμενο τα τελευταία στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ σύμφωνα με τα οποία καταγράφθηκε θετικό ισοζύγιο 7.205 θέσεων εργασίας. Παρόλα αυτά τον Μάρτιο υπήρξαν 41.200 απολύσεις. Η κυβέρνηση πάντως δεν κρύβει ότι στον σχεδιασμό της για το μέλλον οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης είναι συστατικό στοιχείο. Όπως ανέφερε πρόσφατα στην Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης «οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης είναι αναπόσπαστο κομμάτι σε κάθε υγιή αγορά εργασίας .Σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο υπάρχουν. Στην Ελλάδα έχουν καθιερωθεί εδώ και τριάντα χρόνιαμε τον ν. 1892/1990».

ΣΥΡΙΖΑ: Σκέπτεται τον κοινωνικό μισθό

Στα ζητήματα που σχετίζονται με την αγορά εργασίας στρέφει την προσοχή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχοντας μάλιστα πραγματοποιήσει ανοίγματα προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των παραγωγικών τάξεων. Αν και οι σχέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο είναι «παγωμένες» δεν ισχύει το ίδιο με τον εκπρόσωπο των επαγγελματοβιοτεχνών Γιώργο Καββαθά.

Στόχος η κατάρτιση ενός προγράμματος το οποίο όχι μόνον θα αποτελεί απάντηση στο συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα της ανεργίας αλλά ταυτοχρόνως θα συμβάλλει και στο ευρύτερο πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για «προοδευτική διακυβέρνηση». Αυτό προδίδει και η αναφορά που καταγράφεται στην χθεσινή απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος: «Το μέτρο του κοινωνικού μισθού που προωθούν οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας αποτελεί μια πρακτική που οφείλουμε να λάβουμε υπόψη». Θέση με πολιτική σημασία, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην Ισπανία υπάρχει συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος με τους Podemos.

Συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι «η ραγδαία αύξηση της ανεργίας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την επόμενη μέρα. Αν συνεχιστεί η πολιτική επιδότησης της ανεργίας και όχι της εργασίας από την κυβέρνηση, το επόμενο διάστημα θα μιλάμε για χαμένη γενιά». Αντίστοιχα οι άξονες που πρόκειται να κινηθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η «στήριξη της εργασίας, ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, εξειδίκευση σε κλάδους όπως τουρισμός και εστίαση, συγκρότηση ενός διχτυού κοινωνικής αλληλεγγύης και ασφάλειας».

Σε αντίστοιχο προσανατολισμό βρίσκεται και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που έχει καταθέσει ερωτήσεις που υπογράφονται από δεκάδες βουλευτές για τις εργασιακές σχέσεις, για την επέκταση της αποζημίωσης των 800 ευρώ σε εργαζόμενους σε καθεστώς πρακτικής άσκησης όπως και για τις εργασιακές σχέσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα