Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Έκθετη στο θέμα των προσωπικών δεδομένων – Ποιες απαντήσεις οφείλει

Διαβάζεται σε 4'
Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Έκθετη στο θέμα των προσωπικών δεδομένων – Ποιες απαντήσεις οφείλει
Η Άννα Μισέλ Ασημακόπουλου INTIME

Η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, και δευτερευόντως το Υπουργείο Εσωτερικών, οφείλουν απαντήσεις για το ζήτημα της διαρροής προσωπικών δεδομένων πολιτών για επικοινωνιακή ενέργεια της πρώτης.

“Φίλες και φίλοι,

Σε 100 ημέρες από σήμερα, στις 9 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθούν οι Ευρωεκλογές στην Ελλάδα και εσείς οι ομογενείς μας, χάρη στην ιστορική μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα μπορέσετε να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα, μέσω της επιστολικής ψήφου.

Για τις επόμενες 100 ημέρες θα επικοινωνώ μαζί σας, τακτικά, για να σας ενημερώνω για τις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Νέας Δημοκρατίας, ενόψει των Ευρωεκλογών, αλλά και για τις δικές μου δράσεις, καθώς και για την καμπάνια μου «Από Άκρη σε Άκρη».

Σας προσκαλώ να με ακολουθήσετε στα social media και να εγγραφείτε στο newsletter μου, πατώντας το κουμπί «εγγραφή».

Το παραπάνω μήνυμα έλαβαν στα e-mail τους πάρα πολλοί Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό. Αποστολέας είναι η ευρωβουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου η οποία προχωρά σε ενέργεια πολιτικής επικοινωνίας στην προσπάθειας που κάνει να επανεκλεγεί.

Ολα καλά; Οχι, καθόλου καλά καθώς η Ελληνίδια Ευρωβουλεύτρια δεν ξεκαθαρίζει το πιο βασικό. Από που, με ποιον τρόπο, πότε και για ποιο λόγο προμηθεύτηκε τους λογαριασμούς e-mail των πολιτών στους οποίους εστάλη το επίμαχο μήνυμα.

Οπως ίσως έχετε παρατηρήσει στα social media, και ιδιαίτερα στο twitter, επώνυμοι χρήστες αναφέρουν ότι ουδέποτε είχαν δώσει το προσωπικό τους e-mail στην κυρία Ασημακοπούλου.

Κάποιοι αναφέρουν ότι έδωσαν πρόσφατα το mail τους κατά την εγγραφή τους στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο ενώ άλλοι τονίζουν ότι δεν έχουν κάνει καν εγγραφή στην πλατφόρμα και δεν είχαν μέχρι στιγμής την παραμικρή επικοινωνία με την κα Ασημακοπούλου (τέτοια καταγγελία έχει στα υπόψη του το NEWS 24/7).

Αρα, το ερώτημα παραμένει: Πού βρήκαν αυτά τα προσωπικά δεδομένα η ευρωβουλεύτρια και οι συνεργάτες της.

Σε μία προσπάθεια να αμυνθεί μετά την κριτική που της ασκήθηκε η κα Ασημακοπούλου έγραψε την Παρασκευή στο twitter τα εξής:

Σχετικά με την «επίθεση λάσπης» που δέχομαι από το πρωί, θέλω να διευκρινίσω ότι:

100 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές το γραφείο μου απέστειλε newsletter σε Έλληνες του εξωτερικού, με στοιχεία επικοινωνίας που συγκέντρωσα ως Ευρωβουλευτής στη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών, ώστε να ζητήσω την άδεια να επικοινωνώ τακτικά μαζί τους, όπως πράττω πάντοτε σεβόμενη τα προσωπικά δεδομένα και το GDPR από το 2018.

Ουδέποτε έλαβα προσωπικά δεδομένα από το Υπουργείο Εσωτερικών ή άλλο φορέα της κυβέρνησης που να αφορούν στους Έλληνες του εξωτερικού.

Θεωρίες συνομωσίας που συσχετίζουν τις εγγραφές για την επιστολική ψήφο με την προσωπική μου δράση, έχουν σκοπό να με χρησιμοποιήσουν για να πλήξουν το θεσμό της επιστολικής ψήφου, της θεσμικής μεταρρύθμισης που θεσπίστηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τελικά μόνο με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν πτοούμαι και καλώ τους Έλληνες του εξωτερικού ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης να εγγραφούν στην πλατφόρμα http://epistoliki.ypes.gov.gr”.

Η ευρωβουλεύτρια όμως της Νέας Δημοκρατίας και πάλι δεν απαντά στο βασικό ερώτημα. Το να ισχυρίζεται “συγκέντρωσα τα στοιχεία επικοινωνίας ως Ευρωβουλευτής στη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών” δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Αν ο οποιοσδήποτε πολίτης που δέχθηκε το mail την ρωτήσει, πώς, πότε και για ποιο λόγο έμαθε το e-mail του η κα Ασημακοπούλου μπορεί να απαντήσει; Τηρεί σχετικό αρχείο όπως προβλέπεται από τον κανονισμό προστασίας προσωπικών δεδομένων; Αγνωστο…

Υπάρχει όμως και ένα άλλο ερώτημα (πέρα βέβαια από αυτό που θα κληθεί να απαντήσει το Υπουργείο Εσωτερικών που συλλέγει τα δεδομένα που συμπληρώνουν οι χρήστες στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο. Η κα Ασημακοπούλου, για την αποστολή των συγκεκριμένων e-mail, φαίνεται ότι χρησιμοποίησε την αμερικανική εφαρμογή mailchimp, μία “έξυπνη” εφαρμογή που στέλνει με περισσότερο στοχευμένο τρόπο τα e-mail έτσι ώστε αυτά να μην καταλήγουν στα spam των παραληπτών.

Από τη στιγμή όμως που η εν λόγω εφαρμογή είναι αμερικανική, γίνεται αποστολή προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ. Ως γνωστόν όμως ο ευρωπαϊκός κανονισμός προβλέπει ότι προσωπικά δεδομένα μπορούν να μεταβιβάζονται μόνο σε χώρες στις οποίες η προστασία δεδομένων είναι ισοδύναμη με την ευρωπαϊκή. Οι ΗΠΑ, λόγω της νομοθεσίας Τραμπ από το 2018, δεν συγκαταλέγονται σ’ αυτές τις χώρες.

Η ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα θα μπορούσε να επέμβει αυτεπάγγελτα όσο το δυνατόν πιο σύντομα, δηλαδή πριν τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών του Ιούνιου. Η συνήθης όμως πρακτική που ακολουθείται είναι η επέμβαση να έρχεται μετά από καταγγελίες πολιτών, κάτι που γίνεται σε χρονικό διάστημα περίπου έξι μηνών μετά την καταγγελία. Ακόμα και όμως αν διαπιστωθεί από την Αρχή ότι η κα Ασημακοπούλου υπέπεσε σε παράβαση, το πρόστιμο θα είναι απολύτως διαχειρίσιμο από την ίδια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα