Στο Άουσβιτς ο Βούτσης για τα εγκαίνια της “Μόνιμης Ελληνικής Έκθεσης”

Στο Άουσβιτς ο Βούτσης για τα εγκαίνια της “Μόνιμης Ελληνικής Έκθεσης”
Ο Νίκος Βούτσης, Πρόεδρος της Βουλής Eurokinissi

Ο πρόεδρος της Βουλής θα μεταβεί στο Άουσβιτς για τα εγκαίνια της "Μόνιμης Ελληνικής Έκθεσης" στο εκεί Μουσείο.

Στην Πολωνία μεταβαίνει αύριο, Τετάρτη 1 Μαΐου 2019, ο πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης επικεφαλής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, προκειμένου να συμμετάσχει την επομένη, 2 Μαΐου, στην «Πορεία των Ζωντανών» και ακολούθως να εγκαινιάσει σε ειδική τελετή την έκθεση με τα εκθέματα που θα κοσμήσουν τη Μόνιμη Ελληνική Έκθεση στο Κρατικό Μουσείο του Άουσβιτς.

Τις εκδηλώσεις θα τιμήσει με την παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Η Βουλή των Ελλήνων “πήρε την ιστορική απόφαση να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου το μνημειακό έργο δημιουργίας Μόνιμης Ελληνικής Έκθεσης στο Οσβιέτσιμ της Πολωνίας, βάζοντας ένα τέλος στην  απουσία 70 χρόνων της χώρας μας από τον μαρτυρικό τόπο μνήμης του Άουσβιτς”.

Η έκθεση «Να με θυμάστε, όπως σας θυμάμαι και εγώ» (φράση από το χειρόγραφο του Μαρσέλ Νατζαρή)  γίνεται με την καθοριστική συμβολή του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος το οποίο παρείχε ιστορικά στοιχεία και τεκμηριώσεις. Η απόφαση της Βουλής των Ελλήνων να χρηματοδοτήσει αυτό το έργο αποτελεί ελάχιστη ένδειξη της ηθικής και ιστορικής υποχρέωσης της χώρας μας απέναντι στους νεκρούς στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

Το Κρατικό Μουσείο του Άουσβιτς παραχωρεί στη Βουλή των Ελλήνων αίθουσα στο Μπλοκ 12, όπου και θα στεγαστεί μέρος των εκθεμάτων. Η «προσωρινή» αυτή έκθεση θα είναι επισκέψιμη μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019, ενώ στη συνέχεια το σύνολο των εκθεμάτων θα μεταφερθεί στο Μπλοκ 18 όπου και θα στεγαστεί η Μόνιμη Ελληνική Έκθεση για τα θύματα των Ελλήνων στο Άουσβιτς, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων ήταν Εβραίοι.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη 2 Μαΐου 2019, στις 7 το απόγευμα. Νωρίτερα ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης και η αντιπροσωπεία που θα τον συνοδεύει θα πάρουν μέρος στην «Πορεία των Ζωντανών», που πραγματοποιείται κάθε χρόνο με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου, στη μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων που εξοντώθηκαν από τους Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Τον πρόεδρο της Βουλής θα συνοδεύσουν οι αντιπρόεδροι Γεώργιος Βαρεμένος, Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, και Μάριος Γεωργιάδης, οι βουλευτές Θεόδωρος Δρίτσας, Ιωάννης Αμανατίδης και Τριαντάφυλλος  Μηταφίδης, ο γενικός και ο ειδικός γραμματέας της Βουλής κκ Κώστας Αθανασίου και Κώστας Βασιλάκης, ο διπλωματικός σύμβουλος της Βουλής Σπ. Θεοχαρόπουλος και υπηρεσιακά στελέχη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα