Από Σεπτέμβριο ξεκινά ο διάλογος με Τουρκία, παρά τα νέα “τσαλίμια” 

Από Σεπτέμβριο ξεκινά ο διάλογος με Τουρκία, παρά τα νέα “τσαλίμια” 
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Τι θα συζητήσει Γεραπετρίτης με Φιντάν στις 5 Σεπτεμβρίου στην Τουρκία. ΜΟΕ και μεταναστευτικό στην ατζέντα, ενώ θα δρομολογηθεί νέα συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν 

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στις 5 Σεπτεμβρίου, στην Τουρκία, όπου θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογο του, Χακάν Φιντάν, σηματοδοτεί την έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, όπως είχαν συμφωνήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίξπ Ερντογάν κατά τη συνάντηση τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο Βίλνιους.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα προτάξουν στη συνάντηση σύμφωνα με πληροφορίες μία θετική ατζέντα. Στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν ειδικότερα η συνάντηση των επιτροπών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο, αλλά και το μεταναστευτικό, καθώς έχουν παρατηρηθεί αυξημένες ροές σε Αιγαίο και Έβρο το καλοκαίρι.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στο Βίλνιους ειχε συμφωνηθεί οι δύο ΥΠΕΞ να αναλάβουν και τα καυτά πολιτικά θέματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, δηλαδή να εξετάσουν τη δυνατότητα συζήτησης για τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Γεραπετρίτης- Φιντάν θα προετοιμάσουν επίσης το έδαφος και για μία νέα συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο. Η ΓΣ του ΟΗΕ θα αποτελέσει πάντως ορόσημο και για τις νέες προσπάθειες στο Κυπριακό, με την τουρκική πλευρά ωστόσο να δυναμιτίζει για μία ακόμη φορά το διάλογο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Αυγούστου Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν σε μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ που επιχείρησαν να εμποδίσουν παράνομες κατασκευαστικές εργασίες εντός της νεκρής ζώνης.

Η τουρκική κυβέρνηση πήρε το μέρος του κατοχικού καθεστώτος κατηγορώντας την UNFICYP, με τον Ερντογάν να δηλώνει πως η Τουρκία δεν θα δεχθεί επιβολές στην Κύπρο. Ενώ το ελληνικό ΥΠΕΞ κατήγγειλε απόπειρα παραβίασης του status quo με τον πρωθυπουργό να επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο κ. Μητσοτάκης σημειωτέον ότι στις 31 Ιουλίου είχε επισκεφθεί τη Λευκωσία και είχε προσπαθήσει να διασκεδάσει τις κυπριακές ανησυχίες πως η Αθήνα προχωρά σε διάλογο με την Τουρκία αφήνοντας στην άκρη το Κυπριακό.

Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει άλλωστε σε κάθε ευκαιρία πως δεν συζητά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά και πως ενώ καλωσορίζει κάθε κίνηση καλής θέλησης από την τουρκική πλευρά, δεν έχει ψευδαισθήσεις.

Ήδη εξάλλου η Τουρκία έσπασε δις το άτυπο moratorium στο Αιγαίο. Για πρώτη φορά μετά τις 14 Ιουλίου, τουρκικά F16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών στις 21 Αυγούστου, ενώ σημειώθηκε και δεύτερη παράβαση στις 23 Αυγούστου.

Παρόλα αυτά η Αθήνα ελπίξει πως αυτή τη φορά ο ελληνοτουρκικός διάλογος θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στη Χάγη. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει διατεθειμένος να συζητήσει μία “τολμηρή ατζέντα” με την Τουρκία, η αναφορά του όμως σε “κάποιες υποχωρήσεις” προκάλεσε αίσθηση και δημιούργησε την εντύπωση ότι προετοιμάζει την κοινή γνώμη και τη βάση της Νέας Δημοκρατίας για μία συμφωνία- συμβιβασμό με τη γείτονα. Η κυβέρνηση βεβαίως διαβεβαιώνει ότι όποιες αποκλίσεις από μία αρχική γραμμή δεν σημαίνουν παραχώρηση σε θέματα εθνικής κυριαρχίας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα