“Κόκκινο τηλέφωνο” Δένδια – Γκιουλέρ προς αποφυγή κρίσεων και συζητήσεις για ΜΟΕ

“Κόκκινο τηλέφωνο” Δένδια – Γκιουλέρ προς αποφυγή κρίσεων και συζητήσεις για ΜΟΕ
Twitter/@NikosDendias

Οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας- Τουρκίας συμφώνησαν για επαφές για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και για απευθείας μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία.

Το πρώτο θετικό μήνυμα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εστάλη κατά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας με το νέο Τούρκο ομόλογο του, Γιασάρ Γκιουλέρ, πριν τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Ο κ. Δένδιας μάλιστα σε ανάρτηση του στο twitter μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του ανακοίνωσε ότι: “Υπογραμμίσαμε τη σημασία θετικού κλίματος, διαύλων επικοινωνίας και συναντήσεων για τις διμερείς μας σχέσεις και τη συνεργασία μας βάσει Διεθνούς Δικαίου και Αρχής καλής γειτονίας. Συμφωνήθηκε η επικοινωνία δύο πλευρών για την διευθέτηση συνάντησης για δραστηριότητες Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).”

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέφεραν στη συνέχεια ότι η συνάντηση έγινε μέσα σε καλό κλίμα, καθώς και ότι οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να υπάρξει επικοινωνία των δύο πλευρών προκειμένου να πραγματοποιηθεί συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι ΜΟΕ και διερευνητικές είχαν διακοπεί το 2022 λόγω της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας, και αποτελούν βήματα ενός οδικού χάρτη διαλόγου με την Τουρκία που θα ήθελε να εγκαινιάσει ο κ. Μητσοτάκης, με την προσδοκία ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για να διευθετήσουν τη μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα, δηλαδή την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Πηγές του υπουργείου Άμυνας ανέφεραν επίσης ότι Δένδιας- Γκιουλέρ “συμφώνησαν να υπάρχει η δυνατότητας άμεσης μεταξύ τους τηλεφωνικής επικοινωνίας, εφόσον χρειαστεί, ενώ εξετάσθηκε και η δυνατότητα πραγματοποίησης εκατέρωθεν επισκέψεων.”

Η ύπαρξη ενός λεγόμενου “κόκκινου τηλεφώνου” θα λειτουργεί πυροσβεστικά σε περίπτωση εντάσεων ή ακόμη και ενός ατυχήματος και αποτελεί μία επιπλέον δικλείδα για ήρεμο κλίμα που έλειπε τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα