Από τη Μόσχα ξεκινά νέο κύκλο διεθνών επαφών ο Μητσοτάκης

Από τη Μόσχα ξεκινά νέο κύκλο διεθνών επαφών ο Μητσοτάκης
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης EPA

Με Μεντβέντεφ, Λαβρόφ και τον Πρόεδρο της Δούμας θα συναντηθεί ο πρόεδρος της ΝΔ, που θα βρίσκεται από σήμερα στη Ρωσία, ενώ στη συνέχεια θα μιλήσει στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και στις αρχές Μαρτίου θα ταξιδέψει ΗΠΑ

Τη Ρωσία επισκέπτεται από σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατιας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εγκαινιάζει νέο κύκλο διεθνών επαφών, με την φιλοδοξία εφόσον εκλεγεί πρωθυπουργός να έχει διαύλους από τη Μόσχα και το Βερολίνο μέχρι την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

O κ.Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ,θα έχει γεύμα εργασίας με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και θα συναντήσει επίσης τον Πρόεδρο της Δούμας -του ρωσικού κοινοβουλίου- Βλάχισλαβ Βολόντιν.

Το ταξίδι αυτό έρχεται σε συνέχεια των συνομιλιών που είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον Μάιο του 2016 και όπως εκτιμούν πηγές της ΝΔ, “η επίσκεψη στη Μόσχα και οι επαφές σε υψηλότατο επίπεδο που θα έχει ο κ.Μητσοτάκης στη ρωσική πρωτεύουσα, επιβεβαιώνουν τη σημασία που αποδίδουν διεθνείς παράγοντες από όλες τις πλευρές στο να έχουν ανοιχτούς διαύλους” με τον πρόεδρο της ΝΔ.

Ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε και προγραμματισμένη συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ που τον ενημέρωσε μεταξύ άλλων για την αμερικανική αποστολή στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, θα μεταβεί στη συνέχεια στους Δελφούς για να λάβει μέρος στο Φόρουμ.

Την επόμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της ΝΔ θα υποδεχθεί στην Αθήνα τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία θα λάβει μέρος σε εκδήλωση της γραμματείας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ και του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, στις 5 Μαρτίου. Και στις 7 με 8 Μαρτίου θα ταξιδέψει για ΗΠΑ, όπου θα συμμετάσχει στην ετήσια εκδήλωση για την Ελλάδα στο Fletcher School του πανεπιστημίου Tufts, στη Βοστώνη και θα συναντηθεί με επενδυτές στη Νέα Υόρκη. Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Μητσοτάκης είχε πραγματοποιήσει ραντεβού με διεθνείς επενδυτές στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης του Μονάχου και προηγουμένως είχε συναντηθεί με εκπροσωπους γερμανικών εταιρειών στην Αθήνα παρουσία του Γερμανού πρέσβη Γενς Πλέτνερ. Εξάλλου η προσέλκυση επενδύσεων είναι βασικός άξονας του προεκλογικού αφηγήματος της ΝΔ, αλλά και της οικονομικής πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει ως κυβέρνηση.

Και στην ομιλία του στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας χθες ο κ.Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, ζωγράφισε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην ελληνική οικονομία και εκτίμησε ότι όποια θετικά μηνύματα υπάρχουν λόγω της προσδοκίας για κυβερνητική αλλαγή.

Εκτίμησε ειδικότερα ότι: “Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί σημαντικοί διεθνείς επενδυτές τηρούν στάση αναμονής. Όπως επισημαίνει κι η τελευταία έκθεση της Citigroup, περιμένουν και αυτοί, μαζί πιστεύω και με πολλούς Έλληνες, μία μεγάλη πολιτική αλλαγή. Και αν υπάρχουν σήμερα κάποιες μικρές αχτίδες αισιοδοξίας στην πραγματική οικονομία, αυτές οφείλονται και στο γεγονός -όχι μόνο σε αυτό προφανώς- ότι το 2019 θα είναι έτος πολιτικών εξελίξεων. Με άλλα λόγια, όπως συχνά συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, η αγορά προεξοφλεί την πολιτική αλλαγή και προσβλέπει στο σχέδιο της επόμενης κυβέρνησης.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα