Από την Κεραμέως στον Χατζηδάκη: Τώρα βάζουν τη Cisco και στον ΟΑΕΔ

Από την Κεραμέως στον Χατζηδάκη: Τώρα βάζουν τη Cisco και στον ΟΑΕΔ
Η Νίκη Κεραμέως και ο Κωστής Χατζηδάκης. Πλέον τους ενώνει και η Cisco Eurokinissi

Παρά τα χίλια προβλήματα και τα αναπάντητα ερωτηματικά που έχουν προκύψει από τη συνεργασία της Cisco με το Υπουργείο Παιδείας, η αμερικανική εταιρία υπέγραψε συμφωνία και με το Υπουργείο Εργασίας για προγράμματα κατάρτισης.

“Το νέο διαδικτυακό πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ, με αντικείμενο την κυβερνοασφάλεια, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την CISCO, παρουσιάστηκε σήμερα σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση, παρουσία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, πρόκειται για την τρίτη σύμπραξη του ΟΑΕΔ με μεγάλο πολυεθνικό όμιλο, μετά τις Google και Amazon, που αποτελεί «προπομπό» για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την κατάρτιση, εστιάζοντας στις πιο σύγχρονες δεξιότητες, με ιδιαίτερη έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες”.

Με το παραπάνω κείμενο ανακοινώθηκε, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το νέο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ σε συνεργασία με τη Cisco.

Οπου Cisco (το γράφουμε για τους μη γνωρίζοντες), η μεγάλη πολυεθνική της πληροφορικής που ανέλαβε να “χορηγήσει” το πρόγραμμα τηλεδιάσκεψής της (Webex) για τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης στην Ελλάδα. Οχι δωρεάν, όπως υποστήριζε το Υπουργείο Παιδείας, αλλά με συγκεκριμένο τίμημα, περίπου 2,5εκ ευρώ. Και με επιπλέον αντάλλαγμα τα προσωπικά δεδομένα-μεταδεδομένα 1,5εκ πολιτών τα οποία μπορεί να μεταπωλήσει όσες φορές θέλει βάσει και της σύμβασης δωρεάς που έχει υπογράψει με το ελληνικό δημόσιο.

Αλήθεια, το Υπουργείο Εργασίας και ο Κωστής Χατζηδάκης δεν διδάχθηκαν τίποτα από όσα συνέβησαν με τη σύμβαση Cisco-ελληνικού δημοσίου για την τηλεκπαίδευση;

Υπενθυμίζουμε περιληπτικά:

Αν και η διαδικασία άρχισε τον Μάρτιο του 2020, η σύμβαση (οι συμβάσεις μάλλον γιατί υπήρξαν και τροποποιητικές της πρώτης) δημοσιοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2021 και μετά από πιέσεις. Είχε ήδη παραβιαστεί ο νόμος περί δημοσιότητας των συμβάσεων τον οποίο η ίδια η Νέα Δημοκρατία ψήφισε και ο οποίος προβλέπει όχι απλά άμεση δημοσίευση κάθε σύμβασης δωρεάς αλλά και ανάρτησή της στη Διαύγεια (κάτι που εν προκειμένω ουδέποτε έγινε).

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει κρίνει σύννομη τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης μόνο ως προς το σκοπό και ουχί ως προς τον τρόπο. Οπως έχουμε γράψει και άλλες φορές, αναμένεται (πιθανότατα μέχρι το τέλος της εφετινής σχολικής σεζόν) νέα και ολοκληρωμένη απόφαση της Αρχής για τον τρόπο που εφαρμόστηκε η διαδικασία στην Ελλάδα και για το αν καταστρατηγήθηκε ο κανονισμός περί προσωπικών δεδομένων (GDPR).

Εννοείται ότι η Αρχή δεν μπορεί να μην λάβει υπόψη της το κείμενο της σύμβασης του ελληνικού δημοσίου με το Υπουργείο Παιδείας στο οποίο ρητά αναφέρεται ότι η εταιρία διατηρεί το δικαίωμα να μεταχειριστεί όπως η ίδια επιθυμεί τα μεταδεδομένα που συλλέγει κατά τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης. Τα μεταδεδομένα αυτά, όπως έχουν γράψει κορυφαία ΜΜΕ ανά τον κόσμο, είναι πανάκριβα και θεωρούνται ως το φιλέτο των δεδομένων της αγοράς.

Μετά από όλα αυτά λοιπόν, και ενώ τα τεράστια ερωτηματικά, δεν έχουν απαντηθεί, το Υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ σπεύδουν να ανακοινώσουν συνεργασία με τη Cisco πάνω σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης που αφορούν την κυβερνοασφάλεια.

Στην περίπτωση αυτής της δωρεάς, έχοντας την εμπειρία της προηγούμενης, προκύπτουν ερωτήματα όπως:

  • Προσδιορίστηκε η αξία της δωριζόμενης υπηρεσίας από τη Cisco;
  • Έχει γίνει αποδοχή από τον Υπουργό και ανάρτηση στη Διαύγεια;
  • Έχουν μεταφραστεί στα Ελληνικά οι συμβάσεις επίσημα από το Υπουργείο Εργασίας ή τον ΟΑΕΔ ή την Υπηρεσία του Υπ. Εξωτερικών ή το ανέθεσαν πάλι σε μεταφραστή τύπου Σκοιλ;
  • Έχει γίνει επικοινωνία με την ΑΠΔΠΧ για το θέμα των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων;
  • Έχει γνωμοδοτήσει για την αναγκαιότητα εκπόνησης Εκτίμησης Αντικτύπου Προστασίας Δεδομένων ο DPO του Υπουργείου Εργασίας ή του ΟΑΕΔ; Και τι γνωμοδότηση έκανε; Ό,τι πάλι δε χρειάζεται ΕΑΠΔ;
  • Έχει διασφαλιστεί ότι δε θα βγει αύριο ο Υπουργός να δώσει λεφτά και για αυτή τη δωρεά και να μας πει ότι δε θα μπορούσε να είναι για πάντα δωρεάν;
  • Έχει αποποιηθεί την απόκτηση σχετικής εμπειρίας η Cisco ώστε να μην τη χρησιμοποιήσει σε επόμενο συναφή διαγωνισμό του Δημοσίου;

Με λίγα λόγια, όπου πηγαίνει η Cisco στο Δημόσιο θα υπάρχει άβατο, όπως στο Βατικανό όπου γύρω γύρω είναι Ιταλία αλλά εκεί έχουν άλλο καθεστώς, ή θα συνεχίσει να εφαρμόζεται η ελληνική νομοθεσία;

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα