Νέες προκλήσεις Ερντογάν: "Θα προχωρήσουμε με Λιβύη" - Οργή Αθήνας

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ASSOCIATED PRESS

Αποχώρησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος από εκδήλωση στα Ύψαλα για τον αγωγό TANAP όπου ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε ότι η συμφωνία με Λιβύη θα εφαρμοστεί και ότι τα γεωτρύπανα δε θα αποχωρήσουν. "Η Ελλάδα δεν παραιτείται των κυριαρχικών της δικαιωμάτων" ανάφερε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις σε σχέση με Ελλάδα και Κύπρο μετά και τη συμφωνία με Λιβύη προέβη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε εκδήλωση στην Ανατολική Θράκη, με αποτέλεσμα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου που ήταν παρών να αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης να απαντήσει σε οργισμένο ύφος στην Άγκυρα κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στα Ύψαλα της Ανατολικής Θράκης και αφορούσε τον αγωγό φυσικού αερίου TANAP.

Ο κ.Χατζηδάκης χαρακτήρισε αυτονόητη την αποχώρηση του κ.Οικονόμου από την εκδήλωση και δήλωσε ότι: “Η Ελλάδα είναι βεβαίως διατεθειμένη να έχει μία ειρηνική συμβίωση με την Τουρκία, δεν είναι όμως διατεθειμένη να παραιτηθεί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων”.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο Κύπρου στην ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του αγωγού TANAP, ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι στο θέμα του διαμοιρασμού του φυσικού αερίου κάποιοι αντί για δίκαιο διαμοιρασμό προσπαθούν να υποδαυλίσουν την ένταση.

"Ενώ υπάρχει η δυνατότητα του δίκαιου διαμοιρασμού, χρησιμοποιούν απειλητική γλώσσα και πολιτικούς εκβιασμούς. Όμως κανένας και καμιά χώρα δεν είναι υπεράνω νόμου. Πρέπει πλέον να γίνει αντιληπτό ότι με τετελεσμένα δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα. Με τη λογική ‘το έκανα και τελείωσε’ δεν μπορεί κανείς να φτάσει πουθενά. Δείχνοντας τα δόντια, καμιά χώρα δεν μπορεί να κάνει την άλλη να εγκαταλείψει τα δικαιώματά της. Μάλιστα η Τουρκία σε ένα τέτοιο ξεπεσμό δεν θα υποκύψει. Η χώρα μας δεν θα επιτρέψει την παραβίαση ούτε του δικού της δικαίου, ούτε και των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων", ανέφερε.

Δήλωσε μάλιστα ότι δεν είναι δυνατόν να αποκλειστεί μια χώρα που έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή. "Αυτή τη στιγμή τα δύο γεωτρύπανά μας τελευταίας τεχνολογίας, Φατίχ και Γιαβούζ, συνεχίζουν τις εργασίες τους", είπε, απειλώντας μάλιστα ότι δε θα αποχωρήσουν και προσθέτοντας ότι για την ασφάλεια των πλοίων και του προσωπικού τους φροντίζουν οι ναυτικές ένοπλες δυνάμεις τους.

"Πιστεύω ότι οι δραστηριότητες των πλοίων μας σύντομα θα καρποφορήσουν", εκτίμησε μάλιστα ο Ερντογάν και επέμεινε ότι θα εφαρμοστεί η συμφωνία με τη Λιβύη.

"Τώρα κάναμε συμφωνία με τη Λιβύη και άρχισαν να απειλούν τη Λιβύη" είπε και πρόσθεσε: "Η συμφωνία που έχουμε κάνει με τη Λιβύη δεν θα φέρει σύγκρουση και αίμα αλλά ειρήνη” καλώντας όλες τις πλευρές στην Ανατολική Μεσόγειο: “Να μετατρέψουμε την ενέργεια σε επίπεδο συνεργασίας αντί σε μέσο σύγκρουσης. Ενώ υπάρχει η δυνατότητα χρήσης της διπλωματίας ας μην μπλεχτούμε σε δρόμους που θα οδηγήσουν την περιοχή να πληρώσει νέα τιμήματα”.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ερντογάν, Νέα Δημοκρατία, Τουρκία, Λιβύη
SHARE:

24Media Network