Απόδοση ευθυνών για τις φωτιές: Για ποιον χτυπά η καμπάνα του Μαξίμου 

Απόδοση ευθυνών για τις φωτιές: Για ποιον χτυπά η καμπάνα του Μαξίμου 
Κάτοικοι και παραθεριστές εγκαταλείπουν την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας με φέρι μποτ. eurokinissi

Η συγνώμη του Κ.Μητσοτάκη για τις αδυναμίες στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και η προειδοποίηση για απόδοση ευθυνών. Στο κάδρο Χρυσοχοϊδης, Χαρδαλιάς, Κολοκούρης 

Η αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο χθεσινό μήνυμα του προς τους πολίτες σε αδυναμίες στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και ευθύνες που θα αποδοθούν, ερμηνεύθηκε ως προάγγελος καρατομήσεων. Κάτι, που πολλοί στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας αναμένουν, όταν τελειώσει η μάχη με τις φλόγες και προκειμένου να εκτονωθεί η πολιτική ένταση.

Στο “μάτι του κυκλώνα” βρίσκονται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος ΠΣ Στέφανος Κολοκούρης- ο τελευταίος ιδίως ως αποδιοπομπιαίος τράγος μοιάζει και ο πιο αδύναμος κρικος με αφορμή τις προχθεσινές δηλώσεις του πως η πυρκαγιά στην Εύβοια ήταν υπό έλεγχο.

Τόσο ο κ.Χρυσοχοϊδης όσο και ο κ. Χαρδαλιάς έχουν (διαφορετικούς) “εχθρούς” στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια, αλλά και “φίλους”. Το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη ενείχε δε στοιχεία κριτικής για την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού, αλλά ταυτόχρονα απέδωσε το γεγονός ότι σώθηκαν άνθρωποι, με πλήρη σχέδια εκκένωσης, στον επαγγελματισμό της Πολιτικής Προστασίας, στη δράση της Αστυνομίας και του Λιμενικού.

“Δεν ήταν αυτονόητο, ούτε δεδομένο. Το ίδιο ισχύει και για την προστασία πολλών οικισμών που τελικά δεν κάηκαν χάρη στην αυτοθυσία πυροσβεστών και εθελοντών, και φυσικά των πιλότων μας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Μέσα σε λίγα 24ωρα σε 141 περιοχές έγιναν 62 οργανωμένες απομακρύνσεις κατοίκων”, σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης.

“Η έκταση της καταστροφής, ειδικά στην Εύβοια και στην Αττική, μαυρίζει την καρδιά όλων μας. Και πρώτος εγώ ζητώ συγνώμη για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν” πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Διαβεβαίωσε ότι οι τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν και οι ευθύνες θα αποδοθούν “όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει”, καθώς όπως υπογράμμισε το πρώτο ζητούμενο, αυτήν την ώρα, είναι οι λύσεις, ακριβώς όπως και πρώτο ζητούμενο ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Εν τω μεταξύ χθες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος διέψευσε ότι υπέβαλε την παραίτηση του ο διευθυντής της Αεροπορίας Στρατού, Γιώργος Κουμεντάκος, μετά από ένα γαϊτανάκι αναζήτησης και επίρριψης ευθυνών σχετικά με τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν και εν προκειμένω για τη συμμετοχή των στρατιωτικών ελικοπτέρων Σινούκ στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Η συζήτηση για την απόδοση ευθυνών όμως, όπως διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, θα γίνει όταν πρέπει, δηλαδή αφού σβήσει οριστικά και η τελευταία εστία φωτιάς στη χώρα. Εξάλλου προτεραιότητα της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι η στήριξη των πυρόπληκτων και η ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών.

Επίσης η κυβέρνηση δεν μετανιώνει για την επιλογή της στρατηγικής των εκκενώσεων, στην οποία άλλωστε ο πρωθυπουργός απέδωσε το γεγονός ότι δεν υπήρξαν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, αν και υπήρξαν θάνατοι που είχαν σχέση με την κατάσβεση των πυρκαγιών. Κυβερνητικά στελέχη εθεταν το ερώτημα τι ακριβώς ζητουν όσοι ασκουν κριτική στις εκκενώσεις, από τη στιγμή που έχει υπάρξει το Μάτι.

Η κυβέρνηση επίσης έχει εξαρχής υποστηρίξει και επιμένει σε αυτό, ότι τα εναέρια μέσα επιχειρούσαν, εφόσον το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες, αν και πολλές φορές, όπως ανέφερε και ο κ. Μητσοτάκης, δεν μπορούσαν να τα δουν οι πολίτες.

Η ανομολόγητη αλήθεια είναι πάντως ότι, εκ των πραγμάτων, χρειάστηκε να δοθεί προτεραιότητα στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, πάντα με γνώμονα την αποφυγή θυμάτων, καθώς ο πήχης και η αγωνία της κυβέρνησης ήταν η σύγκριση με το Μάτι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα