Αποστασιοποιείται από τη συνταγματική αναθεώρηση της Γεννηματά ο Μητσοτάκης

Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Φώφη Γεννηματά - Φωτογραφία αρχείου
Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Φώφη Γεννηματά - Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Ζητούμενο είναι η αλλαγή του καταστατικού χάρτη της χώρας και όχι οι κατ’ ελάχιστον αναγκαίες προτάσεις αναθεώρησης του συντάγματος σχολίαζαν στη ΝΔ για την πρωτοβουλία της Γεννηματά επισημαίνοντας ότι οι πολιτικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για ευρύτερες συναινέσεις

Αποστασιοποιείται από την πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά για την συνταγματική αναθεώρηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς στη ΝΔ περιγράφουν ως ανεπαρκές αν και σε γενικές γραμμές σωστό στο περιεχόμενό του το πλαίσιο συνταγματικής αναθεώρησης που παρουσίασε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Η στάση αυτή της ΝΔ εκκινεί από τη στρατηγική της μετωπικής αντιπαράθεσης με το ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την εκλογική ήττα του κυβερνώντος κόμματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξηγώντας τη στάση του Μοσχάτου επισημαίνουν τον πολιτικό παράγοντα, σύμφωνα με τον οποίο, οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για ευρύτερες συναινέσεις εξαιτίας των ανοιχτών εθνικών θεμάτων και του εσωτερικού τοξικού πολιτικού κλίματος λόγω του σκανδάλου της Novartis, γεγονός που οδηγεί σε σύμπτωση απόψεων με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης μετά από μια εκλογική ήττα του κυβερνητικού συνασπισμού των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Άλλωστε στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τοποθετήσει την συνταγματική αναθεώρηση ως ένα από τα "σταυροδρόμια" στα οποία μόνο μετεκλογικά θα μπορούσε να υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων, εξαιρώντας το συγκεκριμένο ζήτημα από τα "πολλά σημεία που αξίζει να συναντηθούμε" σε προεκλογικό χρόνο, καθώς όπως είχε υπογραμμίσει ο πρόεδρος της ΝΔ "πρωτεύει το κοινό αίτημα" για την εκδίωξη από την εξουσία των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη τονίζουν ότι η ΝΔ έχει καταθέσει σε ανύποπτο χρόνο, το Μάρτιο του 2016, τους άξονες των προτάσεών της που αφορούν σε περισσότερες αλλαγές απ’ αυτές τις "κατ’ ελάχιστον αναγκαίες προτάσεις αναθεώρησης που αναφέρει η κα Γεννηματά". Μάλιστα σημειώνουν ότι το "ζητούμενο δεν είναι αλλάξεις το σύνταγμα με τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή, αλλά να αποκτήσει η χώρα ένα νέο καταστατικό χάρτη σύμφωνο με τις ραγδαίες εξελίξεις της εποχής".

SHARE:

24Media Network