Η υπόθεση Σπυράκη διαλύει το αφήγημα του Μαξίμου

Η υπόθεση Σπυράκη διαλύει το αφήγημα του Μαξίμου
Κυριάκος Μητσοτάκης/Μαρία Σπυράκη EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Η άρση ασυλίας της ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη, προκάλεσε την αμηχανία Μητσοτάκη, καθώς είναι από τα στελέχη που τον στηρίζουν από την εποχή της αντιπολίτευσης. Αρχικά η ΝΔ είχε αποδεχθεί τις εξηγήσεις της, ωστόσο όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά.

Η είδηση πως μαζί με την ασυλία της Εύας Καϊλή αίρεται και η ασυλία της Μαρίας Σπυράκη έπεσε σαν βόμβα στη Νέα Δημοκρατία.

Η άρση της ασυλίας της γαλάζιας ευρωβουλευτή δεν αφορά βεβαίως το QatarGate, αλλά τη διαχείριση της αμοιβής και συγκεκριμένα του επιπλέον επιδόματος του διαπιστευμένου κοινοβουλευτικού βοηθού της. Και το άγχος της ΝΔ ήταν να τονίσει και να ξεκαθαρίσει πως η υπόθεση Σπυράκη δεν έχει σχέση με το σκάνδαλο διαφοράς και χρηματισμού από το Κατάρ.

Αρχικά το κυβερνών κόμμα φάνηκε να καλύπτει έστω και με δυσαρέσκεια την ευρωβουλευτή, η οποία επέμενε ότι δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ. Η κ. Σπυράκη προέβη άμεσα άλλωστε σε δήλωση για το αίτημα του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα για άρση της ασυλίας της:

“Ευχαρίστως αποδέχομαι το αίτημα άρσης της ασυλίας μου προκειμένου να διαφανεί ότι δεν έχω ούτε ένα ευρώ οικονομική διαφορά με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Το θέμα αφορά το επίδομα αλλοδαπής πρώην συνεργάτη μου ο οποίος αντιμετώπισε σοβαρό προσωπικό πρόβλημα και είχε ορισμένες απουσίες από το χώρο συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν έχω καμία σχέση με το QatarGate, δεν έχω καμία σχέση με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση”.

Κομματικά στελέχη πάντως παραδεχόταν ότι οι εντυπώσεις ήταν δυσάρεστες για τη ΝΔ, αφήνοντας σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ανοιχτό το ενδεχόμενο εάν η υπόθεση δεν έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τις εκλογές του 2023, η κ. Σπυράκη να μην είναι τελικά υποψήφια με το κυβερνών κόμμα στην Α Θεσσαλονίκης, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρισκόταν στις Βρυξέλλες όταν έγινε γνωστή η άρση ασυλίας της κ.Σπυράκη και πληροφορήθηκε για την εξέλιξη μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στη συνέντευξη τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ μάλιστα ο πρωθυπουργός άφησε ουσιαστικά όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, καθώς ερωτηθείς για την άρση ασυλίας της κ. Σπυράκη απάντησε:

Είναι μία σοβαρή υπόθεση. Δεν έχω ακόμα πλήρη εικόνα. Θα μου επιτρέψετε να επιστρέψω στην Αθήνα, να μελετήσω το ζήτημα και να σας απαντήσω για το ζήτημα αυτό αύριο.”

Τη θέση του πρωθυπουργού κάνει ακόμη πιο δύσκολη το γεγονός ότι η ευρωβουλευτής υπήρξε συνεργάτης και υποστηρίκτρια του

Μετά την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ., η κ. Σπυράκη είχε αναλάβει εκπρόσωπος τύπου του κόμματος της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κ. Σπυράκη ήταν άλλωστε μεταξύ των 50 στελεχών, που είχαν υπογράψει την υποψηφιότητα του κ. Μητσοτάκη για την προεδρία της ΝΔ.

Η κ. Σπυράκη, προκειμένου -όπως είπε- να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ κάθε είδους δυνατότητα επίθεσης στη Νέα Δημοκρατία, ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής (16/12) πως σκοπεύει να ζητήσει αναστολή της κομματικής της ιδιότητας ως μέλος της ΝΔ. Η γαλάζια ευρωβουλευτής παραδέχθηκε πάντως ουσιαστικά χθες ότι ο πρώην βοηθός της στην Ευρωβουλή λάμβανε για καιρό την επιπρόσθετη αμοιβή που δικαιούνται όσοι συνεργάτες ευρωβουλευτών εργάζονται στις Βρυξέλλες, παρότι βρισκόταν στην Αθήνα λόγω σοβαρών προσωπικών προβλημάτων. Τόνισε όμως ότι η ίδια δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα